Dag 6/10 – Deel 2/2

Hraunfossar naar Selfoss

Nu snel verder. Ik had bedacht om de directe route 52 naar Pingvellir te nemen, maar die blijkt afgesloten, dus dat wordt omrijden. Hraunfossar heeft 1.5 uur gekost en de route naar Pingvellir kost er ook nog eens 1. Het loopt inmiddels al tegen 15:00 en ik moet nog een paar honderd kilometer rijden. Ik wil wel voor donker (19:00) bij mijn hotel zijn. Dus Pingvellir zoef ik voorbij. Geen tijd om dit verder te bekijken. Selfoss is de volgende op de route.

Opeens zie ik een mooie scene naast de weg. Een meer dat voor het grootste deel bevroren is maar waarbij een klein deel uit spiegelglad water bestaat waarin de lucht wordt weerspiegeld. Die moet ik even meepakken.

Tussen Pingveller en Selfoss

Tussen Pingveller en Selfoss

Tussen Pingveller en Selfoss

Tussen Pingveller en Selfoss

Na een paar foto’s sta ik al een tijdje te wachten tot een stukje blauwe lucht mijn beeld in drijft. Sukkel! Kan ook door zelf te bewegen het perspectief veranderen waardoor het blauw precies komt te liggen waar ik dat wil. Een meter of 6 naar links en een klein stukje naar voren lopen levert me precies de foto op die ik al een tijdje voor ogen had.

Tussen Pingveller en Selfoss

En snel weer verder: Selfoss, Selfoss, Selfoss.

Na een tijdje rijden kom ik in het plaatsje Selfoss aan, maar geen bordjes naar de waterval. Ai, ik weet eigenlijk niet meer precies waar dat ding is. Zou best kunnen zijn dat ik een stukje terug het bordje al heb gemist. Nou ja laat maar dan, zo belangrijk is die ook niet. Door richting Vik. Als ik het me goed herinner ligt de Seljalandfoss nog voor me. Dat is een hele mooie waterval. Heb ik al eens mooie foto’s van gemaakt. Toch twijfel ik of die niet een stukje terug aan de ringweg ligt, richting Reykjavik en ik hem door via het binnenland te rijden al voorbij ben.

Maar later zie ik hem in de verte al liggen. Hij staat wel compleet in de schaduw nu. Hmmm dat is minder en wat nog erger is, is dat het er stikt van de mensen. Allemaal dagjestrips vanuit Reykjavik. Ok die schrappen we dus ook. Schiet lekker op zo.

Nog wat later komt Skogafoss in beeld. Die staat mooi in het licht, maar ook hier staat het vol met bussen en mensen. Verder maar weer, alle fiches nu op Vik. Deze watervallen zijn misschien nog eens leuk midden in de nacht in juni. Dan zou er best wel eens mooi licht kunnen zijn want dan gaat de zon niet onder. Kans dat er veel mensen zijn, lijkt me dan ook niet zo groot.

Rond 17:30 zie ik opeens een bordje met mijn hotel. Iiiieeeeeeeeep, even hard in de ankers en linksaf de berg op. Ik was net begonnen om een filmpje te maken tijdens het rijden. Bergen liggen er hier heel mooi bij. Kan ik me niet meer herinneren van vorige keren. Maar misschien vallen ze nu veel meer op door de sneeuw.

De ontvangst is wat koeltjes. Beetje baggerzooi en het stinkt naar koeien. Volgens mij is het een boerderij waar ze nu een hotel bij aan het bouwen zijn. Groot pand en aan alle kanten worden er zalen en kamers bijgebouwd. Die proberen voor de zomer nog even flink uit te breiden. Wel grote kamers. Misschien wel 5x zo groot als dat hokje dat ik eergisteren had.

Even de dikke kleren aangetrokken en meteen weer naar buiten. Het is nu 7 graden en er staat geen wind. Maar ik zit hier aan zee en zodra de zon onder gaat wordt het meteen koud. Eerst even een weggetje richting zee, dat hier de vorige keer nog niet was. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op de bergen.

