Dag 4/35 – Deel 1/3

Nourlangie Rock

Aanvankelijk wist ik niet goed wat ik het beste kon doen vandaag. Voor morgenochtend heb ik een sunrise-cruise op de Yellow River op het programma staan.

Uiteindelijk kom ik uit op Nourlangie Rock, de andere site met rotstekeningen. Het is maar een half uurtje rijden dus ik hoef niet zo heel vroeg op.

Rond 06:00 uur breekt er een hele berg herrie los buiten. Hoop gekwaak en gegil. Geen idee wat het allemaal is maar blijkbaar zijn ze heel erg blij dat het weer licht wordt.

Een kwartiertje later ga ik er op uit. Onderweg zie ik een paar Wallabies. Mooie beestjes met een heel gestroomlijnd lijf. Ik ben nog wat te vroeg. Nourlangie gaat pas om 08:00 open. Eerst maar een stukje verder dan naar Mirral Lookout, een hoger gelegen punt dat uitzicht geeft over de delta.

De klim blijkt een heel stuk langer te zijn dan ik had gedacht. Ik ben ook duidelijk de eerste hier vanochtend want ik krijg het ene na het andere spinneweb in mijn gezicht. Het stikt hier ook van de vliegen. Gelukkig steken ze niet, maar ik wordt wel gek van dat gezoem en gekriebel. Helemaal boven staat een uitkijkplatform waar je goed zicht hebt op de omgeving, maar voor fotografie is het jammer genoeg niets. Er staan teveel bomen voor en er is geen vrij uitzicht.

Precies op tijd kom ik in Nourlangie Rock aan. Dit is een groep rotsen die zo’n 20.000 jaar koelte en beschutting hebben geboden. Je voelt het ook meteen. Er staat een zacht verkoelend briesje en de temperatuur is een heel stuk lager. Beneden in de bloedhete delta eten halen, helemaal naar boven slepen en hier bereiden, eten en slapen. Dat zal het zo ongeveer geweest zijn.

Ook hier weer een aantal rotstekeningen.

Aboriginal Rotstekeningen

Aboriginal Rotstekeningen

Deze hand is gemaakt door rode oker in de mond te nemen en over een hand op de rots uit te blazen of te spugen.

Aboriginal Rotstekeningen

Aboriginal Rotstekeningen

Ondertussen vang ik wat feitjes op van rangers die hun verhalen vertellen. Geen enkele Aboriginal taal kent het concept van groeten. Er zijn geen woorden voor ‘hallo’ of ‘tot ziens’. Reden is dat uit elkaar gaan voor hen geen gevoel van afscheid oplevert.

Aboriginals zijn in 1969 uit de Flora en Founa Act geschrapt. Daarvoor werden ze als dieren (en dus niet als mensen) gezien. Ze moesten tot wel 50 kilometer van blanke gemeenschappen vandaan blijven.

Aboriginal Rotstekeningen

In de tweede wereldoorlog wist de overheid niet welke kant de Aboriginals zouden kiezen en daarom werden ze allemaal opgepakt en in kampen te werk gesteld. Probleem was dat iedere stam zijn eigen taal had en ze elkaar niet konden verstaan. Uit deze situatie is een soort algemene Aboriginal taal ontstaan (Aboriginal Creools) die overigens wel een woord heeft voor groeten ‘bo-bo’ afgeleid van… ‘bye-bye’. Altijd leuk dit soort weetjes, blijft meteen hangen.

Aboriginal Rotstekeningen

Dit is Nabulwinjbulwinj, een gevaarlijke geest die vrouwen opeet nadat hij ze geslagen heeft met een zoete aardappel (-; Deze tekening en ook de volgende is een aantal jaren geleden overgeschilderd omdat vooral de witte en gele verf nagenoeg verdwenen was. Rode oker (vaak vermengd met dierenbloed) blijft het langst aanwezig en maakt ook precieze datering mogelijk. De wit-grijze lijn is een scheur waaruit water sijpelde die is dichtgestopt met lijmachtig materiaal van een bepaalde plant.

Aboriginal Rotstekeningen

Om de hoek staat hij nog een keer.

Aboriginal Rotstekeningen

Aboriginal Rotstekeningen

Wat verderop is een uitzichtpunt. Wel mooi maar lastig te fotograferen. Vanavond nog maar eens terug komen. Kijken of de ondergaande zon er nog iets moois van maakt.

edit