Dag 5/35 – Deel 1/5

Yellow Water Sunrise Cruise

Gisteravond rond 23:00 naar bed gegaan voor wat een kort nachtje zou worden. Niet alleen moest ik er al om 05:15 uit vanwege een Yellow Water Sunrise Cruise op de Yellow River, maar er was ook een hele luidruchtige familie beneden die tot diep in de nacht herrie maakte met allerlei gegil en geschreeuw. Ik heb geen oog dicht gedaan en letterlijk geen minuut geslapen. Gaat dus een zwaar dagje worden. Eikels.

Had ik al gezegd dat er mieren in mijn kamer lopen? Volgens mij niet. Er lopen mieren in mijn kamer. Ze zitten overal: de badkamer, mijn bed en soms zie ik ze zelfs over mijn kleren heen lopen. Ze zijn heel erg klein, misschien maar 2 millimeter lang en gelig-bruin. Geen idee wat ze doen, maar ze zijn er altijd en lopen maar wat rond.

Als ik buiten kom is er een ontzettend heldere sterrenhemel met een mooi maantje en volgens mij Venus daar vlak naast. Even onthouden voor over een paar nachtjes.

Yellow River is één van de vijf rivieren in de Kakadu delta en waarschijnlijk de mooiste. Ik ben er precies om 06:15 zoals gisteren afgesproken maar ik ben niet de eerste. Er zitten al zeker een stuk of 40 mensen in de boten en de voorste plaatsen van 2 van de 3 boten zijn al bezet. Hmmm. Die man van gisteren zie ik overigens niet.

Er staat wel één of andere norse knurft bij de ticket controle. Op mijn ‘Goodmorning’ krijg ik geen antwoord en als ik vraag of er nog een plekje voor in de boot vrij is voor me vanwege de grote telelens die ik bij me heb (en natuurlijk gewoon omdat dat de beste plek is), is het enige dat ik te horen krijg, ‘You’re late. You’ll have to do with what is available’. Fok. Zonde. Op mijn vraag of ik dan in het derde bootje kan gaan zitten, waar het voorste bankje nog wel vrij is, krijg ik een even nors ‘That one has another purpose’ terug.

Al snel wordt me duidelijk wat die ‘other purpose’ is. Er komt een man aan met een enorme filmcamera, ’t is net IMAX, en vlak daarna komt een gezin met een meisje en een jongen. Die worden van alle kanten gefilmd terwijl ze boot nummer 3 bezetten. Zal wel een promotiefilm zijn of zo.

Ik ga op het tweede bankje in één van de andere boten zitten. Wel beetje weinig plek zo. Ook is er een afdak over de hele boot, waardoor ik niet naar boven kan kijken. Niet echt jofel allemaal. Nou ja, het moet maar. Weinig aan te doen.

Voor me zitten twee mensen, waarvan er één ook met een flinke lens. Al gauw raken we in gesprek en pas na een tijdje valt me op dat er 3 stoelen zijn en maar 2 mensen… Dus ik vraag of ze misschien een plaatsje willen opschuiven zodat ik er ook bij kan. En yep dat doen ze. Ha, toch nog voorin. De ticketman kijkt me een beetje zurig aan, maar hij bekijkt het maar haha.

Het is super mooi weer, heel kalm water, wat mistbanken langs de rivier, geen wind, heerlijk temperatuurtje en de zon gaat zometeen opkomen. Even lastig welke lens ik ga gebruiken. Ik kies eerst maar voor groothoek voor een paar landschappelijke foto’s. Geen idee wat we te zien gaan krijgen en vanaf hoever. Dit zouden wel eens een paar hele drukke uurtjes kunnen gaan worden met veel gewissel van lenzen.

Al snel varen we weg, de filmboot voorop…

Yellow River

… en vrijwel direct komt de zon op over rechts. Goed getimed.

Yellow River

Bootje wordt ook mooi verlicht.

Yellow River

Het wordt snel lichter nu. Door een beetje onder te belichten pik ik op de valreep nog een gouden silhouetje op met kleine golfjes in het water.

Yellow River

De bomen links staan nu in warm zonlicht.

Yellow River

Dan komt boot nummer 3 voorbij scheuren.

Yellow River

Na een minuutje of 5 varen zien we al de eerste vogels. Een Wigstaartarend, zit nog wat ver weg in een boom, maar toch leuk. Ik merk wel dat ik alles uit de kast moet halen 300mm met 2x teleconverter en teleflitser voor een beetje foto.

Wigstaartarend

De volgende verrassing is een Witbuikzeearend, een heel stuk dichterbij dan de vorige.

Witbuikzeearend

Ik had niet verwacht dat het zo gemakkelijk zou gaan worden. Het nog warme zonlicht samen met het licht van de flitser om de veren wat op te lichten, levert fraaie plaatjes op.

Witbuikzeearend

Daarna, wat mij betreft, één van de mooiste foto’s van dit tochtje. We varen er heel langzaam voorbij en ik krijg alle tijd om een stuk of 6 foto’s te schieten en zo de belichting en de compositie helemaal goed te krijgen. Op het allerlaatste moment kijkt hij net een beetje naar links (voor de kijker, red.) wat de foto voor mij compleet maakt.

Grote Zilverreiger

Als we de bocht om varen komen we langs een plekje waar vaak een Blauwe IJsvogel zit. Voor deze mannen is het blijkbaar een sport om zo dichtbij mogelijk te komen. Hij gaat er zelfs nog even voor terug en komt er tot op minder dan 60 centimeter bij. Geeft mij net genoeg tijd om even te teleconverter er tussenuit te halen, anders was ik kansloos geweest met die grote toeter erop.

Blauwe IJsvogel

Een reiger geniet lekker van zijn achtertuin…

Grote Zilverreiger

…en een Aalscholver droogt zijn vleugels een stukje verderop.

Aalscholver

Dan de eerste krokodil. Nou, om eerlijk te zijn eigenlijk al de derde geloof ik, maar de eerste foto’s waren allemaal bewogen. De eerste die goed op de foto staat dan. Het is niet zo’n grote, een kleine 2 meter, maar ik zou er niet graag naast gaan liggen. Ze schijnen nogal agressief en humeurig te zijn.

Zoutwaterkrokodil

Een Night Heron, zo eentje die ik gistermorgen ook zag. Die van spiegeltje, spiegeltje aan de wand…

Night Heron

En weer een krok. We zien ze steeds vaker.

Zoutwaterkrokodil

Hier en daar een mooie boom. De rivier blijkt overigens (heel) veel breder te zijn dan het stukje waar wij over varen. Dat gras daarachter is geen vaste grond, maar een soort drijvende massa waterplanten. Je schijnt er op te kunnen lopen, maar daaronder zitten wel krokodillen.

Yellow River

Deze is al een stuk groter, maar ligt er qua licht wel een beetje rot bij.

Zoutwaterkrokodil

Yellow River

Wat verderop weer eentje. Het stikt hier echt van die beesten. Het is gewoon prijsschieten, vogels, krokodillen en ook nog een mooi landschap. Het is nog hard werken ook om alles erop te krijgen (-;

Zoutwaterkrokodil
edit