Dag 8/10

Skaftafellsjökull

Er ligt een centimeter of 2 sneeuw op de auto. Vreemd, dit was niet voorzien. Ontbijt is vanochtend even ingewikkeld, want ’ze’ hebben twee guesthouses en het ontbijt is in de andere. Is redelijk schraal allemaal, daar had ik die paar kilometer niet voor hoeven rijden.

Het is volledig bewolkt. Jammer eigenlijk, gistermiddag was het best mooi weer toen ik langs Jokulsarlon reed, maar toen had ik er geen puf meer voor. Nou ja we zien wel. Eerst die 70km maar even terugrijden. Het regent een heel klein beetje en al gauw gaat dat over in hele kleine sneeuwvlokjes. Dan zie ik ook wat sneeuw op de weg liggen en wat verderop wordt dat al meer. Het wordt alsmaar donkerder en voordat ik het goed en wel in de gaten heb, zit ik in een ware sneeuwstorm, grote witte vlokken die horizontaal voorbij razen. Als ik richting zee kijk, zie ik een donkergrijze muur met daarvoor de sneeuwvlokjes. Best mooi eigenlijk, voor een foto dan. Ok, even blijven opletten. Het zicht loopt hard terug en al snel is alles wit om me heen. Er ligt steeds meer sneeuw op de weg en de snelheid moet steeds verder terug, eerst 70 dan nog maar 50. Want af en toe voel ik de auto wegglijden.

Ik begin me nu toch wel een beetje zorgen te maken. Als dit zo doorgaat kom ik straks vast te staan. Gelukkig nog wel even de tank volgekieperd zo net, dat is in ieder geval geruststellend. Andere auto’s kom ik ook niet tegen. Dan na een uurtje de eerste en een kwartier later nog een. Dat is alles. Vanochtend heb ik al een hotel voor vanavond geboekt in Höfn, hetzelfde plaatsje waar ik zojuist vandaan kom. In plaats van vanavond terugrijden, begint het verstandiger te lijken om door te gaan rijden richting Reykjavik en het hotel te cancellen. Op deze manier 500km rijden gaat nog wel even duren, helemaal als er nog veel meer sneeuw naar beneden komt.

Bij Jokulsarlon is ook alles grijs en het sneeuwt nog steeds hevig. De weg wordt steeds glibberiger omdat de temperatuur hier lager is dan daarstraks in Höfn. Ik kom nog een bus tegen en een hulpdienstauto, verder niets.

Na een tijdje houdt het op met sneeuwen en wordt de lucht langzaamaan lichter. Achter me is het nog steeds donker grijs. Als ik in Skaftafell aankom (wandeling gisteren boven de gletsjer) is het droog en licht. Binnen eerst maar eens het weerbericht opvragen. Hij zegt dat het in de loop van de dag beter gaat worden. Wind kan nog het enigste probleem zijn. ’Wind?’ vraag ik. ’Ja eigenlijk valt het ook wel mee, 12 meter/seconde)’ zegt ie. Blijkbaar kan de wind hier zo hard waaien dat je niet kunt rijden!! Tussen Skaftafell en Jokulsarlon zit een grote berg die in zee uitsteekt. Het weer aan beide kanten is vaak compleet verschillend. Daar heb ik me de vorige keer ook al in verslikt. Kom je met een goed humeur aanrijden, helemaal klaar voor fotootjes schieten, ga je de berg voorbij en daarachter is het compleet bokkeweer. Het gebeurt in een paar kilometer. Rij je terug dan is het weer mooi.

Ik loop nog even (nou ja even) alle fotoboekjes na en schrijf alle locaties die ik nog niet ken op voor de volgende keer (yep een volgende keer zit al in de planning (-; ).

Ik ga eerst maar eens naar de Skaftafellsjökull gletsjer die is hier vlak naast. Bij de gletsjer zie ik een stelletje dat van de week ook op de Orcaboot zat. Het zijn ook Nederlanders. Ze hebben 5 jaar in Los Angeles gewoond en hebben toen alle vakanties in Amerika gedaan. Dit is hun eerste keer in IJsland en ze vinden het fantastisch.

