Dag 6/6 – Deel 2/2

John Day Fossil Beds

Nu de rest van de dag. Ik rij langs de Painted Hills en even denk ik eraan om weer af te slaan maar ik laat het toch maar gaan. Het zal zeker niet beter zijn dan gisteravond, kan ik beter nog wat anders gaan bekijken.

Het John Days Sheep Rock Visitor Center is de volgende. In dit gebied zijn 9 verschillende lagen gesteente te vinden en de Painted Hills is er daar één van. Sheep Rock is een andere. Allemaal horen ze bij de John Day Fossil Beds. Iedere laag dateert uit een bepaalde periode, variërend van 5 tot 55 miljoen jaar geleden. Sommige lagen zijn ontstaan door lava flows en andere door lahars. Interessant is dat de gehele periode van de zoogdieren hier vertegenwoordigd is. Er zijn al veel fossielen gevonden. De grootste variëteit in zoogdieren was zo’n 29 miljoen jaar geleden en neemt sindsdien af en wij zorgen ervoor dat dat nog een heel stuk sneller gaat.

Eén van de gebieden trekt mijn aandacht, de Blue Mountain, en ik vraag waar ik die kan vinden. Blijkt maar een paar kilometer verderop te zijn.

Ik heb het gauw gevonden. Er is een klein parkeerterreintje en daar begint een pad.

Sheep Rock Unit, John Day Fossil Beds National Monument, Oregon

De klei hier heeft een vreemde blauwgroene kleur, net jade. Er zijn twee routes een korte en een lange. Omwille van de tijd loop ik de korte.

Sheep Rock Unit, John Day Fossil Beds National Monument, Oregon

De kleibergen eroderen door water en wind en regelmatig komen er fossielen vrij. Ik zou zo maar iets kunnen vinden wat nog niemand heeft gezien. Eén regenbui kan voldoende zijn om iets bloot te leggen.

Sheep Rock Unit, John Day Fossil Beds National Monument, Oregon

Foto’s zijn lastig omdat je tussen die heuvels loopt en er weinig voorgrondmateriaal is. Bovendien is het ook nog eens midden op de dag, dus qua licht verre van ideaal.

Sheep Rock Unit, John Day Fossil Beds National Monument, Oregon

Dan kom ik een rug van groene klei tegen met wat meer ruimte eromheen. Maar even een paar composities proberen.

Sheep Rock Unit, John Day Fossil Beds National Monument, Oregon

Het landschap was vroeger een vlakte die een paar honderd meter hoger was dan de bergtoppen (al gauw 1000 meter hoog denk ik) die ik nu om me heen zie. Dat materiaal is allemaal geërodeerd en afgevoerd. Ik loop dus eigenlijk in het verleden rond, bijzonder gevoel geeft dat.

Sheep Rock Unit, John Day Fossil Beds National Monument, Oregon

Mooie kleuren wel! Ik zou dit wel eens in zacht ochtendlicht willen zien.

Sheep Rock Unit, John Day Fossil Beds National Monument, Oregon

Al snel ben ik weer terug bij de auto. De zwarte bergtop is één van de andere lagen. Die berg is veel hoger dan waar ik nu sta en vrij jong. Hij bestaat uit lagen basalt (lava).

Sheep Rock Unit, John Day Fossil Beds National Monument, Oregon

De terugrit naar Seattle gaat minimaal 6.5 uur duren dus maar snel op pad. Eerst nog gedacht om naar unit 3, de Clarno Unit, te gaan, waar je weer een andere laag kunt zien, maar dat is 40 mijl om dus al gauw een uur extra.

Panther Creek Falls, Iron Falls en Mt St Helens National Park staan nog op mijn lijstje. Het ligt allemaal nog op de route dus kan er op aansturen. Olympic National Park kan ik vergeten, daar is het inmiddels te laat voor geworden.

Als je zo’n eind moet rijden is het altijd wel lekker om wat te snacken te hebben, maar ik heb niet veel meer. Er ligt nog brood in de auto. Het ziet er nog ok uit en ruikt ook goed. Beetje droog geworden maar goed genoeg. Als ik de boterham bijna op heb en al aan de volgende denk proef ik gatver-de-gatver onverwacht de indringende smaak van schimmel. Ik spuug alles snel uit in de zak met brood en ga nog bijna over mijn nek ook. Wat een smerige smaak is dat toch, Jech!

Dan begint het te regenen, dus ik laat alles los en plan de kortst mogelijke route naar Seattle.

Een paar uur rijden verder in Washington trekt alles weer open. Toch nog zonsondergang bij Mt Rainier National Park of een bezoekje aan Panther Creek Falls, of misschien wel beide? Maar alle alternatieven die ik uitreken brengen me niet meer voor zonsondergang op de juiste plek.

Dan toch maar via de snelste route, want wil eigenlijk wel een beetje vroeg naar bed, moet morgen om 02:45 opstaan voor de vlucht naar Vancouver.

Heel misschien zie ik nog wat aan de noordoostkant van Mt Rainier, maar een half uur later trekt de hele lucht weer dicht.

Opeens verschijnen er waarschuwingen langs de weg. Er staat een enorme file over de Snoqualmie pas en dat is precies de enige route die ik kan nemen. Om een lang verhaal kort te maken, 2.5 uur vertraging.

Uiteindelijk lig ik pas om 00:00 uur in bed. Wat een dag…

Kaarten, Grafieken & Downloads

GPS Kaart met kleurgecodeerde hoogte informatie

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek, Washington & Oregon Herfst 2013, Dag 06

Download het originele gpx bestand hier.

edit