Dag 5/6 – Deel 1/2

Columbia River Gorge

Gisteravond tot 01:00 alle 127 watervallen in dit gebied nagelopen. Ik begin vanochtend met een standaard rijtje watervallen die hier aan een historische route langs de Columbia River liggen. De meesten heb ik al eens een keertje gezien, maar leuk om er weer even langs te gaan.

De eerste is Breidal Veil Falls, niet zo heel gemakkelijk te fotograferen omdat er weinig bewegingsruimte is en er van alles voor hangt.

Breidal Veil Falls, Columbia River Gorge Natural Scenic Area, Oregon

Daarna door naar Multnomah Falls, misschien wel de bekendste hier. Ik ben eigenlijk een beetje laat en had verwacht dat er veel mensen op de brug zouden staan maar dat valt gelukkig mee. Soms moet ik even wachten als er weer een paar op staan maar het overgrote deel van de tijd staat er niemand.

Multnomah Falls, Columbia River Gorge Natural Scenic Area, Oregon

Er zijn aardig wat composities mogelijk hier. Omdat het vrij hard waait en het een hele hoge waterval is, zwiept het water ook van links naar rechts. Soms komt het als een dunne rechte straal naar beneden en dan weer als een brede waaier die soms helemaal naar links of rechts gaat. Dezelfde compositie kan dus compleet verschillende foto’s opleveren. Dit zijn de fraaisten.

Multnomah Falls, Columbia River Gorge Natural Scenic Area, Oregon

Het is een beetje spelen met de timing om de mooiste rendering van het water te krijgen.

Multnomah Falls, Columbia River Gorge Natural Scenic Area, Oregon

Wel had ik beter een calibratiekaartje kunnen gebruiken. Maakt het allemaal een stuk gemakkelijker om ervoor te zorgen dat alle foto’s dezelfde witbalans hebben. Nu is het een heel gedoe en het is vrijwel niet goed te krijgen. Deze foto is bijvoorbeeld vrij koel van kleur terwijl de eerste een heel stuk warmer is. De anderen zitten er tussen in. Maar tegelijkertijd heeft het ook wel weer wat.

Multnomah Falls, Columbia River Gorge Natural Scenic Area, Oregon

In het visitor center zie ik een kaart en kom ik erachter dat ik er eentje heb overgeslagen, Latourell Falls. Ook kun je vandaaruit doorrijden naar Larch Mountain voor een mooie overlook. Terug dus.

Latourell Falls blijkt nauwelijks te fotograferen vanwege alle bomen die ervoor staan. Er loopt een pad omhoog naar de top van de waterval. Misschien dat dat nog iets oplevert. Het loopt ook nog verder door naar Upper Latourell Falls. Die heb ik niet op mijn lijstje staan, maar weet niet of ik hem nu bewust of onbewust heb overgeslagen. Het is maar 1 mijl omhoog en misschien kom ik nog een beter uitzichtpunt tegen voor Latourell. Naar boven dus.

Al gauw ben ik bij de top van Latourell Falls maar kan geen beter uitzicht vinden. Toch benieuwd naar die andere, loop ik verder over het pad. Dat gaat gestaag omhoog en ik begin me na een tijdje af te vragen of het het wel waard is. Kan ik niet beter teruggaan naar de auto en de rest van de watervallen gaan zien? Het pad blijft maar doorgaan en ik vraag me af hoe ver het nog is. Kan niet ver meer zijn maar dat dacht ik daarstraks ook al.

Nu teruggaan betekent dat de klim voor niets was en dat de waterval misschien wel om de volgende bocht ligt. Nog even doorlopen dus, moet zeker weten dat ik een stuk verder ben gelopen dan 1 mijl. Als ik hem dan nog niet tegenkom is er iets misgegaan en kan ik beter teruggaan.

Niet lang daarna ben ik er en hij valt in eerste instantie wat tegen. Maar na een tijdje heb ik toch best een mooie compositie gevonden. De gekleurde modder rechtsonder geeft wat tegenwicht aan de donkere overhang. Ik ben in ieder geval niet helemaal voor niets dat hele eind naar boven gesjouwd.

Upper Latourell, Columbia River Gorge Natural Scenic Area, Oregon

Op het kaartje dacht ik gezien te hebben dat het pad een loop is en dus weer bij de parkeerplaats moet uitkomen als ik doorloop. Zolang ik de beek blijf zien moet het goed gaan. Aan de spinnewebben te zien die ik allemaal in mijn gezicht krijg ben ik de eerste vandaag die hier langskomt of er moeten een paar dwergen hebben gelopen.

Na een tijdje splitst het pad zich. Eén tak draait naar de beek toe en de andere er vanaf. Naar de beek toe dus. Na een paar honderd meter wordt het pad vrijwel onbegaanbaar. Hier komen niet veel mensen. Terug naar de andere tak dan maar. Die loopt helemaal weg van de beek naar de andere kant van de helling. Vraag me af of dit wel goed gaat. Had ik niet veel beter gewoon terug kunnen lopen?

Op zich klopt het wel want de helling gaat onder me bijna loodrecht naar beneden, het pad moet dus wel gaan zigzaggen dadelijk. Het blijft maar verder weglopen van de beek en ik pak de gps er maar eens bij, om te zien waar ik nu precies ben. Op zich lijkt het wel goed te gaan. Ik loop naar beneden richting de weg waar de auto staat. Het lijkt niet helemaal bij de parkeerplaats uit te komem, maar een stuk verderop. Nou ja als ik op de weg uit ga komen is het goed. Alles beter dan die heuvel weer op. Ben wel kostbare waterval tijd aan het verbranden op deze manier. Niet lang daarna draait het pad weer de juiste kant op en een kwartiertje later sta ik op de weg, een paar honderd meter van de auto vandaan.

Maar gauw verder want de lucht is aan het openbreken en dan gaat het snel ophouden met de watervallen. Dat ritje naar de berg hierboven laat ik maar even schieten. De volgende is Horsetail Falls. Die ligt aan de weg en is vrij gemakkelijk te fotograferen.

Horsetail Falls, Columbia River Gorge Natural Scenic Area, Oregon

Recht van voren is het onmogelijk om de hele waterval erop te krijgen, maar de onderste helft is mooi genoeg.

Horsetail Falls, Columbia River Gorge Natural Scenic Area, Oregon

Vanaf links is ook niet onaardig.

Horsetail Falls, Columbia River Gorge Natural Scenic Area, Oregon

Panther Creek Falls die heel hoog op mijn lijstje staat voor vandaag zal ik denk ik moeten gaan missen. Heb hem pas een paar dagen geleden ontdekt en had er beter vanochtend meteen heen kunnen rijden of op zijn minst die wandeling niet moeten doen. Maar ja had niet verwacht dat de lucht open zou breken.

Ik rij nog wel die kant op maar eigenlijk weet ik al dat ik te laat ben. 10 Mijl voor de waterval breek ik af. De lucht is helemaal blauw en de zon schijnt. Dit heeft geen zin meer. Even iets anders bedenken voor de rest van vandaag.

Kaarten, Grafieken & Downloads

GPS Kaart met kleurgecodeerde hoogte informatie

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek, Washington & Oregon Herfst 2013, Dag 05

Download het originele gpx bestand hier.

edit