Dag 3/6

Salmon Creek Falls

Ik heb al dagen een waterval in gedachten die ik in 2007 voor het eerst fotografeerde, maar ik weet niet meer hoe die heet en ook niet meer precies waar ik die gezien heb. Thuis heb ik denk ik de gegevens nog wel, maar daar kan ik hiervandaan niet bij.

Dit vind ik de meest fotogenieke waterval die ik tot nu toe heb gezien en ik zou er graag nog eens naar toe gaan. Ik wil al heel lang een aantal mooie afdrukken in huis ophangen maar een keuze maken is lastig. Ik heb er zoveel, maar welke zijn nu echt de mooiste? Verder is het ook nogal bepalend voor de sfeer in huis. Het moet wel allemaal kloppen en op de één of andere manier bij elkaar passen.

Dit is er in ieder geval één die ik wil ophangen. Destijds met mijn eerste digitale camera gefotografeerd en nu met beter materiaal en betere technieken, moet ik er een nog mooiere plaat van kunnen maken, in ieder geval beter geschikt voor grote afdrukken. Ik heb toen maar één compositie kunnen schieten, omdat het heel hard begon te regenen. Denk overigens wel dat het de sterkste is maar er moeten er nog een paar uit te halen zijn.

Wie weet kan ik mezelf nog verrassen, maar dan moet ik hem wel eerst zien te vinden. Ik weet ook niet meer of het nu in Washington was of in Oregon. Ik ga maar weer alfabetisch alle watervallen voor Oregon door omdat ik toch het gevoel heb dat ie daar was. Na anderhalf uur bij de ’p’ aangekomen (er zijn er echt heel veel hier), heb ik een paar keer ’Creek’ voorbij zien komen. Dit komt me bekend voor, volgens mij zat dat woord in de naam. Even googelen op ’waterfalls oregon creek’ levert…. mijn eigen foto van toen op hahaha.

Salmon Creek Falls was het inderdaad, bij Oakridge. Mooi! Daar ga ik in ieder geval naar toe.

Ik heb de naam van het weggetje waar hij aan moet liggen en een routebeschrijving, dus dat zou niet zo moeilijk moeten zijn. Het regent vandaag weer, maar qua licht is het perfect weer voor watervallen. Moet dus een gaatje in de regen zien te vinden. Ik ga snel op pad. Heb er zin in!

Onderweg zie ik nog een bord voor Salt Creek Falls. De naam komt me bekend voor maar heb er even geen beeld bij. Even twijfel ik om die ook mee te pakken, maar het regent vrij hard nu dus laat maar even. Komt misschien nog wel.

Salmon Creek Falls ligt vlakbij Oakridge. Ik moet de Salmon Hatchery Road hebben en daar vandaan de Salmon Road volgen voor 7 mijl. Die eerste weg heb ik snel gevonden, maar de afslag naar die tweede niet. De weg is maar een paar kilometer lang en al snel kom ik aan het einde en die weg heet anders. Even terugrijden of ik hem toch niet per ongeluk heb gemist. Bijna aan het begin is een fish hatchery, waar ze zalm en forel kweken. Kan me niet herinneren dat ik die de vorige keer heb gezien. Misschien dat die in de plaats is gekomen van het weggetje?

De enige andere afslag gaat een heuvel op en een spoorlijn over. Hier zijn een aantal mannen aan het werk. Ik vraag hen naar de waterval maar geen van hen kent hem. Ik probeer de gps maar eens en nu kent die de weg wel. Ik volg de route en kom bij de weg uit waar ik daarstraks al ben geweest maar die heet niet Salmon Rd. Ik kom uit in Oakridge en dat klopt zeker niet.

Terug naar de hatchery dan en daar eens vragen. Het regent nog steeds heel hard maar dat is van later zorg. Ik stop bij een gebouwtje met de naam office maar dat zit op slot. Er is ook een museum dat open is maar ook daar is niemand.

Even niet wetend hoe ik verder moet zie ik een wandelpad. Kan me niet voorstellen maar zou kunnen dat ie daar aan ligt. Ik volg dit pad voor een minuutje of 20 en kom een bordje tegen met Salmon Road maar deze weg is afgesloten. Hmmm, zou het nu eigen terrein zijn en de waterval daarmee onbereikbaar? Dat zou echt Heel Jammer zijn met hoofdletters. Toch maar even verder op zoek naar iemand hier. Ik moet en zal dat ding vinden. Ben nu zo dichtbij. Opgeven is geen optie, niet voor deze.

