Dag 6/6 – Deel 1/2

Smith Rock State Park

Heb me van de week een dag vergist en moet vandaag al richting Seattle in plaats van morgen. Da’s even een tegenvaller. Ik ga in ieder geval op de terugweg nog zoveel mogelijk proberen mee te pikken.

Van de week kwam ik Smith Rock State Park tegen dat een perfecte locatie is voor de zonsopkomst. Het is een half uurtje rijden hier vandaan. Dus vroeg op en zorgen dat ik daar een half uur voor zonsopkomst ben. Heel ongewoon is dit pas de eerste echte zonsopkomstlocatie van deze trip. Normaliter heb ik er toch al gauw een stuk of 4 a 5 per week, hetgeen de kans op echt mooie foto’s flink vergroot. Hetzelfde geldt eigenlijk voor de zonsonderganglocaties. Bijzonder weinig deze keer.

Ik ben ruim op tijd en er staat een andere fotograaf, die voor mijn gevoel op de verkeerde plek staat. Hij staat te ver weg, waardoor hij wel Smith Rock maar niet de weerspiegeling van de rivier erop gaat krijgen. Ik wil die wel hebben maar dan kom ik op zijn foto te staan. Maar even een babbeltje maken dan. Hij ziet meteen wat ik bedoel en we lopen samen een stuk naar voren voor een veel betere positie. Nu is het afwachten. Naast Smith Rock is een vulkaan te zien.

Hij blijkt uit Colombia te komen en woont al 10 jaar in de VS. Hij zou willen leven van fotografie (wie niet) maar dat wil nog niet erg lukken. Ik vraag hem hoe het leven in Colombia is en hij zegt dat het heel erg is veranderd. 10 jaar geleden voelde hij zich daar veilig. Ja de cocaïne werd toen ook al geproduceerd maar alleen maar geëxporteerd en nauwelijks in eigen land gebruikt. Nu is dat anders. Ook zijn er veel meer overvallen op straat. Mensen worden bedreigd met een mes en gesommeerd alles af te geven. Hij zegt dat ze niemand kwaad willen doen, maar alleen maar bang willen maken. Iedereen heeft nu tv en internet en hij denkt dat ze daar van alles van hebben opgepikt.

Hij wil verder naar voren gaan, maar ik leg hem uit dat als we verder naar voren gaan, het perspectief verandert en we het onderste deel van Smith Rock gaan kwijtraken. Dit is echt de meest optimale plek. Volgens mij gelooft hij me niet helemaal en hij blijft wat onrustig van plek veranderen maar komt gelukkig niet in beeld. Langzaamaan begint er wat kleur in de lucht te komen. Benieuwd hoe lang het duurt voordat de rotswand wordt verlicht.

Smith Rock, Oregon

Dat duurt niet heel lang. De rots komt geleidelijk aan in mooi oranje licht te staan. De kleur is aanvankelijk nog wat flauwtjes. Ik denk dat er nog wat sluierwolken voor de zon hangen.

Smith Rock, Oregon

Kort daarna begint de wand echt te branden in mooi licht.

Smith Rock, Oregon

Spectaculaire scene is dit!

Smith Rock, Oregon

Zodra de kleuren wat zwakker worden stop ik ermee. De show is over. De Colombiaan kan zich niet meer bedwingen en zegt dat hij nu echt naar beneden moet en speert weg. Ik heb geen idee wat hij daar denkt te gaan zien. De rots zal daar bijna helemaal uit beeld verdwijnen en volgens mij hou je niets interessants over, maar misschien zie ik wel iets over het hoofd. Terwijl ik terug loop naar de auto zie ik hem het pad afrennen naar de rivier. Ik kijk nog eens die kant op maar snap het niet.

Terug maar naar het hotel voor het ontbijt. De zon staat nog heel laag en schijnt recht in mijn gezicht. Er hangt inderdaad wat lage bewolking, die het licht afschermde tijdens de opkomst. Nog niet eens halverwege wordt de auto plotseling gelanceerd. Ik vlieg door de lucht en kom hard neer. In een flits zie ik een enorme bult voor me waarna de auto meteen weer de lucht in gaat. Deze keer vliegt de auto een stuk verder en landt volledig op de voorwielen. Hij komt nog harder neer dan de eerste keer en beweegt wild van links naar rechts. Ik kan hem nauwelijks houden maar door instinctief tegensturen krijg ik hem weer recht op de weg. Mijn eerste gedachte is dat de hele wielophanging afgebroken moet zijn. Dan vraag ik me af wat er in godsnaam is gebeurd.

Ik stop de auto en stap uit. Als ik achter me kijk zie ik dat ik een lager liggende kruisende weg ben overgevlogen en als ik me niet vergis staat daar zelfs nog een stopbord ook. Het is me volslagen onduidelijk hoe ik dat over het hoofd heb kunnen zien, maar waarschijnlijk heeft de laagstaande zon die nu van links schijnt een rol gespeeld.

Eerst maar even de auto bekijken. Voor zover ik kan zien ziet alles er goed uit. Geen schade aan de voorkant noch aan de onderkant. De wielen staan ook recht. Toen hij éénmaal onder controle was reed hij ook weer normaal. De schokbrekers en banden hebben dus blijkbaar alles opgevangen.

Denk dat de wielen niet helemaal recht stonden tijdens de landing, dat ie bijvoorbeeld naar links ging, ik naar rechts corrigeerde maar net iets teveel en dat een paar keer achter elkaar. Het ging allemaal zo snel, er was geen tijd om na te denken, alles ging vanzelf. Ik heb er vrijwel niets van gezien, alleen die tweede bult in een waas.

Nu eerst maar terug naar het hotel voor het ontbijt.

Ik had eigenlijk nog even terug moeten rijden om te zien hoe het er nou precies uit zag en waarom ik het niet heb gezien, maar niet aan gedacht.

Na het ontbijt controleer ik nog even of er geen lekkages zijn voordat ik verder ga. De radiateur is de eerste waar ik aan denk. Die zou gemakkelijk gescheurd kunnen zijn na zo’n klap, maar ik zie niets, alles lijkt in orde. Dat loopt gelukkig weer goed af. Voor hetzelfde geld was ik bij een andere auto naar binnen gevlogen. Ik moet er niet aan denken.

Kaarten, Grafieken & Downloads

GPS Kaart met kleurgecodeerde hoogte informatie

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek, Washington & Oregon Herfst 2013, Dag 06

Download het originele gpx bestand hier.

edit