Dag 17/35 – Deel 1/6

Walvissen en dolfijnen voor de kust van Kaikoura

Vandaag sta ik vroeg op om rond 07:15 een walvistochtje te doen. Om 07:00 is er al best mooi licht buiten. Even geen erg in gehad. Een mooie zonsopkomst had er nog wel voor gekunt (-; Dit moet even wachten tot morgen.

Rondom het plaatsje Kaikoura is de bijzondere situatie dat er vrij dicht aan de kust een canyon is van zo’n kilometer diep. Dit trekt potvissen aan die op deze diepte jagen. Ze blijven zo’n 40-60 minuten beneden en als ze boven zijn blijven ze daar maar een aantal minuten om adem te halen. Daarna gaan ze weer naar beneden en dit gaat continue door, 24 uur per dag, 7 dagen in de week. Het zijn allemaal mannetjes hier omdat het water voor de vrouwtjes te koud is. Mannetjes hebben een dikkere speklaag, van zo’n 45 centimenter dik.

Vrouwtjes verblijven samen met de jongen veel dichter bij de evenaar. Als ze zo’n 15 jaar oud zijn krijgen de jongens interesse in de meisjes en dat is niet de bedoeling. Dan worden ze verstoten en trekken als groepje naar voedselrijke wateren, zoals hier. Het doel is om zo groot mogelijk te worden. Zodra ze rond de 50 jaar oud zijn gaan ze terug naar de plaats waar ze geboren zijn. Hier vechten alle mannetjes totdat er één dominant mannetje over blijft die alle vrouwtjes in zijn harem opneemt. De overige mannetjes blijven eenlingen. Ze jagen op van alles, inkvis, tonijn en zelfs blauwe haaien en maco’s. Dat laatste wist ik niet. De potvis is één van de weinige soorten walvissen die het gevecht aangaan als ze worden uitgedaagd of aangevallen.

Enkele jaren terug is hier een tentakel van een reuzeninktvis aangespoeld (een Kraken) en die was 18 meter lang. Hier hoort dan ook nog een lijf van zo’n 6 meter bij! Iedere zuignap is eigenlijk een soort bek met tanden erin die naar het midden toe kunnen ’bijten’. Die monsters bestaan dus echt…

Whale Watch Kaikoura is een bedrijf dat door Maori wordt gerunt. Zij bieden walvis trips aan die afhankelijk van het weer en het aantal walvissen dat wordt gezien enkele uren kunnen duren. Je gaat eerst met een bus in ongeveer 10 minuten naar de haven. Eenmaal aan boord zit je in een comfortabele stoel en vaar je met grote snelheid in een klein half uurtje naar de onderzeese canyon waar de walvissen rondzwemmen. Hier gaat de boot veel langzamer varen en mag je naar buiten. Vanaf dit moment moet iedereen uitkijken naar walvissen. Wordt er ééntje gespot dan vaart de boot die kant op. Als de afstand groot is dan moet iedereen weer naar binnen zodat er snel naar toe kan worden gevaren. Soms zijn ze echt te ver weg, omdat potvissen maar enkele minuten per keer boven blijven.

Verschillende boten staan met elkaar in contact en ook vanuit de lucht wordt naar walvissen uitgekeken. Een rondcirkelende helicopter is dan ook een hele goede indicatie dat er een walvis aan de oppervlakte is. Soms worden walvissen ook via onderwatermicrofoons opgespoort. Een potvis maakt klikkende geluiden terwijl hij naar beneden duikt. Ook tijdens het jagen worden deze klikken gebruikt. Zodra het klikken stopt, betekent dit dat de potvis naar de oppervlakte komt. Al snel zien we de eerste boven komen.

Potvis nummer 1

Op deze eerste foto zijn zowel het grootste deel van de kop als de gehele staart onder water.

Potvis bij Kaikoura, nazomer, zuider eiland, Nieuw Zealand.

Om de paar minuten komt de snuit even boven water voor een nieuwe ademteug…

Potvis bij Kaikoura, nazomer, zuider eiland, Nieuw Zealand.

…om daarna weer onder water te verdwijnen. Het is lastig fotograferen met een telelens vanaf zo’n wiebelende boot. Vooral vanaf het dak valt het niet mee.

Potvis bij Kaikoura, nazomer, zuider eiland, Nieuw Zealand.

Deze walvis lag blijkbaar al een tijdje boven water, want al heel snel maakt hij zich op voor de duik. Vlak voordat de walvis weer de diepte in duikt neemt hij nog 1 flinke ademteug en kromt zijn rug…

Potvis bij Kaikoura, nazomer, zuider eiland, Nieuw Zealand.

…langzaam komt de achtersteven boven water…

Potvis bij Kaikoura, nazomer, zuider eiland, Nieuw Zealand.

…gevolgd door de staart…

Potvis bij Kaikoura, nazomer, zuider eiland, Nieuw Zealand.

…en verdwijnt hij vertikaal de diepte in…

Potvis bij Kaikoura, nazomer, zuider eiland, Nieuw Zealand.

…om opnieuw in totale duisternis in gevecht te gaan met reuzeninktvissen en andere prooien.

Potvis bij Kaikoura, nazomer, zuider eiland, Nieuw Zealand.

Na deze eerste korte maar geslaagde ontmoeting kijken we gespannen rond, op zoek naar andere potvissen. We hebben de smaak goed te pakken!

Kaarten, Grafieken & Downloads

GPS Kaart met kleurgecodeerde hoogte informatie

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek, Nieuw Zeeland Nazomer 2011, Dag 17

Download het originele gpx bestand gpx file hier.

edit