Dag 3/10 – Deel 2/2

Godafoss

Aangekomen bij Godafoss staat de zon nu iets beter, maar niet voor de rechterkant waar ik gisteren was. Toch eens even kijken of ik ook aan de linkerkant kan komen.

Er loopt ook aan deze kant van de rivier een weg, maar die loopt verderop wel weg van de rivier. Ik parkeer de auto en loop de paar honderd meter door sneeuw en over rotsen richting de waterval. Afgezien van het feit dat de sneeuw af en toe wat te diep is voor mijn schoenen, ben ik al vrij snel bij het water. Hier loopt ook een pad. Ah dus toch. Hier herken ik het weer en volgens mij was er ook een pad naar beneden, maar dat is nu niet te zien. Er is alleen maar ijs en sneeuw. Ik vind een plekje in de luwte en hier is het goed toeven. Het vriest maar 1.5 graad en uit de wind is het heerlijk. Lekker zonnetje erbij.

Op de voorgrond de linkertak van de rivier en boven de rechtertak. Het water is wel donker omdat de zon van links komt en het licht wordt geblokkeerd door de waterval. Maar het geeft tegelijkertijd ook wel een apart sfeertje.

Godafoss

Rechts boven de waterval lopen een paar mensen. Dit geeft een goed beeld van de hoogte van de waterval, een meter of 12 denk ik.

Godafoss

De zon staat nog net boven de bergen op de achtergrond.

Godafoss

Uiteindelijk ben ik een dik uur bezig met foto’s en filmpjes. Onvermijdelijk, verdwijnt de zon achter de bergen en dan hou ik het maar voor gezien.

Even geleden kwamen er allemaal mensen aan op de overkant en die stonden met vraagtekens op hun gezicht in mijn richting te kijken. Zo van hoe komt hij daar nou? Dat willen wij ook. Nu op de terugweg hebben ze het weggetje gevonden en komen me allemaal in de sneeuw tegemoet. Blij dat ik klaar ben.

Met ééntje raak ik in gesprek. Hij heet Steve en komt uit Alice Springs, Australië. Hij heeft een camera en een paar crampons in zijn handen en vraag of het mogelijk is om hier naar de rivier af te dalen. Ik heb alleen maar een gladde ijsplaat gezien dus mij lijkt het niet verstandig. Hij lacht een beetje en lijkt het echt te overwegen. Als je uitglijdt en in de rivier belandt dan is het vrijwel zeker met je gedaan. Niemand kan je op tijd redden en als je zelf al uit het water komt is het met een minuutje of 10 ook wel afgelopen met je, als je dat al haalt.

Hij is al een week hier en gaat volgende week door naar Kulusuk in Oost Groenland voor 17 dagen. Hij moet nog even leren skieën op de Noorse manier, maar dan gaat hij daar naar de gletsjers toe. Daarna nog 30 dagen Jordanië. Ik zeg nog ’Je reist behoorlijk wat af’. ’Valt wel mee’ zeg ie, ’vorig jaar was een stuk beter, toen ben ik 10 maanden onderweg geweest’.

Voor deze trip heeft hij niet genoeg kunnen sparen, het gaat allemaal op de creditcard. Vorige week heeft hij het Noorderlicht gezien. Het begon meteen om 21:00 en duurde tot 02:00 aan één stuk door twee groene banden. Dat wil ik ook (-; Hij zegt dat ie het op een gegeven moment zelfs saai begon te vinden. Vorige week toen hij het heeft gezien was de verwachting een 2.

Twee condities zijn ok vanavond: heldere lucht zonder wolken en geen maanlicht. Nu nog wat activiteit op de zon. Als ik kijk naar de verwachting, dan wordt nu een 0 opgegeven: Iceland Aurora Forecast. Ik weet niet of dat betekent dat het er helemaal niet is of maar een klein beetje, maar ik ga zeker even kijken.

Onderweg naar de auto, schiet ik nog even een paar sneeuwpatronen.

Godafoss

Godafoss

Eénmaal terug in het hotel is het tijd voor een paar uurtjes relaxen en wat eten totdat het tijd is voor het Noorderlicht. Rond 21:00 rij ik weer terug over de pas richting Godafoss. Alles is inmiddels ijzig geworden hier maar de spijkerbanden geven lekker grip. Rustig weer naar beneden rijdend wordt mijn aandacht getrokken door een zachte gloed achter de bergen links van me. Eerst lijkt het op het licht van een stad achter de bergen, maar nu ik erover nadenk, ligt daar helemaal niets en nu ik nog eens kijk heeft het een zacht groene kleur, Noorderlicht!!! Wow!

Afwisselend vooruit naar de weg kijkend en dan weer links naar het licht blijf ik doorrijden op zoek naar een plekje. Dit neemt wel een behoorlijke tijd in beslag. Ik moet nog zeker 20 minuten doorrijden voordat ik een afslag tegenkom. Nu kan ik het eindelijk even rustig bekijken. Het zijn twee groene banden boven elkaar, redelijk laag boven de horizon in het noorden. Weinig of geen beweging en ook geen kleurverandering. Het licht is behoorlijk zwak.

Snel naar buiten, statief opzetten en plaatjes schieten. Na wat proberen krijg ik goede belichtingen. Hinderlijk zijn wel de auto’s die continue voorbijrijden op zowel de hoofdweg als het weggetje waar ik zelf sta. Iedereen rijdt ook met groot licht en je ziet ze al van kilometers aankomen.

Na een tijdje wordt ik dit zat en pak alles in. Ik speel nog even met de gedachte om door te rijden naar Godafoss, dat is immers vlakbij. Maar de gedachte om daar in het donker alleen op die ijsplaat boven het ijzige water te staan in de nog steeds stevige wind, trekt me niet zo aan bij nader inzien. Terug richting het hotel dan maar. Erg blij dat ik het nu eindelijk een keertje heb gezien, ondanks dat het licht heel zwak was in één woord: Magisch met een hoofdletter M…

Terug over de pas weer en als ik langs de fjord rij zijn in Akureyri alle lampen aan. Ik had dit vanochtend al voorzien en nu is het tijd voor een paar foto’s. Een stukje verderop vindt ik een uitsparing in de weg. Hier staan nog een paar auto’s met eerlijk gezegd wat vage figuren erin. Geen idee wat ze uitspoken maar helemaal normaal ziet het er niet uit. Dit zijn geen toeristen. Extra alert blijven dus.

Akureyri

Ik blijf dicht bij de auto en zodra ik mijn fotootjes heb rij ik snel weer door het hotel.

Akureyri

In het hotel een tegenvaller. De foto’s van het Noorderlicht zijn niet scherp. Ik had in het donker de lens helemaal tegen de stop aan gedraaid. Dit zou normaliter ’oneindig’ moeten zijn, maar dat was het blijkbaar dus niet. Stom! Had gewoon zelf moeten scherpstellen op een heldere ster. Hopen maar dat er nog een kans komt.

Kaarten, Grafieken & Downloads

GPS Kaart met kleurgecodeerde hoogte informatie

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek, IJsland Winter 2013, Dag 03

Download het originele gpx bestand hier.

edit