Dag 4/5

Passo di Giau

Ook deze avond rij ik weer terug naar Passo di Giau. Het is natuurlijk de kunst om niet in herhaling te vervallen. Als het licht anders is, dan is het geen enkel probleem om dezelfde foto nog eens te maken, maar als het licht vergelijkbaar is heeft het geen enkele zin. Ik heb al vaker gemerkt dat als ik een locatie meerdere malen bezoek, dat ik dan vanzelf op zoek ga naar andere perspectieven en composities.

Onderweg zie ik alweer dat mooie uitzicht op de Croda da Lago tussen de bomen door. Morgen de laatste avond. Dan moet ik toch echt proberen vanaf hier ergens die foto te maken. Ik heb nog steeds geen veilige plek gezien waar ik kan parkeren, maar ik denk dat ik het er gewoon op ga wagen. Ik moet die foto hebben. Maar vanavond nog niet. Eerst maar weer naar boven. Daar moet nog meer te halen zijn.

In plaats van meteen de weg omhoog te nemen stop ik nu eerst op een grote parkeerplaats vlak voor de afslag. Vanaf hier is de Croda da Lago goed te zien, maar vanuit een hele andere hoek. Het is net een compleet andere bergtop.

Croda da Lago

Wat verderop zie ik nog een mooi punt waarvandaan de Croda goed te zien is maar nu met wat meer voorgrond erbij.

Croda da Lago

Na deze foto rij ik meteen helemaal door naar boven. De bergen zien er hetzelfde uit als de afgelopen avonden dus dat heeft niet veel zin. Boven op de pas is loopt nog een pad dat afbuigt naar een soort pension of restaurant. Eens kijken of dat misschien iets anders oplevert. Er is een hele groep mensen bezig te skieen met parapentes. Sommigen kunnen het al goed en vliegen van links naar rechts over de berg heen.

Ik loop het pad af tussen meters hoge muren van sneeuw en ijs. Het blijkt inderdaad een soort pension te zijn maar het is gesloten. Er zijn nog een paar mensen aan het fotograferen. De sneeuw is hier behoorlijk diep en ik moet oppassen dat ik er niet te ver in wegzak, voorzichtig lopen.

Voor me zie ik weer dezelfde vallei waar de zon inmiddels al weer heel laag staat. Nou moet ik nog opschieten ook! Het valt niet mee om het statief in de zachte sneeuw stabiel te krijgen, maar na een beetje aanstampen lukt het. Snel een paar belichtingen schieten op het moment-suprème.

Passo di Giau

De rest vertrekt meteen zodra de zon onder is. Mooi, da’s lekker rustig. De lucht is helemaal helder, vrijwel geen wolk te zien en dat is goed te merken. Het wordt rap een heel stuk kouder hierboven. De sneeuw vlak voor me zit vol met mooie patronen en de berg op de achtergrond is warm verlicht. Dat levert weer een leuke foto op.

Passo di Giau

Het licht op de berg is zo mooi dat ik er meteen maar even de telelens bijpak voor enkele close-ups.

Passo di Giau
Passo di Giau

Zodra de zon dan echt onder is, kleurt alles om me heen blauw en wordt het pas echt koud.

Passo di Giau

Na een tijdje krijg ik het gevoel dat er niet heel veel meer gaat gebeuren. Het mooie roze licht van gisteravond is er nu niet. Vraag me wel eens af onder welke omstandigheden dat soort kleuren ontstaan. Ik wordt er vrijwel altijd door verrast en kan het niet voor zijn. Terwijl ik terug wandel, werp ik nog een blik op de vallei waar daarstraks de zon onderging. Met wat sneeuw op de voorgrond, levert het nog een leuk plaatje op.

Passo di Giau

Vreemd genoeg worden de kleuren na een tijdje altijd weer een stuk helderder en dieper. Mooi wel.

Passo di Giau

Nog een restantje warm licht in het westen…

Passo di Giau

…en dan is het weer over en uit voor vandaag.

Passo di Giau

Niet zo spectaculair als gisteren, maar heb er wel weer een paar unieke foto’s bij. Nu eerst maar eens drie lagen truien uittrekken en dan rustig terug karren. Ik ben al aardig gewend aan de route en het is best leuk om een beetje over die bochtige wegen te scheuren. Van de week was het op de hoogste punten behoorlijk glad door opgewaaide sneeuw, maar nu is alles schoon. Ik let op of ik de vos weer zie, maar vandaag is ze er niet. Misschien morgen dan.

Kaarten, Grafieken & Downloads

GPS Kaart met kleurgecodeerde hoogte informatie

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek, Dolomieten Winter 2015, Dag 4

Download het originele gpx bestand hier.

edit