Dag 5/6 – Deel 2/2

Painted Hills

De Painted Hills zijn 3.5 uur rijden hier vandaan. Het is nu 13:00 dus als ik wat doorrij kan ik er ruim voor zonsondergang zijn en met een blauwe lucht kunnen er mooie kleuren komen.

Rond 16:00 kom ik aan en het is volledig bewolkt hier. Hmmm niet wat ik voor ogen had. Eigenlijk zou je constant een accurate weerkaart moeten hebben met de verwachtingen voor de komende uren, maar met de huidige telefoontarieven is dat niet te doen.

Het duurt nog een paar uur voordat de zon ondergaat dus wie weet. Kan nog van alles gebeuren.

Eerst het park maar eens verkennen. Het bestaat uit heuvels van rode en gele klei die 33 miljoen jaar oud zijn. Het was vroeger de bodem van een bos dat uiteindelijk is verwoest door een lahar (hete aswolk van een vulkaan) en bevat heel veel fossiele bladeren, zo’n 21000 per kubieke meter. De blaadjes lijken veel op blaadjes van bomen in deze tijd maar zijn toch anders.

Painted Hills, Oregon
Painted Hills, Oregon
Painted Hills, Oregon

Ik volg een weg en kom bij een plek waar je een korte wandeling kunt maken en daarbij heel dicht bij de gekleurde klei kunt komen. De rode klei is rood vanwege ijzeroxide en de gele zijn geel vanwege een combinatie van ijzeroxide en magnesiumoxide.

Painted Hills, Oregon
Painted Hills, Oregon

Er zijn ook zwarte vlekken en dat zijn mangaanverbindingen. De klei kan heel veel water opnemen en is vrijwel ondoordringbaar voor planten. Als de klei opdroogt wordt deze korreliger zoals nu en de kleuren fletser (omdat het licht veel meer verstrooid wordt) en als de klei helemaal gesatureerd is na veel regen wordt het oppervlak helemaal glad en de kleuren feller. Af en toe zie ik dat nu ook als de zon er op een bepaalde manier op valt zoals bij deze:

Painted Hills, Oregon

Hierna rij ik nog wat dieper het park in en zie in de verte een mooie heuvel die gewoon vraagt om een paar foto’s. Ik ga de auto uit en probeer te voet de beste compositie te vinden. De bewolkte lucht verstrooit het licht en dit geeft mooie diepe kleuren.

Painted Hills, Oregon
Painted Hills, Oregon
Painted Hills, Oregon

Ik kan het bijna niet laten om hier nog wat verder te speuren naar mooie foto’s maar het valt me op dat er een smalle band tussen de wolken is ontstaan waar zometeen de zon kort doorheen gaat schijnen. Dit kan wel eens heel mooi licht gaan geven. Even twijfel ik of ik beter hier kan blijven of terug moet rijden naar het begin waar de grote heuvelrij is. De zon zal er maar heel kort zijn en als ik ga rijden loop ik het risico dat ik het net niet haal. Aan de andere kant kan ik daar waarschijnlijk veel gemakkelijker foto’s maken dan hier omdat het een stuk hoger ligt, maar ik weet niet zeker of de heuvels tussen hier en daar het licht zullen afschermen.

Geen tijd om verder na te denken. Ik spring in de auto en rij zo snel als ik kan naar de heuvels. Daar aangekomen staan ze in fantastisch mooi strijklicht met redelijk felle kleuren en mooi relief door de schaduwen. Goed gegokt dus! Ik stap uit pak mijn spullen en het licht is weg. Huh, hoe kan dat nu zo snel? Achterom kijkend zie ik dat er inmiddels een andere wolk voor is geschoven. Dat is echt heel erg jammer! Het zag er zo mooi uit. Voor de vorm schiet ik nog een paar foto’s.

Painted Hills, Oregon

De zon komt nog heel even tussen de wolken door maar is al te laag om de kleiheuvels nog te bereiken.

Painted Hills, Oregon

Direct daarna ligt alles weer in de schaduw. Het lijkt er niet op dat er nog zon gaat komen vandaag. Kan dus beter maar wat foto’s gaan maken heb ik in ieder geval alvast iets. Misschien morgen nog een kansje. Het zijn mooie pasteltinten en goed genoeg voor foto’s maar niet te vergelijken met wat ik zojuist zag.

Painted Hills, Oregon
Painted Hills, Oregon
Painted Hills, Oregon
Painted Hills, Oregon
Painted Hills, Oregon

Op het moment dat de zon ondergaat, worden de wolken in vuur en vlam gezet, maar er is wel heel veel contrast tussen licht en schaduw.

Painted Hills, Oregon

Ik maak nog een paar foto’s van de kleiheuvels, waar de pasteltinten alsmaar zachter worden.

Painted Hills, Oregon
Painted Hills, Oregon
Painted Hills, Oregon

Dan valt er onverwacht toch nog wat alpenglow op de bergen in het oosten.

Painted Hills, Oregon

Teruglopend naar de auto kom ik Jay tegen, een fotograaf uit Portland. We maken een praatje en hij zegt dat de kleuren normaliter veel intenser zijn. Het weer valt hem ook tegen. De verwachting was een blauwe hemel, maar er komt heel veel slecht weer aan. Voor morgen wordt voor het westen heel veel regen voorspeld. Fijn! Hij blijft hier nog wachten en wil startrails gaan schieten straks. Ik ga maar terug naar mijn hotel een uurtje rijden verderop. De lucht zit voor 85 procent dicht of zo en kan me niet voorstellen dat dat gaat opentrekken nu het kouder wordt.

Vlak voordat ik de auto in stap zie ik dit nog!

Painted Hills, Oregon

Maar dan is het toch echt voorbij. Dit is echt een avondlocatie, morgenochtend komt de zon achter de heuvels op en zal het zeker tot een uur of elf duren voordat het licht op de heuvels zal komen te staan. Misschien morgenavond nog maar bij nader inzien denk ik dat ik dan toch iets anders ga doen.

Kaarten, Grafieken & Downloads

GPS Kaart met kleurgecodeerde hoogte informatie

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek, Washington & Oregon Herfst 2013, Dag 05

Download het originele gpx bestand hier.

edit