Wat verderop zie ik een meisje bij haar auto staan met een hond. Ik steek mijn hand op en ze wacht met naar binnen gaan. Op de vraag of ze de waterval kent moet ze even nadenken. Ja een kleine waterval is hier een halve mijl vandaan en een grote is ongeveer 7 mijl verder. Nee het is maar een kleine waterval, die moet het dus zijn. Vol goede moed ga ik het bos weer in en volg de Salmon Rd. Na een kleine 10 minuten kom ik bij een bruggetje met een soort sluisje eronder. Het water valt hier een halve meter. Dit zal ze toch niet bedoeld hebben met een kleine waterval? Vertwijfeld loop ik nog een stuk door. Het regent nog steeds stevig. Het pad draait het bos in weg van de beek en ik kan me niet voorstellen dat ik een paar honderd meter verderop bij een waterval uitkom. Ik ga maar terug. Al snel komt een auto me tegemoet en ik vraag hen naar de waterval. Het is inderdaad de waterval 7 mijl verderop die ik moet hebben. Ik kan dit pad uitlopen maar ik kan er ook met de auto naar toe. Het blijkt de weg te zijn die de gps al aangaf, maar dan rechtsaf in plaats van links. Hij loopt langs de beek dus dat lijkt wel te kloppen.

Na een tijdje kom ik bij een bord aan met de naam Salmon Creek Campground. Zou dit het dan zijn? Ik herken het niet. De weg is afgesloten dus ik ga verder lopen. Al gauw kom ik bij een waterval uit maar dit is hem niet. Damn! Ik loop nog wat verder langs het water en dan zie ik tussen de bomen door een dunne straal water. Dit lijkt wel… ik loop nog een paar stappen door en ik zie meer stralen water tussen de bomen door en dan herken ik het stuk bos en zie ik de waterval. GEVONDEN, DIT IS UM! WOOOHOOO. Toch nog. Was al bang dat ik hem helemaal niet meer zou kunnen vinden. Kan me herinneren dat het de vorige keer ook al niet gemakkelijk ging.

Het is inmiddels droog geworden en ik ga meteen aan de slag. Hij ziet er nog precies hetzelfde uit als de vorige keer, twee waterstromen, veel mos en een paar mooie stenen waar het water op valt. Ik probeer nog een paar andere composities en dan begint het weer keihard te regenen.

Eerst de klassieke foto die ik al eens eerder heb gemaakt.

Salmon Creek Falls, Oregon

Dan een overzicht met de beek erop en ook veel meer van de omgeving van de waterval. Hij is niet eens zo hoog, metertje of 5 schat ik.

Salmon Creek Falls, Oregon

Wat verderop ligt nog zo’n mooi rotsblok in het water, die past er ook nog net op.

Salmon Creek Falls, Oregon

Ik ga terug naar de auto en wacht af. Aanvankelijk wil ik door naar de volgende maar dan schiet me te binnen dat ik nog geen filmpjes heb gemaakt. Na een tijdje wordt het weer droog en loop ik terug.

Salmon Creek Falls, Oregon
Salmon Creek Falls, Oregon

Niet lang na de filmpjes en nog een paar close-ups begint het weer te plenzen. Ok nu is het genoeg geweest. Ik had graag vanaf de linkerkant nog wat verder willen proberen maar het is goed zo. Heb ik een reden om nog eens terug te komen als ik nog betere spullen heb.

Na een paar uur rijden regel ik eerst een hotel en rij dan het bos in om 50 km verderop twee andere watervallen te vinden. Het is een mooi bos dat een beetje aan Nieuw-Zeeland doet denken. Ik volg de route, maar kom dan onverwacht op een splitsing uit. De eerste waterval had na de 4e brug moeten zijn, maar weet niet meer of dit nu de 3e of 4e brug was. Ik ga eerst rechtsaf en volg dit een paar kilometer maar het wordt alsmaar slechter. Met de lekke banden van een paar weken geleden nog in mijn achterhoofd besluit ik om te keren. Dan maar even linksaf voor de andere waterval maar ook hier klopt de beschrijving niet. Alles klopt tot een bepaald punt en dan houdt het op. Voor één van de watervallen moet ik ook nog een aantal kilometer door het bos lopen en het is inmiddels al zo laat geworden dat over anderhalf uur het licht uit gaat.

Ik kan er maar beter mee stoppen en naar mijn hotel terug rijden. Het is mooi geweest zo. Onderweg stop ik nog voor een foto van een mooie boom die helemaal met mos is bekleed. Die had ik op de heenweg al zien staan.

Bryce Creek, Oregon

Een uurtje later ben ik weer in mijn hotel.

Kaarten, Grafieken & Downloads

GPS Kaart met kleurgecodeerde hoogte informatie

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek, Washington & Oregon Herfst 2013, Dag 03

Download het originele gpx bestand hier.

edit