Dag 3/5

Passo di Giau

Het mooie licht van gisteravond smaakt naar meer, dus ik ga terug naar Passo di Giau. Vanavond vertrek ik wat eerder om rustiger te kunnen fotograferen. Het is maar een half uurtje rijden dus dat stelt niets voor. Ik heb me eigenlijk al voorgenomen om alle resterende avonden daar naar toe te gaan. Blijft het lekker simpel van en er zijn genoeg mogelijkheden voor mooie foto’s. Verder zoeken kost alleen maar tijd en het is maar de vraag of het iets oplevert.

Na de verschillende passen zie ik de pieken weer mooi verlicht tussen de bomen verschijnen. Hierna volgt weer hetzelfde slingerweggetje omhoog tot ongeveer dezelfde plek als gisteren. Ik denk zelfs nog ietsje lager, maar ik ben vrij van bomen hier en het licht is echt subliem. Nu staat ook de Lastoni di Formin nog in het licht en niet in de schaduw zoals gisteren.

Helemaal achterin zijn de toppen van de Croda da Lago nog net zichtbaar. Vanaf beneden zijn die vrijwel helemaal te zien, maar hier liggen ze bijna volledig verborgen achter de wand op de voorgrond.

Eerst maar eens een foto maken voordat het licht onverhoopt weer verandert. Het is nu juist zo mooi.

Passo di Giau

Met een panorama is nog wat meer te zien, maar toch verzwakt het licht alweer zichtbaar. Goed dat ik met een enkelvoudige foto ben begonnen, hebben is hebben.

Passo di Giau

Hierna rij ik nog een paar kilometer verder naar de top van de pas. Er zijn inmiddels aardig wat wolken verschenen en dat verklaart ook waarom het licht er daarstraks wat uitliep. Ik rij verder door naar beneden, terug naar de plek waar ik gisteren een mooie foto verloor. Nu is het afwachten wat er gaat gebeuren.

Na een tijdje is de zon gezakt tot net boven de bergtoppen in het westen, maar ik zie niet hetzelfde lichtspel over de sneeuw als gisteren. Ik kan me vergissen maar ik denk dat het nu heel snel gaat en dat ik me beter kan richten op de zonsondergang zelf in plaats van op de sneeuw. Het is iedere avond anders.

De zon is nog vrij fel dus ik maak een flink aantal belichtingen om zeker te zijn dat ik alle informatie heb. De verassing is compleet na het combineren van alle foto’s. De uiteindelijke plaat ziet er nog veel mooier uit dan ik met eigen ogen zie! De sneeuwranden op de voorgrond worden mooi verlicht, iets dat in werkelijkheid niet zo goed te zien is omdat het zonlicht nog vrij fel is. Leve de magic factor (-;

Passo di Giau

Wat uitgezoomd, levert ook nog een leuke foto op.

Passo di Giau

Vlak voordat de zon helemaal ondergaat waag ik een telefoto en dat blijft altijd oppassen als je die recht op de zon richt. Omdat het licht een aantal keren wordt versterkt, 6x in dit geval, is het zowel gevaarlijk voor de ogen als voor de lens zelf. Ik kijk er maar niet in en vertrouw erop dat de camera goed scherp stelt.

Ooit in Nieuw-Zeeland eens iets te lang door een telelens naar de zon gekeken. De zon kwam net op en was nog vrij zwak dus dacht dat het wel kon, maar het licht werd heel rap feller. Ik weet het nog precies. Dat waren de eerste vijf foto’s op dag 18.

Heb later gelezen dat het niet zozeer het zichtbare licht is maar vooral het infrarode licht dat gevaarlijk is en dat zie je niet maar voel je achteraf wel als een soort lichte hoofdpijn.

Passo di Giau

Nog snel een allerlaatste voordat de zon helemaal weg is.

Passo di Giau

Hierna gaat het licht uit. Het wolkendek is bijna volledig en het is over voor vanavond. Best voldaan rij ik terug naar boven om daar compleet verrast te worden door een mooie dieproze gloed op de bergketens van de eerste foto.

Ik kwak de auto aan de kant en ren snel de weg op. Geen tijd te verliezen, dit is secondenwerk. De kleur begint er al uit te zakken. Snel statief opzetten, camera erop, blind tussen de vlaggenstokken langs de weg door mikken en schieten. Ik heb net tijd voor één foto.

Passo di Giau

De tweede maak ik ook nog maar die is al beduidend minder. Echt super om te zien en tegelijkertijd klote dat ik te laat was. Maar ja die emoties horen bij het spelletje.

Doordat ik aan de westkant van de bergkam stond heb ik dit mooie licht helemaal niet aan zien komen. Gisteren was het er niet en nu was ik net te laat of precies op tijd. Had hier graag meer van willen zien.

Uiteindelijk ben ik wel heel blij met dit setje foto’s. Geslaagd avondje en ik heb meer opgeraapt dan gisteren. Morgen nog eens!

Een paar kilometer voor het dorp moet ik toch even stevig remmen voor een vos die midden op de weg zit. Mooi beest. Ze blijft even rondscharrelen maar duikt dan aan de andere kant van de weg het bos in. Leuk!

Kaarten, Grafieken & Downloads

GPS Kaart met kleurgecodeerde hoogte informatie

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek, Dolomieten Winter 2015, Dag 3

Download het originele gpx bestand hier.

edit