Dag 5/10 – Deel 2/2

Orca’s

Richting de haven voor het boottochtje. We krijgen allemaal een pak aan tegen de kou en dan gaan we aan boord. Het belooft een kort tochtje te worden, want ze zijn hier vlakbij gespot.

Het duurt niet lang of we hebben er al een paar in het vizier. Valt niet mee overigens. Als we aankomen zijn ze aan het spelen, maar al snel gaan ze er vandoor.

Orca’s

Grundarfjordur

We zien er steeds meer. Groepjes van 3-12 stuks, soms wel 4 groepen tegelijk. Ze komen tot een meter of 30-40 bij de boot.

Orca

Orca’s

Er zitten een paar hele grote bij met een rugvin van wel 2.5 meter hoog als het niet meer is.

Orca’s

Orca’s

Orca’s

De grote maakt een zwaar fluitend geluid als hij uitadement, terwijl je bij de anderen bijna niets hoort.

Orca’s

Een groepje heeft een baby bij zich. De witte vlek is bij hem nog roze en dat betekent dat hij nog maar een paar dagen oud is. Grappig is dat ie heel dicht bij zijn moeder blijft (of andersom) en waar de ouderen heel rustig boven komen en weer ondergaan in een vloeiende beweging, komt de baby elke keer uit het water schieten, net alsof hij verrast wordt dat ie de oppervlakte al heeft bereikt. Leuk om te zien.

Orca’s

Orca

Orca

Orca

We vinden een groepje dat ligt te slapen aan de oppervlakte.

Orca’s

Maar die worden al snel actief als onze herrieboot in aantocht is.

Orca’s

De achterste mist een stuk van zijn rugvin, waarschijnlijk afgebeten door een haai.

Orca’s

Foto’s maken is lastig. Niet alleen weegt dat ding bijna 5 kilo en dat ga je wel voelen na een tijdje, maar het is ook lastig in te schatten waar ze boven komen. Ook wordt ik vaak (terwijl ik wacht op nr 1) afgeleid door nummer 2 die boven komt, waarna nummer 1 alsnog boven komt. Het gevolg is dat ik snel mijn lens naar nummer 2 zwaai, die net mis en dan ook te laat ben voor nummer 1. Beter is dus om op één orca te concentreren of een paar die bij elkaar zwemmen.

Orca

Orca

Orca

De BBC loopt hier trouwens ook rond. Man of 5 in hetzelfde hotel, werken aan een documentaire over walvissen. Ze zijn niet met ons mee gegaan. Ik kreeg het gevoel dat ze een eigen boot hebben geregeld.

Terug in het hotel even een uurtje nix gedaan.

Ook nog maar even tanken. Hier wordt ik weer voor een raadsel gesteld. We hebben drie smaken: diesel, dieselolie en benzine. Die laatste valt af, maar bij de eerst staat een tekentje van een vrachtwagen en de dieselolie is bijna de helft goedkoper. Ik probeer eerst de diesel (na insteken creditcard) maar die past niet in de tank. Daarna probeer ik die andere, maar dat werkt niet want eerst moet de creditcard er weer in. Dan twijfel ik toch even. Hier staat geen diesel op maar dieselolie en waarom is dat zo goedkoop? Die andere staat diesel op en uiteindelijk pak ik toch die. Eerst maar eens 15 liter ingooien en er een stukje mee rijden om zeker te weten dat ie het blijft doen. Diesel is diesel dus zou moeten kloppen. Als ik de kaart er nog eens insteek voor het bonnetje staat er 0 liter op. Hè? Oh ja natuurlijk dat was van de eerste keer. Kaart er nog eens in en nu klopt het.

Kirkjufellsfoss en Kirkjufell

Hierna naar de waterval. Licht is niet heel bijzonder nu, maar goed genoeg voor een paar plaatjes, met Kirkjufell op de achtergrond. Het pad dat afgelopen nacht niet te vinden was, vind ik nu wel. Eigenlijk een soort oefening voor vanacht. Leuk hoekje hier.

Kirkjufellsfoss
Kirkjufellsfoss

Ik rij nog even naar de andere kant van de baai maar dit levert niets op. Het is nu 17:00. Tijd voor een beetje tiepwerk en daarna eten.

Aurora?

Rond 21:00 weer naar buiten. Vanochtend was het helder maar in de loop van de dag trok het helemaal dicht. Eind van de middag ging het weer open en nu is het alleen in het noorden bewolkt. Omdat ik verder nog geen licht zie, ga ik maar eens startrails maken. Staat ook al een tijdje op mijn lijstje. Zoals ik gisteren al zei kun je een foto van 30 seconden maken zonder dat de sterren er bewogen uitzien op de foto. Om startrails te maken kun je twee dingen doen: de lens een paar uur open zetten, of een heleboel 30-seconden foto’s achter elkaar maken en die dan combineren. Voordeel van de laatste methode: veel minder ruis en een zwarte achtergrond.

Er is verder niemand hier en het blijft een beetje creepy. Het ijs in het riviertje maakt telkens onheilspellende geluiden, alsof er iemand loopt en door een harde korst sneeuw heen zakt. Gisteren schrok ik me ook steeds wezeloos. Na een tijdje went het en weet ik dat daar niemand is.

Ik zie al een tijdje twee banden in de lucht hangen maar geen groene kleur. Ik kan zo niet goed zien of het wolken zijn of Aurora. Ik zet de andere camera op het dak van de auto en maak een belichting van 30 seconden met ISO2500. Als er groen licht is moet de camera het zien.

Beetje vreemde kleuren om de één of andere reden, maar het waren dus wolken.

Check for Aurora Borealis

Inmiddels is alles om me heen dichtgetrokken, behalve het stukje waar ik de 30-seconden foto’s nog aan het schieten ben. Het zal niet lang duren voordat dit ook dicht zit. Ik stop ermee. Aurora-forecast gaf ook een 0 aan. Blij dat ik gisteravond heb meegemaakt (-;

50 minuten foto’s van de sterrenhemel resulteert uiteindelijk in deze foto.

Sterrensporen

Kaarten, Grafieken & Downloads

GPS Kaart met kleurgecodeerde hoogte informatie

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek, IJsland Winter 2013, Dag 05

Download het originele gpx bestand hier.

edit