Dag 3/6

Ochtend

Zoals voorspeld is het vanacht gaan regenen en hard ook. Ik blijf vanochtend zo lang als mogelijk in het hotel. Rond 11:00 rij ik richting Brienz. Direct uit het Grindelwald valt me het woeste bruine water op van het riviertje dat compleet buiten zijn oevers is getreden. Overal rondom zie ik grote watervallen in de bergen.

Na een half uurtje kom ik in Brienz aan. Hier moeten de bussen van de week in het donker vertrekken naar Axalp, maar ik heb geen flauw idee waar dat dan moet gaan gebeuren. Eerst maar naar het hotel een kwartiertje verderop in Innertkirchen.

Vlak naast het hotel is een wilde modderstroom en overal zie ik brandweermannen in gele pakken die het allemaal in de gaten houden. In het hotel tref ik een nogal stuurse dame die aangeeft dat ik pas over een uur kan inchecken maar me toch een sleutel geeft.

Gelukkig is er internet zodat ik even uit kan zoeken waar de Rhône Gletsjer is. Vanochtend in het hotel zag ik er een foto van. In de gletsjer is een tunnel gemaakt zodat je hem van de binnenkant kunt zien. Dat lijkt me wel wat. Het blijkt hier maar een uurtje rijden vandaan te zijn en enigszins in de richting die ik voor ogen heb.

Middag

Rond 14:00 stopt het met regenen en wordt het langzaamaan lichter. In eerste instantie bedenk ik dat ik eigenlijk meteen naar die Rhône Gletsjer had moeten rijden, want dat is toch binnen. Maar aangezien het inmiddels al tegen 14:30 loopt is het beter om uit te gaan zoeken hoe het met de vliegshow allemaal is geregeld.

Op internet heb ik al gevonden dat ik op het station in Brienz moet zijn voor kaarten. De weg er naartoe verloopt niet bepaald soepel. Er is alleen nog maar veel meer bruin water naar beneden gekomen en de rivier hier is inmiddels drie keer zo breed geworden. Op sommige plaatsen loopt het water over de weg en het spoor heen. Overal staat brandweer langs de rivier en bij de bruggen. Op verschillende plaatsen is de weg afgezet. Het wordt een puzzeltocht.

Eindelijk in Brienz blijkt het overal betaald parkeren te zijn, maar je kunt alleen met muntjes betalen en die heb ik niet. Na een tijdje rondgereden te hebben kan ik niets beters verzinnen dan de auto te parkeren op een betaald parkeerterrein zonder te betalen. Eenmaal aangekomen bij het station blijkt dat hier geen kaarten worden verkocht maar dat ik bij het toeristenbureau moet zijn. Daar aangekomen blijken ook daar geen kaarten te worden verkocht. Die worden op de dag zelf bij de bussen verkocht.Op woensdag en donderdag is de weg naar Axalp afgesloten en moet je de bus nemen. Maar ik kan alvast wel dagkaarten kopen om de auto te parkeren. De bussen beginnen om 07:00 uur te rijden maar er zijn al twee eerdere bussen om 05:15 en 06:30. Ik geef me op voor de eerdere bussen. Er worden duizenden mensen verwacht en ik zie de chaos al helemaal voor me.

Hierna rij ik omhoog naar Axalp waar het allemaal gaat gebeuren. Dit in voorbereiding op morgen, de oefendag. Eenmaal boven blijkt er een klein parkeerterreintje te zijn. Navraag leert dat het morgen gratis parkeren is hier en dat om 07:00 de stoeltjeslift naar boven gaat. Ok alles geregeld, nu direct terug naar het hotel.

Onderweg kom ik langs de ’vliegbasis’. Sterker nog, op de heenweg heb ik de landingsbaan al gekruist en nu gebeurt dit weer. Geen idee of dit alleen met hoog water is of altijd. De baan ligt midden in de valei tussen de weilanden. Je kunt er zo naar toe lopen.

Eenmaal in het hotel kijk ik even rond naar hotels voor de komende dagen, maar besluit om hier te proberen bij te boeken. Beneden kijkt een andere meid me vragend aan en loopt weg. Die andere van vanochtend kijkt me aan of ik volslagen gek ben geworden als ik niet 1, niet 2, maar voorstel om maar liefst 3 nachten langer te blijven. Rare lui hier.

Als ik vraag of de voordeur morgen vroeg open is komt de kok/eigenaar even kletsen. Ik leg hem uit dat ik hier voor Axalp ben en dat ik heel vroeg de deur uit moet. Die lijkt tenminste normaal en laat zien hoe ik naar buiten en weer naar binnen kom. Hij vertelt ook dat hij een paar uur eerder al ontbijt voor me klaar zal zetten. Dat is nog eens aardig! Er is nog een arbeider in het hotel voor wie hij dat ook doet.

Later op de avond eet ik hier in het restaurant: hert met paddestoelen. Erg lekker. De dames zijn nu een beetje ontdooid en vriendelijk. Maar als ik later opsta en naar de balie loop om te betalen zijn ze weer helemaal de kluts kwijt. Ik wordt een keer of vijf straal voorbij gelopen voordat ik mag betalen. Ik kan ze nog niet helemaal peilen. Ze zullen het wel druk hebben. Dit soort gedrag heb ik nog niet eerder meegemaakt: afstandelijk, ingetogen, gesloten, gematigd vriendelijk en dat allemaal te gelijk. Morgen maar gewoon blijven zitten en mijn hand opsteken. Misschien dat dat beter gaat (-;

Strakjes vroeg op. Uiterlijk om 06:00 op pad, maar ik denk nog wel een half uurtje eerder. De weersverwachtingen voor de komende 3 dagen zijn perfect. Axalp staat al een aantal jaren op mijn verlanglijstje. Heb er echt zin in en ben heel benieuwd hoe dit gaat zijn.

Kaarten, Grafieken & Downloads

GPS Kaart met kleurgecodeerde hoogte informatie

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek, Zwitserland Najaar, Dag 3

Download het originele gpx bestand hier.

edit