Dag 6/10 – Deel 1/2

Op naar Vik

Vanochtend doe ik even rustig aan. Ik wordt pas om 08:00 wakker. Moest echt even. De lucht was gisteren al bijna bewolkt en vanochtend helemaal. Na het ontbijt op weg. Dat gedoe met die brandstof heb ik denk ik ook wel uitgevogeld. Diesel is gewoon diesel en dieselolie is voor tractoren. Gisteren deed ie even moeilijk na het starten en toen dacht ik al oh oh daar gaan we. Maar hij moest gewoon even op gang komen. Met volle tank op pad da’s wel zo lekker.

In de gang van het hotel hangt een grote kaart en daar vogel ik de route even op uit. Pingvellir, Oxararfoss, Selfoss, Geysir, Seljalandfoss, Skogarfoss en de sea stacks bij Vik, want daar staat ook mijn hotel. Al die fossen zijn watervallen. Het is wel veel en ik denk niet dat ik alles ga halen, maar het is een leuk rijtje.

Had ook nog even gedacht om helemaal naar de punt van het Snaefellness Peninsula te rijden, maar dat is meer dan 100 kilometer om en dat wordt echt teveel. Kan ik daar beter nog eens naar toe gaan als ik hier in de zomer ben. Veel vogels dan ook hier.

Hraunfossar

Na een tijdje rijden ben ik bij Borgarnes en dan schiet me opeens Hraunfossar te binnen. Dat moet hier ergens in de buurt zijn. Was ik even vergeten. Dit is een groot lavaveld waar water stroomt en uitmondt in een hele reeks watervallen. Even de auto parkeren en de laptop checken. Daar heb ik volgens mij iets op staan.

Ben er al snel achter, het is inderdaad hier vlakbij. De volgende afslag naar links is het. Twijfel wel nog even, want ondanks dat het ’dichtbij’ is, is het wel een doodlopende weg. Gaat zeker 1-2 uur kosten met foto’s maken erbij. Maar dan weet ik het al. Ik ken mezelf te goed. Ik moet daar gewoon heen. Heb hier in 2000 een paar hele mooie foto’s gemaakt en ik wil het nu ook wel eens in de winter zien.

Na een half uurtje kom ik aan. Het gekke is dat ik dacht dat het verder weg was, maar ik herken de reeks watervalletjes die opeens langs de weg verschijnen. Geen sneeuw, maar ze liggen er mooi bij.

Dit is een 7-traps HDR gecombineerd met een foto met lange sluitertijd voor het water. Heel werkje om die netjes in elkaar over te laten lopen, maar ben blij met het resultaat.

Hraunfossar

De mogelijkheden voor mooie foto’s zijn eindeloos hier.

Hraunfossar

De grote ijspegels weerspiegelen hier mooi in het donkere water.

Hraunfossar

Dezelfde scene op twee verschillende manieren gefotografeerd. De eerste is een in-camera composiet van 10 belichtingen voor het water gecombineerd met een 5 traps HDR, een beetje vergelijkbaar met de allereerste foto, met alleen een andere rendering van het water.

Hraunfossar

De tweede is een meer traditionele foto met een lange sluitertijd voor een zacht rookachtig effect voor het water.

Hraunfossar

Deze twee varianten zijn hier nog eens herhaald. Bij beide is het water niet zoals je het met het blote oog ziet…

Hraunfossar

…maar ik vind ze wel mooier. De HDR bewerking toont veel meer detail in de rotsen dan de gewone enkelvoudige belichting, als je daar tenminste voor kiest.

Hraunfossar

Uiteindelijk ben ik hier een uurtje bezig. Een paar foto’s, wat filmpjes en ik probeer ook iets nieuws. Een filmpje maken van allemaal losse belichtingen van 1 seconde, vergelijkbaar met de laatste foto. Door nu heel veel van dit soort foto’s te maken en die achter elkaar te plakken, krijg je een filmpje, waarbij het water eruit ziet als rook in plaats van als spetters. Dan ook nog eens een belichtingstrapje voor de achtergrond. Moet een mooi effect gaan geven. Deze volgt later.

De camera stopt er opeens mee, na nog maar 100 foto’ gemaakt te hebben van de 300 die ik in gedachten had. Oh ja da’s waar ook. De buffer is maar 100 groot. Nou ja 4 seconden film in plaats van 12, is goed genoeg voor een eerste experiment. Hier moet ik later iets op gaan vinden.

Voordat ik alles inpak schiet ik nog even snel een panorama uit de hand. Dit is niet de manier waarop ik dit normaliter zou doen, maar ik begin het gevoel te krijgen dat ik haast moet gaan maken om nog enigszins op tijd in Vik te zijn. Het resultaat valt nog niet eens tegen. Het statief staat nog helemaal rechts op de foto.

Hraunfossar

Ik heb net mijn tas gepakt en loop naar de auto als er een hele bus Chinezen wordt gelost. Oef, gelukkig net op tijd klaar.

Kaarten, Grafieken & Downloads

GPS Kaart met kleurgecodeerde hoogte informatie

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek, IJsland Winter 2013, Dag 06

Download het originele gpx bestand hier.

edit