Dag 15/23Ochtend

Ergens rond 05:15 wordt ik wakker van het licht. Even later zit ik comfortabel op mijn buitenplee mijn ding te doen, als er vlak voor me een mooie Toekan in de boom neerstrijkt en bessen gaat zitten eten. Direct daarna komen er één-voor-één zeven Squirrel Monkeys voorbij op een grote tak voor me. Allemaal stoppen ze even om gedurende een paar seconden naar mij te kijken voordat ze weer verder gaan. Niet te geloven zeg. Dit zijn een paar echte fotomomenten, maar ja ik heb even iets anders te doen (-;

De lenzen blijken inmiddels droog maar er zit wel wat aanslag op. Dus eerst die maar even schoon maken. Elizabeth had me gisteren bij aankomst al verteld dat ze al 13 jaar een witte vleermuis hebben die afwisselend in 3 cabines overdagt, waaronder die van mij. Nu zie ik hem links buiten aan het plafond hangen. Een geinig beestje. Ik zet meteen mijn statief op en neem hem onder schot.

Zeldzame witte vleermuis

Zeldzame witte vleermuis

Hierna loop ik richting het hoofdgebouw en zie de 7 Squirrel Monkeys van zoëven hoog in de boom te keer gaan. De Howlers van gisteren zijn er ook. Een tijd lang probeer ik ze voor de lens te krijgen maar dit lukt niet.

Ik besluit richting het strand te lopen. Bij het hoofdgebouw staan een aantal mensen foto’s te maken van vogeltjes die als gekken door de tuin racen. Elizabeth nodigt me uit om ook mee te doen, maar ik zie hier niets in. De vogels vliegen zo snel dat de kans op een mooie foto wel erg klein is.

Bij het strand is verder niets bijzonders te zien en ik loop terug. Het ontbijt bestaat uit pannekoekjes met fruitjam, erg jammie!

Hierna volgt de begeleide wandeling die bij de prijs is inbegrepen. In de wand langs de weg zitten veel gaten en ik vraag Clyde wat daar inzit. Precies op hetzelfde moment zie ik een crab weg duiken. Het blijken landkrabben te zijn. Rond augustus gaan die massaal met honderdduizenden tegelijk op weg naar het strand om te paren. Ik heb dit wel eens gezien op tv. De hele weg rood van de krabben.

We zien kleine kikkertjes en verschillende vogels.

Onbekende vogel

Ergens halverwege zien we een luiaard in een boom kunstjes doen. Ik zet snel alles op en maak wat foto’s. Luiaards schijnen een schimmel in hun vacht te hebben. Een bepaalde mot leeft van deze schimmel. Eén keer per week daalt de luiaard af uit de boom om te poepen. Niemand weet waarom hij dat doet, maar waarschijnlijk volgt hij het motto ’Don’t crap where you eat’. De larven van de mot leven van zijn poep en zodra de motten uitkomen vliegen ze omhoog en belanden in de schimmels in de vacht van de luiaard.

Luiaard

Alleen mannetjes hebben de donkere streep op hun rug.

Luiaard

De luiaard beweegt heel traag door de boom. Mannetjes en vrouwtjes fluiten naar elkaar.

Luiaard

Clyde doet het fluitje van een vrouwtje na en de luiaard draait echt bliksemsnel zijn kop naar ons toe. Vervolgens beweegt hij zijn kop een beetje van links naar rechts. Echt heel grappig om te zien.

Luiaard

Onderweg proeven we verschillende soorten vruchten, waaronder sterfruit. Er staat hier echt van alles, zoals deze mooie cacao.

Cacao

Veel van de bomen zijn kapot gegaan aan een schimmel en enkele jaren terug zijn ze begonnen om een andere soort te planten die hier veel beter tegen beschermd is. De meeste fruitbomen zijn al zo’n 30 jaar oud.

Wat later vlakbij de rivier horen we een knal en vlak daarna nog een paar. Dan volgt er een hele hoop lawaai en vragen we ons af wat er gebeurt. Er blijkt een hele grote boom te zijn neergestort op zo’n 40 meter bij ons vandaan. Hij is van de overkant van de rivier dwars door een fruitboom heen gevallen. Een verschrikt wandelend blad loopt verdwaasd rond.

