Dag 9/23

Ochtend

De wekker staat vanochtend op 05:40 het moment van de zonsopkomst. Meteen mijn kamer nog een nachtje verlengd hier. Palo Verde National Park gaat om 08:00 uur open en het plan is om er zo vroeg mogelijk te zijn

In de buurt is de mooiste waterval van Costa Rica, dus daar wil ik ook nog even langs. Vanuit Liberia is dat maar een half uurtje rijden. De afslag is vanaf de snelweg goed aangegeven maar de laatste kilometer van dat weggetje is zo slecht dat ik begin te twijfelen of ik nog wel goed zit. Hele diepe geulen in de weg en op sommige delen sta ik een tijdje stil om eens goed te kijken waar ik mijn wielen ga plaatsen. Een foutje is zo gemaakt en dan heb je een berg ellende. Het gaat wel steeds gemakkelijker dat terreinrijden.

De parkeerplek is er weer zo eentje waarvan je denkt, ’als ik zometeen terugkom staat ie op blokken’. De waterval is vlakbij en via een steil pad naar beneden te bereiken. Op dit soort plekken sta ik nooit helemaal op mijn gemak met al mijn spulletjes maar ik wil de foto graag hebben. Klein beekje overgestoken en op het strandje schrikt een Jezus Christ Lizzard op en rent hard over het strand naar de overkant. Dit zijn van die hagedissen die over het water kunnen rennen, vandaar de naam.

Er komt een hoop spray van de waterval af. Een beetje rechts van de waterval is het minder en dat is ook de mooiste locatie voor de foto. Veel variatie zit er niet in dus dat komt mooi uit. Hoe sneller ik weer boven ben hoe liever het me is.

Llano de Cortes Waterval

Na een minuutje of 10 is de klus geklaard en ga ik weer terug naar boven. Ergens halverwege hoor ik vlak achter me een hard geblaas. Een fractie van een seconde dacht ik dat er iets verschoof in mijn tas, dat ook zo’n schurend geluid kan maken tegen het canvas. Maar meteen weet ik dat ik het dan ook had moeten voelen. Ik heb de vaart er flink in naar boven want het zijn grote treden en eigenlijk automatisch loop ik door zonder verder om te kijken. Eenmaal boven besef ik dat ik waarschijnlijk vlak langs een flinke slang ben gelopen. Misschien wakker geschrokken op de heenweg en geirriteerd op de terugweg. Ik had er ook helemaal niet aan gedacht. Stom eigenlijk maar dit is prime snake habitat: warm klimaat en vlak bij een riviertje. Ik heb al zoveel watervallen gezien en het is raar dat hier slangen zitten. Ik weet het wel, maar toch is het op de een of andere manier onwerkelijk. Terug gaan om te kijken komt heel even bij me op, maar dat idee laat ik meteen weer varen. Ik zou hem graag willen zien en nog liever willen fotograferen, maar het pad is smal en stijl. Met andere woorden je kunt geen kant op als je weg moet en je kunt van top tot teen worden gebeten. Brrrr.

Hierna rij ik door naar Palo Verde National Park, een groot wetland gebied met veel vogels en reptielen. Onderweg zie ik nog een mooi foto van zonlicht dat op een veld valt.

Veld net buiten Palo Verde National Park

Ook hier is het weer zoeken geblazen en ik kom uiteindelijk een half uurtje later aan dan gepland. De ranger is een aardige man die zijn best doet om een en ander uit te leggen. Ik krijg een kaart mee. In mijn aantekeningen staat dat hier ’Africanized Bees’ zijn, het resultaat van een mislukt experiment om ’gewone’ bijen te kruisen met Afrikaanse bijen om een hogere honingproductie te krijgen. De bijen zijn ontsnapt en de koningin van de aggressieve Afrikaanse soort kom eerder uit dan de lokale koningin. De lokale soort wordt langzaam maar zeker van de kaart geveegd. Ik had even moeten vragen waar de nesten zijn, maar dat ben ik vergeten. Deze bijen vallen massaal aan bij het minste beetje verstoring.

Het kaartje dat ik heb gekregen kan ik niet helemaal matchen met de werkelijkheid. Ze kunnen ook een landkaart van de maan meegeven, dat helpt net zo goed.

De eerste plek die ik aandoe is een vlonder in een moerasgebied. Vlak bij de oever staan allemaal roze water hyacinten. Ze lijken er in ieder geval wel op. Ik wil er eigenlijk wel een foto van maken maar roze in zonlicht is kansloos, dat wordt wit. Het is al behoorlijk warm nu. Er staan vier anderen die zojuist een kleine krokodil hebben gezien. Ze zeggen dat ze hele grote gezien hebben bij de Tarcoles rivier een stuk zuidelijker (die moet ik even onthouden). Er zijn wat vogels hier maar het vlonder is te smal voor 5.

