Dag 13/35

De vele gezichten van Mt Egmond

Vanochtend wordt ik om 07:05 wakker, maar ben nog behoorlijk moe. Nu begint weer het gevecht dat ik vrijwel altijd win maar soms verlies. Vandaag verlies ik. Ik krijg mezelf niet zover om het warme, comfortabele bed uit te komen. Eerst de afwegingen, ’zonsopkomst Mt Egmond zal zeker mooi zijn’, ’nu ben je hier dus, aan het werk’ gevolgd door de excuses ’de zon is toch al op’, ’er zullen wel wolken voor hangen’. Ongelofelijk hoe creatief je geest soms kan zijn, om er maar voor te zorgen dat je net lang genoeg in je nest blijft dat het toch niet meer uitmaakt.

Het belangrijkste is eigenlijk dat ik geen plan heb. Doelloos rond rijden op zoek naar een zonsopkomstlocatie mislukt vrijwel altijd. Ik blijf nog een half uurtje liggen maar dan trap ik mezelf dan toch maar het bed uit.

Gisteren heb ik op ansichtkaarten twee locaties gezien vanwaar mooie plaatjes te schieten zijn, een vijver en het park. De zon is inmiddels al een uur op, maar het licht is nog steeds wel ok. Op weg naar New Plymouth zie ik opeens een bruin bord met de naam van die vijver. Daar rij ik maar even naar toe en inderdaad kun je hier leuke foto’s maken.

Mt Egmond vanaf Lake Mangamahoe, nazomer, noorder eiland, Nieuw Zeeland.

Zonsopkomst zou hier nog niet eens werken omdat dan alle bomen in de schaduw staan. De andere locatie, het park, laat ik zitten, want dat zal ongeveer net zoiets zijn.

Hierna rij ik wat richting de berg op zoek naar een plek waar ik een beetje vrij zicht op de berg heb met een weiland ervoor of zo. Richting het bos waar ik gistermiddag heb gewandeld vind ik een plek die aardig in de richting komt. Ik zet mijn statief in het weiland maar blijf zelf aan deze kant van het hek en haal hem een stukje naar me toe om door de zoeker te kunnen kijken. Een van de poten steek ik door het hek heen.

Volkomen onverwacht krijg ik een electrische opdonder. JAIIIKS, het hek staat onder stroom! Ik probeer het statief weer tussen de draden vandaan te halen en met wat gewrik is alles weer los voor de volgende schok komt. Gelukkig was ik nog niet over het hekje het weiland ingestapt want dan hadden de familiejuwelen waarschijnlijk een voltreffer gekregen.

Mt Egmond, nazomer, noorder eiland, Nieuw Zeeland.

De top steekt mooi af tegen de blauwe lucht.

Mt Egmond, nazomer, noorder eiland, Nieuw Zeeland.

Vanaf de auto neem ik nog een laatste foto hier, om ook het hekje vast te leggen dat me bijna ’fataal’ werd.

Mt Egmond, nazomer, noorder eiland, Nieuw Zeeland.

Ik rij verder en kom op een steeds smaller weggetje uit dat uiteindelijk stopt bij een boerderij. Een vlotte boerenmeid en twee honden komen meteen naar me toe. ’Of ik wel weet dat ik op private property ben?’ Nee, dat had ik dus niet gezien. Maar ze vinden (de boer ook blijkbaar) het hartstikke leuk als ze bezoek krijgen, dus ik mag wat fotootjes maken. Ik mag ook wel een stuk verder naar het bos lopen, maar dat laat ik maar zitten. Het zal wel ongeveer hetzelfde zijn als ik al heb gezien. Ik maak nogmaals mijn excuses, maar die worden weggewuifd. Eindelijk heb ik de foto gevonden die ik zocht: Mt Egmond met gras op de voorgrond.

Mt Egmond, nazomer, noorder eiland, Nieuw Zeeland.

Hierna ga ik op weg naar het zuiden, waarbij ik wel continue blijf kijken naar fotomogelijkheden. Aan de zuidkant is Dawson Falls en die hou ik even als richtpunt aan. De weg er naartoe gaat door het bos dat de flanken van Mt Egmond bedekt.

Forest on the slopes of Mt Egmond, nazomer, noorder eiland, Nieuw Zeeland.

