Dag 1/5

Croda Rossa

Dit is de eerste keer dat ik mijn fotospullen meeneem tijdens een skievakantie. Omdat ik midden in de Dolomieten in Italie zit, is er een grote kans op mooie foto’s in de late middag. Het plan is dan ook om iedere dag, direct na het skieen erop uit te trekken. De eerste berg die ik in mijn hoofd heb is de Croda Rossa, een nogal prominente bergtop met fel rood gekleurde gesteentelagen erin. Die rode kleur wordt veroorzaakt door ijzerverbindingen, roest dus. Croda Rossa is onder de juiste atmosferische omstandigheden heel fotogeniek en ik heb haar 7 jaar geleden al eens gefotografeerd. De eerste keer was ik midden op de dag op zoek naar de beste locatie. Het licht was toen nog vrij koel, maar de foto’s zijn er niet minder om.

Croda Rossa
Croda Rossa
Croda Rossa

Wel had ik toen al in de gaten dat dit een ochtend- en geen avondlocatie is. Toen ik eenmaal de juiste plek gemarkeerd had, ben ik de volgende ochtend in het donker teruggereden en dat was de moeite zeker waard!

Croda Rossa
Croda Rossa
Croda Rossa
Croda Rossa
Croda Rossa

Nu met betere apparatuur zou ik graag nog eens willen proberen de foto’s van toen te overtreffen.

Het is vrij zwaar bewolkt nu, maar ik wil toch een poging wagen. Het is ongeveer drie kwartier rijden richting Cortina en dan naar het noorden. Het zal niet de eerste keer zijn, dat de bewolking onverwachts optrekt of dat het een paar dalen verder wel mooi weer is. Jammer genoeg weet ik de locatie waar ik toen op uit kwam niet precies meer te vinden, maar ik denk dat ik daar al rijdende wel achter kan komen. Zo ging het toen ook.

Vanuit San Cassiano, een klein skiedorpje rij ik via Passo Valparola en Passo Falzarego naar Cortina d’Ampezzo. De omgeving komt wel bekend voor maar ik kan het nog niet helemaal plaatsen. Ik moet hier toen ook verschillende keren hebben gereden. In Cortina, vervolg ik mijn weg naar het noorden. Ik moet nu in de buurt komen, maar de kans op foto’s is wel heel erg klein geworden. De bewolking is verder ingezakt en ik denk dat de bergtop niet te zien zal zijn. Ik rij vertwijfeld nog een stuk verder, maar er is inderdaad niets te zien. Het begint ook zichtbaar al wat donkerder te worden. Vandaag wordt het niets meer. Morgen nog maar eens een poging wagen. Beetje zonde van de tijd achteraf, maar beter een foto missen vanwege het weer dan omdat ik niet op pad ben gegaan. Nu nog 1:15 terug rijden pfft.

Voorbij Cortina rij ik richting het westen de bergen in terug naar San Cassiano, als ik links een bergketen zie oplichten. Zou het dan toch nog? Ik herinner me van de vorige keer dat ik toen ook eens die kant op ben gegaan. Ik rij terug door Cortina en richting het zuiden. Ik zie een paar keer kansen voorbij komen maar kan geen goede locatie vinden. Eén keer zet ik de auto aan de kant, maar het loopt op niets uit. Ik sta vrijwel aan de voet van de bergketen en kan geen mooie compositie vinden. Ook loopt het licht er helemaal uit. Er zit niets anders op dan terug te rijden en het morgen nog eens te proberen.

Kaarten, Grafieken & Downloads

GPS Kaart met kleurgecodeerde hoogte informatie

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek, Dolomieten Winter 2015, Dag 1

Download het originele gpx bestand hier.

edit