Dag 2/5

Passo di Giau

Aanvankelijk ben ik van plan opnieuw op zoek te gaan naar de Croda Rossa, maar halverwege zie ik een paar mooi verlichte pieken tussen de bomen door verschijnen. Het is in een bocht en voordat ik het goed en wel in de gaten heb ben ik er alweer voorbij. Ik twijfel even om terug te rijden, maar heb geen parkeerplaatsen gezien en parkeren in een bocht is misschien net een beetje te link. De bergtoppen blijf ik af en toe zien en als ik uitzoom op het kaartje van de gps, zie ik dat er even verderop een weggetje die kant op gaat. Het kan bijna niet anders dan dat ik ze daarvandaan moet kunnen fotograferen. Wat verderop zie ik de afslag naar Passo di Giau en die naam komt me bekend voor. Daar ben ik eerder geweest.

Het weggetje slingert naar boven en links van me zie ik de bergketen die mooi verlicht is. Nog wat verderop ben ik hoog genoeg voor foto’s en vrij van bomen. Auto aan de kant voor een eerste foto. De toppen zien er hier vandaan wel heel anders uit dan dat ik daarstraks van beneden zag en ik kan het niet helemaal goed plaatsen, maar het moeten haast wel dezelfde zijn.

Croda da Lago

Een panorama is ook heel goed te doen hiervandaan. Wel even wat werk dus ik moet opschieten. De zon kan zo achter een wolk verdwijnen of achter een bergtop zakken.

Croda da Lago en Lastoni di Formin

Vreemd genoeg komen de toppen nog beter in het licht te staan en ik heb net tijd genoeg voor nog een panorama.

Croda da Lago en Lastoni di Formin

Over een paar dagen ga ik erachter komen dat de rotswand die in de schaduw ligt de Lastoni di Formin heet. De verlichte toppen liggen daarachter en een stuk hoger en zijn de Croda da Lago.

Nu ik de eerste foto’s heb, rij ik verder door naar het hoogste punt van de pas. Daarachter ligt een slingerweg naar beneden. Het komt bekend voor maar ik kan het nog niet helemaal plaatsen. Volgens mij zie ik in de verte een hele prominente bergwand die ik toen heb gefotografeerd, maar omdat die vrijwel helemaal met sneeuw bedekt is, weet ik het niet helemaal zeker. Eenmaal thuis nog maar eens de foto’s van de vorige trip in de zomer erbij gepakt en nu herken ik de verschillende rotsformaties weer. Links op de foto de rotswand die ik dacht te herkennen…

Passo di Giau
Passo di Giau

…en dat blijkt ook te kloppen.

Passo di Giau
Passo di Giau

In een volgende wintertrip ga ik eens proberen om die zomerfoto’s exact na te maken! Ik had ze beter nu al bij me kunnen hebben.

Ik rij wat verder door naar beneden en als de zon nog wat verder wegzakt, ontstaan er mooie verlichte lijnen in het sneeuwdek.

Shit, dit is wel een heel mooie foto. Ik rij snel nog wat verder naar beneden voor een betere plek en heb eigenlijk het gevoel dat ik dat beter niet kan doen. Maar het is al te laat. Het licht wordt zienderogen minder. Ik zet de auto snel aan de kant, spring eruit, maar helaas. Dom, dom, dom. Ik heb regel 1 geschonden: Altijd eerst een foto maken en dan pas op zoek naar een betere plek. Zeker in dit soort situaties waar het licht razendsnel verandert. Jammer! Morgen ga ik die zeker nog een keertje proberen.

Nu maar terug naar San Cassiano, want er zal niet heel veel meer gebeuren vanavond. Het is flink bewolkt geworden en de zon is weg.

Kaarten, Grafieken & Downloads

GPS Kaart met kleurgecodeerde hoogte informatie

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek, Dolomieten Winter 2015, Dag 2

Download het originele gpx bestand hier.

edit