Bijna bij de lodge komen we langs een aantal hele mooie Eucalyptus bomen. De bast is zo fotogeniek dat ik hier achterblijf om foto’s te maken.

Eucalyptus

De Eucalyptus is niet inheems maar komt uit Australië.

Eucalyptus

Eucalyptus

Na even bijtanken loop ik naar de waterval en de poelen hier niet zo ver vandaan. Het is allemaal erg glibberig en ik zie mezelf al met mijn hele zooitje zo’n poel in flikkeren. Gelukkig gebeurt dit niet.

Beekje in de jungle

Deze foto is best lastig om te maken. Ik sta wijdbeens over de beek heen en één van de statiefpoten staat in het water. Aan de foto zie je het niet af.

Beekje in de jungle

Middag

De lunch is weer even gezellig en lekker als het diner van gisteravond. De eigenaresse is zo ontzettend opgewekt en energiek, ongelofelijk.

Direct na het eten loopt er een grote leguaan rond die we ook allemaal even op de foto zetten.

Leguaan

Leguaan

Alle boeken die ze hier hebben vallen van de vochtigheid uit elkaar. De lijm lost op en er komen schimmels op het papier.

Elizabeth vraagt me of ik de kikkertjes al heb gevonden bij de poelen. Ik heb niets gezien en ze haalt haar wandelschoenen en gaat samen met me op pad. Na een tijdje zoeken vind ik er eentje. Rood bovenlijf en blauw achterlijf, nauwelijks twee centimeter groot. Na wat gedoe lukt het om er een aardige foto van te maken, alhoewel de diepblauwe kleur er niet goed uitkomt. Misschien heeft het te maken met een verkeerde witbalans tijdens het flitsen, maar zeker weten doe ik het niet.

Strawberry Poison Frog

Dan horen we apen. Elizabeth wordt helemaal enthousiast en schreeuwt bijna naar me om mee te komen. Deze aapjes zijn een tijd weggeweest en ze is hartstikke blij dat ze weer terug zijn. Het blijken de plee-aapjes van vanochtend te zijn. Ze vliegen door de bomen en zijn even snel weer weg als ze kwamen. We kunnen ze via de paden volgen en uiteindelijk de pas af snijden. Het duurt even voor ze genoeg moed verzameld hebben om weer verder te gaan en dit geeft mij net voldoende tijd om er klaar voor te zijn. Eindelijk een paar foto’s van Squirrel Monkeys, apensoort nummer 3 op de foto. Nu alleen de White Faced Capucins nog.

Squirrel Monkey

Squirrel Monkey

Squirrel Monkey

Ik probeer ze nog te volgen richting de zee maar raak verderop het spoor kwijt. Hierna volg ik dezelfde route van de ochtendwandeling nog eens maar het levert weinig op. Zelfs de luiaard is weg. Ik ben helemaal doorweekt en vind het eigenlijk wel genoeg voor vandaag. Bovendien heb ik een wat vervelende blessure in mijn voet opgelopen. Hier heb ik al eens eerder last van gehad. Een beetje rust kan ook geen kwaad.

Ik loop terug naar mijn cabin en ga heerlijk in mijn hangmatje liggen. Na een uurtje begint het keihard te plenzen.

Avond

Ook het diner is weer gezellig. Het blijkt dat er iedere dag hier voor de kust zo’n honderd schildpadden sterven in de netten van de garnalenvissers. Ze worden vaak (nog half levend) in tweeën gehakt zodat ze zinken. Het doden van zeeschilpadden is strafbaar. Peter is er samen met anderen mee bezig om deze verspilling tegen te gaan.

Iedereen gaat direct na het eten naar bed net als gisteren en Daphne en ik gaan weer aan de babbel. Wat kan die kletsen. Het ene verhaal volgt na het andere. Rond 01:30 breken we de tent op, want morgen is het weer vroeg dag.

Kaarten, Grafieken & Downloads

GPS Kaart met kleurgecodeerde hoogte informatie

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek, Costa Rica Droogseizoen 2011, Dag 15

Download het originele gpx bestand hier.

edit