Eigenlijk blijft het licht onverwacht mooi en wordt de berg zelf steeds mooier aan de zuidkant. Dit komt vooral omdat hier veel meer sneeuw rond de top ligt en de top zelf een meer uitgesproken vorm heeft. De top zelf staat nu onder een staalblauwe hemel, maar er beginnen langzaamaan al wolken te ontstaan. Ik blijf een tijdje op het parkeerterrein, wachtend op de momenten dat alles mooi in het zonnetje staat.

Mt Egmond, nazomer, noorder eiland, Nieuw Zeeland.

Ondertussen schuif ik een Subway Footlong met kip naar binnen. Na een tijdje lukt het om ook de bomen in warm zonlicht vast te leggen.

Mt Egmond, nazomer, noorder eiland, Nieuw Zeeland.

Er beginnen nu meer wolken te ontstaan en vreemd genoeg drijven die allemaal langzaam maar gestaag naar de berg toe. Ik verplaats mijn aandacht naar de top zelf. Een leuk detail is het met warm zonlicht overgoten randje links vlak bij de kraterrand.

Mt Egmond Summit, nazomer, noorder eiland, Nieuw Zeeland.

Tot zo rond 10:30 kan ik nog een paar mooie foto’s maken.

Mt Egmond Summit, nazomer, noorder eiland, Nieuw Zeeland.

Daarna wordt het licht echt lelijk en is de top inmiddels weer in wolken gehuld, zoals dat meestal het geval is.

Ik loop langs de weg terug naar de waterval en al snel bekruipt me een gevoel van Deja Vu. Ik ben hier eerder geweest. Het kwam me al zo bekend voor op de weg hiernaartoe in de auto. Het moet tijdens mijn eerste trip naar Nieuw Zeeland zijn geweest dat ik hier ook al was. Na zo’n 600 meter kom ik bij de waterval en ik ben er snel achter dat dit niets gaat opleveren. Terug maar naar de auto.

The Lord of the Rings – Rivendell

Hier valt in ieder geval niets meer te doen en ik begin aan weer een lange rit (zo blijkt) richting Wellington voor de overtocht.

Ik ben er al snel achter dat dit vandaag niet meer gaat lukken. Het is 3 uur varen en ik wil de overtocht graag zien. De late overtocht haal ik wel, maar dan zie ik niets en moet ik rond 23:00 nog eens op zoek naar een hotel aan de overkant.

In de uren hierna maak ik nog twee stops onderweg. Eentje bij een Beech bos, maar dat valt tegen. De tweede is wel leuk. Hier is onder andere een filmlocatie van The Lord of the Rings (Rivendell).

Rivendell, nazomer, noorder eiland, Nieuw Zeeland.

Ik moet zo’n 5 meter naar beneden klauteren langs een vrijwel vertikale helling om bij het kiezelstrandje te komen.

Rivendell, nazomer, noorder eiland, Nieuw Zeeland.

Eénmaal op het strandje is er niet zo heel veel te zien. Het voelt wel apart om op een filmlocatie te zijn, maar alles is in oude staat hersteld en er is niets meer van te zien.

Rivendell, nazomer, noorder eiland, Nieuw Zeeland.

Ik ben wel van plan om The Lord of the Rings nog eens te kijken om te zien of ik het herken.

Rivendell, nazomer, noorder eiland, Nieuw Zeeland.

Verder zijn er verschillende boswandelingen waarvan ik er eentje doe. Ook dit is weer een regenwoud, dus veel varens, lianen en oude bomen.

Kaitoke Regional Park, nazomer, noorder eiland, Nieuw Zeeland.

Sommige boomwortels zijn nogal bijzonder gevormd en kronkelen als slangen over de grond alvorens er in te verdwijnen.

Kaitoke Regional Park, nazomer, noorder eiland, Nieuw Zeeland.

Uiteindelijk vind ik in Upper Hutt een hotel op zo’n 30 kilometer van Wellington. Telefonisch maak ik de boeking voor de overtocht morgen om 08:25.

Kaarten, Grafieken & Downloads

GPS Kaart met kleurgecodeerde hoogte informatie

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek, Nieuw Zeeland Nazomer 2011, Dag 13

Download het originele gpx bestand gpx file hier.

edit