Dag 17/23

Ochtend

Het heeft de hele nacht geregend. Vanmorgen blijf ik op bed liggen tot het ontbijt om 07:00. De Zwitsers zijn er ook weer. Zij willen naar Sirena, midden in Corcovado National Park. Hier zijn heel veel wilde dieren te zien.

Ik heb er voor deze trip ook een tijdje over nagedacht, maar heb dat nog maar even gelaten voor wat het is. Een volgende keer wil ik daar zeker wel naar toe. Zij rijden naar Carate via dezelfde weg die ik morgen ga rijden. Vanaf daar schijn je een boot te kunnen nemen.

Na het eten ga ik direct op pad. Eerst denk ik er over om het 4900 meter lange Fila Trail te lopen dat het diepst het bos in gaat. Ik zie alleen dat je daarvoor een heel stuk via de weg moet terug lopen. Eerst maar eens het Trocha Trail dat samenkomt met het Fila trail op het verste punt. Het lijkt wel of alle trails hier dezelfde berg op gaan. Door alle regen van gisteren is het een vieze baggerbende.

Eerst maar eens een foto van een grote varen en de dichte jungle.

Jungle

Als snel zie ik een nogal apart rood bloempje, niet veel grote dan een vingertop.

Bloempje

Een paar meter verderop nog een andere, lila van kleur.

Bloempje

Ik heb vanochtend bedacht dat een zwembroek eigenlijk het beste is. Daaroverheen zo’n trekkingbroek maar dan met de pijpen eraf en zo’n licht overhempje met de mouwen opgestroopt. Die bedekte armen en benen is waardeloos met dat vocht hier. Alles plakt aan je lijf. Wel de onderbenen weer beschermd met de slangenhoezen. Het hele pad ligt vol met takken, bladeren en andere rommel en je kan zo iets over het hoofd zien. Een andere groep ziet een Coral Snake op het pad. Dat is de giftigste slang die hier rondglibbert.

Het water gutst meteen van mijn lijf af en na een half uurtje lijkt het wel of ik zojuist met kleren aan heb gezwommen. Compleet doorweekt. Het pad blijft maar omhoog gaan, net als gisteren, maar de klei is nu echt spekglad. Na een uurtje klimmen moet ik echt even uitblazen, wat is dat zwaar zeg.

Net als ik een foto van mezelf wil maken, komt er een groep langs en doe ik maar net alsof ik de jungle aan het fotograferen ben (-;

Jungle

Ik loop nog een eindje het Fila Trail af, maar dat is echt geen doen. Verschillende keren glij ik uit. Er ligt een dun laagje bladeren op de spekgladde klei. Zodra je er op een hellend vlak op stapt ga je onderuit. Op andere plekken zak je tot je enkels in de blubber weg. Er ligt hier zoveel rommel op het pad dat ik besluit om terug te keren. Het is mooi geweest en ik ga via dezelfde route weer terug.

Na een tijdje vind ik een hagedis die aan het vervellen is. Als ik dichterbij kom, klapt er opeens een oranje uithangbordje onder zijn kin vandaan als waarschuwing.

Hagedis

Eerst maar even een libelle dan. Deze foto bestaat uit 7 afzonderlijke foto’s om het beestje er helemaal scherp op te krijgen.

Libel

De hagedis is inmiddels ook wat meer op zijn gemak.

Hagedis

Een vlieg levert nog een mooi plaatje op.

Vlieg

Aan de andere kant van het pad staan een aantal varens met zaaddoosjes aan de onderkant van de bladeren.

Varenblad

Verderop wordt het echt een blubberbende.

Jungle

Ik zie hier veel planten die je thuis kunt kopen voor in huis.

Jungle

De jungle is hier echt dicht begroeid…

Jungle

…en mooi gevarieerd.

Jungle

Als laatste voor vanochtend nog een closeup van een varenblad.

Varenblad

Wat me tegenvalt hier is dat je vrijwel geen dieren ziet. Ze zullen er allemaal wel zitten, maar het enige dat je ziet is groen. Anderen heb ik hier ook over gehoord.

Middag

Terug in mijn cabin is het bijna tijd voor de lunch. Ik douche nog even en trek droge kleren aan. De natte kleren was ik meteen uit met zeep, iets dat ik de eerste week niet heb gedaan. Onder het motto, ’het wordt toch weer vies’, liet ik het maar zo, maar dat gaat gruwelijk stinken.

Voor de lunch praat ik met een paar Britse meiden die met een groep hier zijn. Zij hebben gisteren op de weg richting het dorp een aantal Toekans gezien. Dat onthou ik even.

De lunch is weer lekker: apart pittig soepje (ik weet niet precies wat), taco’s met kip en nog een typisch naar kaneel smakend toetje bestaande uit twee balletjes samengeperst spul. Geen idee wat het is, maar het smaakt wel aardig.

Na de lunch zit ik nog even achter wat vogels aan in de tuin en na een tijdje weet ik er eentje op te krijgen.

Vogel

Ook een hagedis blijft net even lang genoeg zitten.

Hagedis

Hierna wandel ik op het pad richting het dorp, op zoek naar de Toekans. Die vind ik al snel. Maar ze zijn echt heel schuw. Bij de minste beweging gaan ze er vandoor en ze houden me heel goed in de gaten. Voordat ze wegvliegen weet ik er eentje op de foto te zetten. Ze maken een heel apart geluid als ze vliegen, net een propellervliegtuig.

Toekan

De rood-met-zwarte vogels (waar ik in de tuin achteraan zat) zijn hier ook, maar die zijn hier heel schuw. De leaf-cutting ants zijn ook in dit gebied weer goed vertegenwoordigd. Ze kunnen in één nacht tijd een hele boom kaal vreten. Die holen zijn soms ook enorm, 4-5 meter doorsnede is niets. Vraag me af hoe groot dat ondergronds is.

Leaf cutting ants

In de berm staan een aantal struiken met trossen felrode bloemen. Ook wel een plaatje waard.

Bloem

Een mooi vogeltje op prikkeldraad.

Vogel

En een vreemde vogel in het gras. Aanvankelijk lopen er twee, maar voor ik dichtbij genoeg ben voor een foto is er al eentje de struiken in gerend.

Vogel

In het gras zie ik een paar vlinders. Ook weer een samengestelde foto. De vlinders zijn ieder apart gefotografeerd omdat ze om en om hun vleugels dichtklappen en ik wil een foto waar ze allebei de vleugels open hebben.

Vlinders

Na een tijdje wachten komen de Toekans terug. Het is maar moeilijk fotograferen omdat ze continue tussen de takken en vrij hoog in de bomen zitten. Hier kom ik een Brits stelletje tegen dat bij de Britse groep hoort.

Toekan

Ze lijken de boel voor me te gaan verpesten want ze komen heel hard aangelopen en ik zie de Toekans al aanstalten maken om weg te vliegen. Gelukkig kan ik ze op tijd duidelijk maken dat ze heel voorzichtig moeten zijn.

Toekan

We lopen samen terug naar de lodge. Onderweg vinden we nog een alligator in een meertje.

Alligator

Alligator

De kleuren zijn zo mooi fel hier.

Bloem

Zoals ik al een beetje verwachtte begint het rond 16:00 te regenen, net als gisteren. Ik heb nu twee uur hier rondgewandeld en het is tijd om terug te lopen en naar binnen te gaan.

Tegen de tijd dat ik gedoucht heb regent het enorm hard.

Kaarten, Grafieken & Downloads

GPS Informatie is niet beschikbaar voor deze dag, omdat ik vergeten ben de GPS aan te zetten.

edit