Dag 23/23

Ochtend

De taxi komt op tijd en de chauffeur lijkt een bekende te zijn van de baliemedewerkers. Onderweg let ik toch even goed op of hij wel naar het vliegveld rijdt. Je weet tenslotte maar nooit. Ik ben vrij vroeg op het vliegveld en moet een tijdje wachten voordat de balies actief worden. Na enige tijd in de rij te hebben gewacht, wordt ik verwezen naar een andere balie. Ik moet blijkbaar eerst nog even USD 28 betalen om het land uit te mogen. Alleen met een betalingsbewijsje kun je worden ingecheckt.

De vlucht naar Houston verloopt soepel en we hebben een mooi uitzicht over het noorden van Costa Rica. Schuin achter me zie ik opeens een bekend gezicht, de dame van Orbital Outfitters. Aan het einde van de vlucht maak ik nog een kort praatje met ze, maar daarna ga ik zo snel mogelijk naar de douane toe. De vorige keer heb ik hier drie kwartier in de rij gestaan en dat wil ik niet nog eens.

Ik kom als eerste aan en ben meteen aan de beurt. De douanier stelt wat vragen over het Stephen King boekje dat ik bij me heb. Elk bezoek aan de douane is verschillend. De ene keer heel formeel en ondervragend en de andere keer alsof je in een cafe zit. In ieder geval ben ik er snel doorheen en ga direct naar het Aziatische restaurant voor een lekkere maaltijd.

Middag

De terugvlucht naar Amsterdam verloopt ook soepel, alleen kan ik deze keer vrijwel niet slapen.

Reflectie

Costa Rica is een leuk land, heel mooi ook op plaatsen. Ik kom met hele andere foto’s terug dan ik van tevoren had gedacht. Vooral de Colibri’s en de Tijgerslang ben ik blij mee. Maar ook met de brulapen in La Ensenada Lodge, de vogels van Palo Verde National Park en de luiaard en Squirrel Monkeys in Tiskita Jungle Lodge. De white-faced capucins heb ik helemaal niet gezien. Terwijl die juist veel voorkomen. Ook de Scarlet Macaws zijn ondanks verwoede pogingen niet gelukt. Wel een keer gezien overigens. Leuk om de Quetzals op de foto te hebben, terwijl het niet eens hele mooie foto’s zijn. Dit had ik vooraf weinig kans gegeven. Zo zie je maar, veel hangt toch van toeval aan elkaar. Je kunt het een beetje sturen door naar de juiste plaatsen te gaan, maar dan moet je het geluk hebben om op het juiste moment ergens te zijn. Eergisteren was ik in het bos en heb geen dier gezien. Anderen hadden een ander pad genomen en hadden verschillende troepen apen gezien, waaronder de Capucins. Je moet het maar treffen.

Ik had meer landschappelijke foto’s verwacht, maar op de één of andere manier leent het zich hier niet zo voor. Je kunt bijna nergens stoppen voor een foto (of je moet midden op de weg gaan staan) en het landschap is ook niet zo uitgesproken. Het is wel mooi maar niet zo fotogeniek. Groene heuvels overal waar je kijkt.

Van de dure lodge vlak bij Corcovado National Park had ik veel meer foto’s verwacht eigenlijk en daar gebeurde het niet, vooral vanwege het weer. De verschillende stukken regenwoud die ik heb gezien waren een echte belevenis. De vochtigheid, de schimmels, uitkijken voor slangen, schelden als het regende of als ik weer eens onderuit gleed in de modder. Maar eigenlijk moet je je er niet tegen verzetten, maar erin meegaan zoals ik de laatste dagen deed. Gewoon nat en smerig worden. Wat maakt het eigenlijk ook uit? Regent het dan neem je een paraplu mee in het bos. Het is wat meer gedoe, maar de foto’s worden er niet minder mooi van. Ook zoeken naar beesten die zich toch niet laten zien heeft niet zoveel zin. Beter is het om te fotograferen wat je wel ziet en om daar alles uit te halen. Het kost het minste energie en levert het meeste op.

Al met al wel een hele leuke trip. Ik heb zoveel gezien, dat het wel maanden geleden lijkt dat ik thuis was. Ik wil zeker nog eens terug maar dan eind april begin mei. Eens kijken hoe het er dan allemaal uitziet en of ik dan meer geluk heb met de vulkanen en Scarlet Macaws. Ik zou zeker nog eens terug willen naar Tiskita Jungle Lodge (zulke vriendelijke mensen) en ook naar Bosque del Cabo Rainforest Lodge (duur maar fijn om te verblijven en zoveel potentie voor mooie foto’s). Esquinas Rain Forest Lodge zou ik niet meer naar teruggaan. Ik werd helemaal gek van die steile, glibberige paden daar. Maar de Lookout Inn vlak bij Carate, Sirena in Corcovado National Park (via boot of vliegtuig) en La Selva Biological Station staan dan zeker op mijn lijstje.

Kaarten, Grafieken & Downloads

GPS Kaart met kleurgecodeerde hoogte informatie

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek, Costa Rica Droogseizoen 2011, Dag 23

Download het originele gpx bestand hier.

edit