Je kunt hier naar de tong van de gletsjer lopen en langs de puinhelling erlangs. Aan het begin kijk ik tegen de zon in, dus ik ga liever een stukje verder langs de helling, omdat de bergtoppen bovenin dan ook beter in beeld komen. Er loopt een soort van paadje langs de helling, maar echt comfortabel is het niet. Ik twijfel wel even. De helling bestaat uit vuistgrote keien die allemaal los op elkaar liggen. De helling is vrij steil en waar ik sta zeker honderd meter hoog. Uitglijden, struikelen of verstappen is niet echt een optie hier. Ik loop een kleine 200 meter langs de helling en dan vind ik het genoeg.

Het wordt hier steiler (niet dat ik omhoog loop, maar ik loop langs de helling en die wordt steiler) en van het paadje is niet veel meer over. Het risico wordt me hier iets te groot. Zonder spullen zou het nog een ander verhaal zijn, maar ik heb nu maar één hand vrij en die tas werkt als een contragewicht dat precies de andere kant op wil als je je evenwicht verliest. Ik schuifel terug naar een plek waar een groot rotsblok ligt (ter grootte van een auto) en stel daarachter mijn statief op. Hier schiet ik een tijdje foto’s.

Skaftafellsjökull

Skaftafellsjökull

Skaftafellsjökull

Skaftafellsjökull

Skaftafellsjökull

Skaftafellsjökull

Skaftafellsjökull

Skaftafellsjökull

Skaftafellsjökull

Skaftafellsjökull

Deze foto’s laten zien dat een gletsjer een echte rivier van ijs is.

Skaftafellsjökull

Skaftafellsjökull

Er zijn echt oneindig veel foto’s te maken van de mooie ijspatronen.

Skaftafellsjökull

Hierna klets ik nog wat met de twee van de Orcaboot en loop ik terug.

Het is inmiddels lekker weer hier. Zonnetje erbij, nog wel wat bewolkt maar niet meer dan 4/8. Maar eens bij Jokulsarlon gaan kijken dan. Na een kwartiertje in de auto, rond ik de berg en daarachter is het nog steeds shitweer, donkere lucht, harde wind en regen. Hmmm. Beter dan toch maar hotel cancellen en doorrijden naar bijvoorbeeld Selfoss. Bij Skaftafel heb ik computers zien staan, daar zullen ze wel internet hebben.

Daar aangekomen blijkt dat cancellen van het hotel, betalen van de kamer betekent. Dat is wel zonde. De weersverwachting is wel goed voor einde vandaag en morgen de hele dag. Ook is er een Aurora verwachting van 2. Ok, op naar Höfn dus.

Als ik net voorbij de rotspunt ben tussen Skaftafell en Jokulsarlon zie ik een mooie gletsjer die vanochtend niet zichbaar was door het slechte weer.

Ringweg ten oosten van Skaftafell

Ringweg ten oosten van Skaftafell

Na een klein uurtje ben ik weer bij het gletsjermeer Jokulsarlon. Het is hier al lichter en boven zee is het nog steeds heel donker grijs. Ik wacht hier een tijdje maar het wordt er niet beter op. Morgenochtend op de terugweg dan nog maar proberen mee te pakken. Alle ijsbergen zijn nu trouwens ook bedekt met sneeuw. Weinig blauw ijs te zien.

Eystrahorn

Onderweg nog wat sneeuw op de weg maar niet zo erg als vanochtend. Het is inmiddels 16:00 en er zitten hier en daar kleine blauwe plekjes in de lucht. Hoopvol! Hier zijn twee mooie bergen de Vestrahorn (Westhoorn) en de Eystrahorn (Oosthoorn). Ik rij een stukje verder naar het oosten om ze beide te zien. Ze zijn inderdaad heel fotogeniek, maar het weer is gewoon nog te slecht. Bij de Oosthoorn is een radarstation en daar kan ik niet verder. Als de wind even gaat liggen denk ik een plekje gevonden te hebben dat uit de wind is, maar al snel kom ik erachter dat dat niet zo is, als de wind weer vol tekeer gaat. Zand vliegt in je gezicht en de wind maakt een huilend geluid rondom de auto. Ok, laat maar gaan.

Op de terugweg maak ik nog een paar foto’s uit de hand.

Gebied in de buurt van de Eystrahorn

Gebied in de buurt van de Eystrahorn

Gebied in de buurt van de Eystrahorn

Gebied in de buurt van de Eystrahorn

Jammer dat de wind zo hard is. Statief werkt nu niet.

Kaarten, Grafieken & Downloads

GPS Kaart met kleurgecodeerde hoogte informatie

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek, IJsland Winter 2013, Dag 08

Download het originele gpx bestand hier.

edit