Dag 4/10 – Deel 2/3

Aurora Borealis

Om 21:00 is er buiten nog niets te zien, of toch wel? Er hangt een hele vage band in het noorden, net een lange wolk, maar hij is groenig. In het westen is het nog redelijk licht omdat de zon nog maar een uurtje onder is. Maar het is duidelijk Noorderlicht, heel zwak, dat wel. Kan het amper zien. Ogen staan ook nog niet in nachtstand, omdat ik net een tijd het licht van mijn koplampen heb gevolgd. Ik zoek een plekje, schiet een foto en wacht af. De camera ziet duidelijk veel meer dan ik.

Aurora Borealis at Grundarfjordur

Deze keer ben ik beter voorbereid. Ik gebruik Lifeview (schermpje wat je ook op compactcameras hebt) en zoom zo ver mogelijk in op een heldere ster (denk dat het een planeet is overigens, want hij is zoveel helderder en groter dan de sterren eromheen, Venus misschien?). Hierna net zolang aan de focusring draaien totdat het puntje zo klein en scherp mogelijk is. Een truukje dat ik twee jaar terug in Tekapo, Nieuw-Zeeland heb geleerd bij de plaatselijke sterrewacht.

Op diaframa f4 is de lens het scherpst. Hierna ISO wat opvoeren en de sluitertijd zo kort mogelijk houden. Uiteindelijk kom ik uit op ISO 2000 (20 x lichtversterking) en een sluitertijd van 20 seconden. Boven de 30 seconden worden de sterren streepjes. Het licht hangt redelijk stabiel, dus de wat langere sluitertijd is ook niet zo erg.

In het zuiden staat een mooie sterrenhemel.

Aurora Borealis at Grundarfjordur

20 minuten later zijn er twee banden en ze zijn al veel duidelijker te zien dan daarstraks. Het is een beetje te vergelijken met van die staatverlichting die eerst moet opwarmen. In het begin zie je bijna geen licht. Soms is het net alsof je het beter ziet wanneer je er niet direct naar kijkt, maar net een beetje ernaast.

Wat later is het licht in het noorden al een stuk duidelijker te zien, maar met het blote oog nog wel een heel stuk zwakker dan op deze foto.

Aurora Borealis at Grundarfjordur

De Aurora geeft nu genoeg licht om ook de voorgrond mee te kunnen nemen.

Aurora Borealis at Grundarfjordur

De laatste restjes licht verdwijnen in het westen en dan komen er daar twee lichtfontijnen op, met ook wat zwak paarsachtig licht.

Aurora Borealis at Grundarfjordur

Nu het licht een stuk feller is, worden de besneeuwde bergen in het zuiden mooi groen verlicht. De belichting van een minuut verandert de sterren in gekleurde streepjes.

Aurora Borealis at Grundarfjordur

Het licht vanuit het westen wordt steeds bonter. Links midden is het spoor van een satelliet te zien.

Aurora Borealis at Grundarfjordur

De foto’s, zijn al zoveel beter dan gisteren. Ik maak er ook een paar met de bergen op de voorgrond. De intensiteit van het licht verandert continue. Soms is het heel zwak en andere keren zijn grote delen van de foto overbelicht. Filmen probeer ik ook nog even maar dat is onmogelijk. Ik zie helemaal niets door de zoeker.

Ik zie telkens auto’s voorbij rijden en wat ik eerst hinderlijk vind weet ik al snel in mijn voordeel te gebruiken.

Aurora Borealis at Grundarfjordur

Soms zijn er ook vreemde schaduwen te zien, zoals hier in het centrum waar het licht vandaan lijkt te komen.

Aurora Borealis at Grundarfjordur

Dan wordt het licht plotseling een heel stuk feller en komen er ook vuurvliegjes (?) in beeld.

Aurora Borealis at Grundarfjordur

De hele lucht wordt nu verlicht door verschillende banen die behoorlijk beweeglijk zijn.

Aurora Borealis at Grundarfjordur

Het hangt nu ook recht boven me.

Aurora Borealis at Grundarfjordur

Ik blijf maar schieten. Het is zo moeilijk om te stoppen…

Aurora Borealis at Grundarfjordur

…en zo ontzettend mooi om te zien, verslavend bijna.

Aurora Borealis at Grundarfjordur

Opeens wordt er een grote bouwlamp op met gericht. Ik heb de auto geparkeerd bij een bouwplaats (althans zo lijkt het) en ik ben daarstraks naar het water gelopen. Ik denk dat ik op iemands terrein sta en zij zien natuurlijk telkens mijn hoofdlampje aan en uitgaan. De lamp blijft op me gericht voor een paar minuten vanaf de weg. Ik denk nog, kom dan even kijken voor een praatje, maar er komt niemand. Wel zie ik de lamp bewegen, dus die wordt door iemand vastgehouden. Ik denk er even aan om ernaartoe te lopen, maar aan de andere kant. Laat maar. Ik ga gewoon verder met foto’s maken.

Er komt wat meer beweging in het licht. De banden komen steeds zuidelijker te liggen en soms zijn er vertikale bewegingen te zien. Op één moment gebeurt dit direct boven me en is er ook wat roodachtig licht te zien. Het lijkt nog het meest op bluswater dat uit een vliegtuig wordt gegooid. Vreemde gewaarwording, maar wel heel mooi!

Aurora Borealis at Grundarfjordur

De felle lamp wordt uitgedaan. Blijkbaar hebben ze er genoeg van.

Er blijven maar banen bijkomen en er is ook steeds meer beweging binnen de banen, een soort rimpeleffect.

Aurora Borealis at Grundarfjordur

Na een tijdje heb ik voldoende foto’s gemaakt hier en ik ga op zoek naar een veel betere voorgrond voor de rest van de avond.

Kaarten, Grafieken & Downloads

GPS Kaart met kleurgecodeerde hoogte informatie

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek, IJsland Winter 2013, Dag 04

Download het originele gpx bestand hier.

edit