De volgende stop is de Tempisque River. Hier zouden krokodillen te zien moeten zijn maar ik zie niets. Wel hoor ik regelmatig grote plonzen. Voor even zit ik aan de waterkant, totdat ik me bedenk dat dit misschien helemaal niet zo slim is. Een enkele keer zie ik iets drijven wat op een krokodil lijkt, maar het kan ook hout zijn. De lucht wordt mooi gereflecteerd in het stille water.

Tempisque River

Tempisque River

Wel zie ik hier twee vogels die ik een tijdje achterna zit.

Double Striped Thicknee

Het zijn Double Striped Thicknees.

Double Striped Thicknee

Helemaal aan de andere kant van het park zitten veel grote witte vogels: verschillende soorten reigers. Ze blijven rustig zitten terwijl ik langs rij, maar zodra ik uitstap is het paniek. Alles vliegt en rent weg tot aan schildpadden en een leguaan aan toe. De schildpad is en bijzondere. Als ik iets te dichtbij kom hoor ik ’klak’ en het deurtje gaat dicht. Het schild is hermetisch afgesloten. Daar een voorbijgaande auto bijna over hem heen reed, pak ik hem even op en zet hem in het gras. Hij is zo groot als een meloentje maar weegt als een baksteen.

Schildpad

Tijger Reiger en Grote Zilverreiger (vrij vertaald).

Reigers

Jacana, een soort waterkipje.

Jacana

Grote Zilverreiger.

Grote Zilverreiger

Hierna ga ik weer terug naar het vlonder. Het is nu echt warm geworden en ook hier jaag ik alles de stuipen op het lijf door alleen maar zachtjes aan te komen lopen. Ik heb het geduld er niet voor om hier te gaan zitten wachten tot alles weer terugkomt.

Middag

Ik rij weer richting de rivier en kom de 4 amerikanen van eerder bij het vlonder tegen. We maken even een praatje. Een van hen geeft aan, dat als je even goed kijkt bij de rivier dat je daar de Kroks voorbij ziet zwemmen, maar laag water is beter. Zij wandelen altijd’ (ze komen hier blijkbaar vaker) het pad vanaf het vlonder naar de rivier en terug en zien dan van alles. Vanochtend hebben ze al twee soorten apen gezien. De echte paadjes door het bos doen ze niet meer want het steekt daar van stekend en bijtend tuig. Zelfs hier op het autopad wordt je gestoken. Leuk idee, vanuit de auto heb ik die apen niet gezien. Maar het idee lokt me niet echt aan. Het is brandend heet en met 1 lens en een licht statief is het wel te doen, maar niet met al die zooi die ik nu bij me heb.

Ik rij door naar de rivier en zie daar inderdaad een aantal krokodillen. Ze zijn zo’n 1 a 1.5 meter lang.

Brilkaaiman

Brilkaaiman

Hierna rij ik weer helemaal terug naar het gebied met de witte vogels. Dit keer blijf ik in de auto en kan hiervandaan behoorlijk goede closeups maken. Eerst een Koereiger.

Koereiger

Ik vind vooral de out-of-focus tekening van de grassen voor de reiger erg geslaagd.

Grote Zilverreiger

Groene Reiger.

Groene Reiger

Vervolgens rij ik nog een heel eind verder het bos in en wordt ik begroet door meerdere groepen brulapen. Ook vliegen er hier en daar vogels en leguanen voor de auto uit. Ik heb geen idee hoe ver de weg nog doorgaat. Het loopt al richting 15:00 en ik ben er wel klaar mee. Op de terugweg nog langs de witte vogels, maar van deze kant raakt alles in paniek. Dan zie ik een slang uit het gras de weg opkomen, vlak voor me op de weg. Ik rij er met de auto omheen, gooi hem aan de kant en ren terug. Maar de slang is nergens meer te bekennen. Ongelofelijk, waar is die zo snel gebleven?

Ik rij naar de uitgang van het park en ga nog even een boeren gebied in met allemaal velden in de hoop daar nog wat vogels te zien. Een tijdje wordt ik gevolgd door twee tractors op een nogal ruige weg, maar na een tijdje buigen ze af en gaan ergens anders heen. Ik zie nog en grote zwarte vogel die telkens een beekje in duikt als ik hem benader. Erg lastig om een foto van hem te maken dus rij maar terug over diezelfde weg, langs de ingang van het park en terug naar Liberia.

Kaarten, Grafieken & Downloads

GPS Kaart met kleurgecodeerde hoogte informatie

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek, Costa Rica Droogseizoen 2011, Dag 9

Download het originele gpx bestand hier.

edit