Dag 3/35 – Deel 2/3

Een andere auto

Bij de balie bel ik de autoverhuurder op en al gauw komen ze met het verheugende nieuws dat ze een echte voor me hebben. Moet voor die paar dagen wel wat bijbetalen, maar dat is niet erg. Vrijdagochtend kan ik hem ophalen. Zag wel in de voorwaarden dat ik er een tweede reservewiel moet bijhuren en schriftelijke toestemming moet hebben voor het park. Nou ja goed, belangrijkste is dat ik naar het park kan. Zou zonde zijn om dat te laten schieten.

Ubirr

Hierna snel even de parkpas ophalen en naar Ubirr voor de namiddag en zonsondergang. Het is maar een half uurtje rijden van hier en één van de plaatsen met Aboriginal rotstekeningen. Verder moet er ook een mooi uitzicht zijn op de wetlands en is het Arnhemland Plateau hier goed te zien.

De tekeningen staan in de schaduw, perfect voor een paar mooie foto’s.

Aboriginal Rotstekeningen

Tegen de tijd dat ik verder wil lopen, komt er een park ranger een verhaal houden. Blijkt veel meer achter die tekeningen te zitten dan zo op het eerste gezicht lijkt. Ze geven vooral aan wat je hier aan eten kunt vinden en hoe je het moet bereiden. Bij schildpadden is bijvoorbeeld met geel aangegeven waar de beste stukken zitten met het meeste vet.

Aboriginal Rotstekeningen

Ook is er verschil tussen twee soorten schildpadden, met een lange nek of een korte nek, of de ingewanden via de zijde of via de voorkant moeten worden verwijderd en hoe ze moeten worden bereid. Gedachte hierachter is dat het veel moeite kost om er eentje te vangen beneden bij de rivier, hem helemaal hier heen te brengen waar de temperatuur een stuk lager en leven een stuk comfortabeler is en dat het dan wel heel erg zonde is als je hem verkeerd klaar maakt en er niets aan hebt.

Aboriginal Rotstekeningen

Hollanders (blanken) staan er ook op. Witte mannetjes (links onder) met de handen in de zakken en één of beide voeten naar buiten gedraaid, soms zelfs met een pijp en commanderend wat anderen moeten doen. De ranger doet het even voor. Grappig.

Aboriginal Rotstekeningen

Deze foto geeft een overzicht van de overhang die beschutting bood. De rode band in het midden, daar staan alle tekeningen.

Aboriginal Rotstekeningen

De tekeningen staan in lagen (14-18) boven elkaar en zijn tussen de 20.000 en 100 jaar oud. Het gaat om het verhaal en veel minder om de tekening zelf. Iedereen mag over bestaande tekeningen heen schilderen.

Aboriginal Rotstekeningen

Ook zit er veel mythologie achter. Mimi zijn lange dunne figuren die meestal tekeningen achter laten op plaatsen waar je niet kunt komen. Kinderen zijn er bang voor. Deze bijvoorbeeld staat zo’n 5 meter hoog op de overhang. Ik moet vertikaal fotograferen om hem erop te krijgen. Je kunt wel bedenken hoe deze tekeningen zijn gemaakt. Waarschijnlijk met een boom die schuin tegen de rotswand is gezet of een stapel stenen om op te klimmen.

Aboriginal Rotstekeningen

De ranger vertelt een kort verhaaltje van een documentaire over de Aboriginals die werd gemaakt op een vergelijkbare plaats. Tijdens het interview werden de Mimi nagespeeld door verklede acteurs die uit een rookgordijn voor de rotswand te voorschijn kwamen met vreemde geluiden en lichten erbij. Alle Aboriginals vluchtten in blinde paniek en het duurde een hele tijd voor ze weer konden worden teruggehaald. Ze waren er echt bang voor.

Zodra de zon op de muur begint te vallen, lossen de tekeningen op in het warme zonlicht. Denk dat ik nog een keertje terug moet als de zon er niet op staat. Ik ben nog niet helemaal klaar hier. Het gaat iets te gehaast allemaal.

Het licht verandert snel nu. De zon gaat over een uur onder, snel nog even een mooie tekening schieten die ik niet eerder zag en dan is het tijd om naar boven naar het uitzichtspunt te gaan.

Aboriginal Rotstekeningen

De muur blijkt niet helemaal recht te zijn. Ik had een wat kleiner diafragma moeten gebruiken, want de rechter kant van de foto blijkt helemaal niet scherp te zijn. Maar nu is er geen tijd meer hiervoor. Ik kan me beter richten op de zonsondergang boven de wetlands. Hiervoor moet ik nog een stukje lopen en een rotswand op klauteren.

edit