Reynisfjara

Reynisfjara

Daarna snel door naar Vik. De tijd dringt.

In Vik is het een beetje zoeken. Er staan hier rotsen in zee (sea stacks) en als het goed is gaat de zon hierachter onder. Maar nu ik het zo zie, denk ik dat dat meer in januari is of zo, want nu staat de zon er een flink eind naast. Na wat heen en weer rijden vind ik een pier die 100 meter of meer de zee in loopt. Misschien dan toch?

De pier kan ik een eindje uitlopen, maar dan wordt het toch wat te link. Hij bestaat uit grote rotsblokken en in het eerste deel zijn alle gaten opgevuld met zand, maar verderop niet meer. De kans om hier uit te glijden en een poot te breken is mij net iets te groot, helemaal straks in het donker.

De eerste paar foto’s blijken helemaal vol met stipjes te zitten, waarschijnlijk van meeuwen. Honderden zijn het er. Die allemaal weghalen levert niet alleen veel werk op, maar de kans is vrij groot dat het niet eens mooi gaat worden. Jammer maar helaas, die vervallen dus. De overgebleven twee zijn best aardig, een tijdje na elkaar genomen.

Reynisdrangar

Reynisdrangar

Jammergenoeg is de lucht niet bepaald spectaculair. Ik schiet er ook nog eentje met een totale sluitertijd van 5 minuten in 10 separate belichtingen van alleen de zee. Mooie lege foto.

Reynisdrangar

Al met al toch weer een half uurtje bezig en daarna terug naar het hotel. Ik scheur van de honger. Eerst maar eens die knakworstjes met brood opeten die al sinds de eerste dag in de auto liggen (-;

Om 21:30 in vol ornaat naar buiten. Voor het noorderlicht wordt voor vanacht een 1 opgegeven, hetzelfde als eergisteren + ik zit in het enige kleine stukje IJsland waar geen bewolking is op dit moment. Ik zit nu in het zuiden, precies midden in die witte vlek.

Reynisdrangar

Vol goede moed gooi ik alles in de auto, maar zie dan dat het hier wel heel erg donker is. Het hotel staat op een berg en ik moet een modderig slingerpad af om beneden te komen. Hmmmm. Eerst maar eens kijken of er wat te zien valt. Na een paar honderd meter lopen sta ik buiten de lampen van het hotel. Er is helemaal niets te zien in de lucht, geen spatje groen. Terug naar binnen dan maar.

Om 22:30 probeer ik het nog een keertje, maar weer helemaal niets. Ik geef het maar op voor vanacht. Misschien dat het toch nog komt, maar de beide keren dat ik het nu heb gezien, was het er meteen om 21:00 al.

IJslands is trouwens een vreemd taaltje. Sommige stukken kun je bijna letterlijk lezen, terwijl andere compleet onbegrijpbaar zijn. Wat je veel ziet hier is Einbreid Bru en dat betekent een enkelbaans brug. Vanmiddag zag ik “Pu err her”. De P is een speciale letter die veel op een p lijkt maar niet is. Je spreekt hem uit als een th in het Engels. Dus eigenlijk staat er Thu err her. Thu is oud-Engels (en Nederlands overigens) voor You/U. “You are here” dus. Stond op een landkaart met een pijl erbij. Als je het een beetje snel uitspreekt is het bijna normaal Engels.

Maar IJslanders die tegen elkaar praten, daar versta je helemaal niets van. Compleet koeterwaals.

Mooie foto’s toch weer. Blij ook dat ik naar Hraunfossar ben gegaan. Vik viel een beetje tegen, maar de foto’s vallen niet eens tegen. Aurora had het vanavond compleet gemaakt. Maar ik mag niet klagen denk ik.

Kaarten, Grafieken & Downloads

GPS Kaart met kleurgecodeerde hoogte informatie

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek, IJsland Winter 2013, Dag 06

Download het originele gpx bestand hier.

edit