Dag 21/35 – Deel 2/2

Na alle natte troep in de auto geladen te hebben rij ik naar de Fox Glacier een stukje verderop. Omdat het vrijdag is, regel ik meteen maar een kamer. Deze is inclusief ontbijt en in overleg neem ik dat nu meteen in plaats van morgen. Komt mooi uit. De eigenaresse is aardig maar een beetje vreemd. Het is net of we langs elkaar heen praten en gevoel voor humor lijkt ze niet te hebben.

De kamer is mooi maar apart. Schuin over het bed ligt een sjaal gedrapeerd met een denne-appel erop??????? Wat moet je daar nu mee, vraag ik me af. Kan dat ding eraf of moet ie blijven liggen? Als ik een beetje rondkijk zie ik er nog meer liggen en ook nog bosjes met lavendel. Ook in de badkamer liggen twee handdoekjes perfect opgerold schuin tegen elkaar… met een denne-appel ervoor. Een hoop niet-functionele troep als je het mij vraagt (-;

Ik wil vandaag de Fox gletsjer gaan bekijken, ’s middags terug naar de Franz Josef en ’s avonds weer naar hetzelfde strandje voor de zonsondergang. Maar eerst ga ik naar Gillespie Beach dat is hier vlakbij. Even kijken of dat misschien nog fotogeniek is. Daarna wil ik even langs Lake Matheson rijden, waar ’s ochtends reflecties van de bergen en Fox Glacier in te zien zijn, als voorbereiding voor morgenochtend.

Bij het strand aangekomen let ik niet goed op blijkt later. Ik volg een pad dat naar de zee lijkt te gaan. Het duurt wel lang en ik begin het gevoel te krijgen dat ik niet goed zit. Nog maar even doorlopen tot de volgende bocht, als ik dan de zee niet zie… Langzaamaan begint het wat te miezeren. Als ik besluit terug te gaan zie ik dat er een enorme bui hangt en mijn richting opkomt. Het begint al harder te regenen. Toch niet weer he? Het is zeker 20 minuten lopen. Het gaat wat harder regenen maar gelukkig niet zo hard als gisteren.

Vlakbij de auto zie ik dat ik inderdaad de verkeerde afslag had genomen. Het strand is maar 30 seconden lopen van de auto vandaan en blijkt niet bijzonder te zijn.

De regen gaat nu echt doorzetten en ik ga weer terug naar mijn hotel. Bij gebrek aan beter maak ik een foto van mijn kamer…

Hotel in Fox Glacier

…en de badkamer

Hotel in Fox Glacier

Het blijft weer een paar uur regenen maar rond een uur of 3 is het opeens droog en zie ik blauwe stukken lucht. Mijn originele plannetje kan nog steeds. Het is krap maar het kan wel. Eerst even naar de Fox voor een wandeling naar de terminal, het uiteinde van de gletsjertong. Onderweg zie ik een bordje ’Glacier View’ en daar rij ik eerst naar toe. Het uitzicht is heel mooi: regenwoud dat overgaat in de gletsjer of andersom natuurlijk. Het is maar net hoe je het bekijkt.

Fox Glacier

Fox Glacier

Fox Glacier

Gedurende de 10 minuten dat ik hier sta te fotograferen zie ik de lucht dichttrekken en wordt zelfs het bovenste gedeelte van de gletsjer compleet door bewolking bedekt. Dat gaat zo snel hier. Direct daarna begint het weer te regenen.

Ik rij door naar Franz Josef Glacier maar het wordt alleen maar erger. Ik loop een tijdje wat fotoboekjes na bij het visitor center en zie een mooie foto genomen vanaf Robson Point (waar ik gisteren was) met een heel goed zicht op de gletsjer van vrij dichtbij. Het was dus blijkbaar toch de bedoeling om dat steile paadje naar beneden af te gaan. Nou ja door de regen had dat toch geen zin. Maar misschien dat ik een volgende keer dan toch nog eens naar boven ga maar dan met veel minder spullen. Ik weet nu tenminste wat me te wachten staat.

In de fotoboekjes vind ik nog wat andere locaties zoals Monro Beach en Curio Bay. Die liggen nog op de route dus dat komt mooi uit. Een weersverwachting ligt er ook en die is ronduit slecht voor vandaag. Rond de middag inkomende buien overgaand in een dik regengordijn. De verwachting die ze gisteren opgaven voor vandaag wordt nu opgegeven voor morgen. Ik kan maar beter terugrijden want dit wordt niets meer vandaag. In het visitor center hangt ook nog wat informatie over de tectonische platen onder Nieuw-Zeeland en over de Alpen. Die laatste blijken nog ieder jaar 10 millimeter omhoog te komen. Tegelijkertijd slijt er aan de bovenkant ook weer iets af door het weer. Interessant. Overigens is dit één van de nattere plaatsen in Nieuw-Zeeland. Hier valt jaarlijks 4 meter water. Niet vreemd dus dat er zoveel valt de laatste dagen.

Buitengekomen regent het nu net zo hard als gistermiddag. De rest van de middag lees ik wat in mijn hotel en kijk wat tv. Weer een middagje relaxen dus.

Ik denk ook nog wat na over die ’wandeling’ gisteren. 6 kilometer stijgend met 400 hoogtemeters kostte me 3 uur, diezelfde afstand naar beneden 2.5 uur. Voor mijn gevoel ging het naar beneden een heel stuk gemakkelijker maar toch was ik maar een half uur sneller. Dit zegt wel iets over de route. Er zaten een hoop ’technische’ stukken in waardoor je geen snelheid kunt maken.

Ooit ook eens de Grand Canyon gelopen. Als ik het me goed herinner was dat ongeveer de dubbele afstand (11 kilometer) maar bijna 4 maal het aantal hoogtemeters (1500). Naar beneden deden wij net zo snel als ik gisteren naar beneden ging, maar omhoog deden we er zo’n 9 uur over. Hier was wel een echt pad. Gemiddeld was dit pad wel 2 keer zo stijl als gisteren maar er waren geen obstakels. Vandaar dat de terugweg zo lang duurde in vergelijking met de heenweg.

Morgen ga ik doorrijden richting Haast. Ik kan hier nog wel een paar dagen blijven wachten op mooi weer, maar dat gaat straks ten koste van andere dingen die ik ook graag zie. De terminals van beide gletsjers heb ik de vorige keer al eens gezien. Mocht het morgenochtend mooi weer zijn ga ik er zeker nog even naar toe maar anders laat ik het schieten.

Kaarten, Grafieken & Downloads

GPS Kaart met kleurgecodeerde hoogte informatie

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek, Nieuw Zeeland Nazomer 2011, Dag 21

Download het originele gpx bestand gpx file hier.

edit