Dag 6/23

Ochtend

Gisteravond heb ik de weersverwachtingen bekeken en dat zag er heel slecht uit. Ik had al plannen gemaakt om richting het noord-westen te gaan, omdat het daar bijna altijd mooi weer is. Vanochtend wordt ik wakker met een stralend blauwe lucht. Dat verandert de zaak. Enkele dagen geleden werd voor hier heel mooi weer opgegeven, maar gisteren dus niet.

Om 07:00 ga ik naar Santuario Ecologico in de hoop daar wat dieren te zien. Het is lastig te vinden en er is ook nog niemand bij de ingang alleen een kefferig hondje. Ik loop even rond het huis en zie daar een vrouw in bed die nog diep in slaap ligt. Ik ga maar gauw terug voordat ze zich rot schrikt. Ik heb niet zo’n om hier te gaan staan wachten dus ga meteen het bos in. Eerst naar een niet-zo-bijzonder watervalletje. Terwijl ik met de waterval bezig ben, loopt er een grote vogel het beeld in. Hij staat rechts van de steen en is wat wazig door de lange belichting.

Waterval, Santuario Ecologico, Monteverde area,, Costa Rica.

Hij steekt het water over en daarna raak ik hem kwijt.

Hierna loop ik een aantal trails. De eerste paar blijven een beetje op vlak terrein maar het Red-trail gaat diep de canyon in dus ik besluit die maar te nemen. Ergens halverwege vind ik deze fel gekleurde varen.

Varen, Santuario Ecologico, Monteverde area, Costa Rica.

Mega stijl weer en het pad is op verschillende plaatsen verwoest door aardverschuivingen en omgevallen bomen. Even testen of de grond stabiel genoeg is en doorklauteren. Niets zo vervelend als op je schreden terug moeten keren. Alles bij elkaar een zware klimpartij en geen beestjes gezien. Terug bij de ingang is er nu wel iemand en betaal ik mijn ticket.

Hierna door naar een habitat voor Colibri’s. Bij het cafe hangen feeders met zwermen Colibri’s er omheen. Het gebied lijkt me wel wat: Colibri’s in het wild. Als ik het ticket wil betalen schrikken ze een beetje: wow een klant. Ik snap nu ook wel waarom. Het gebied kun je zo inlopen. Ik heb er nog geen 20 minuten rondgelopen toen had ik het al gezien. Geen colibri te zien. Welgeteld 3 vlinders tegengekomen.

Hierna ga ik maar bij de feeders zitten. Hier zitten een stuk of 10 Bananaquits, kleine gele vogeltjes, en een heleboel Colibri’s. Eindelijk weer mooie plaatjes. Het werd wel tijd. Hier ben ik wel een uur of twee mee bezig. Echt heel veel foto’s. Niet allemaal even goed, maar er zijn genoeg leuke bij.

Bananaquit, Monteverde area, Costa Rica.

Bananaquit, Monteverde area, Costa Rica.

Bananaquit, Monteverde area, Costa Rica.

Bananaquit, Monteverde area, Costa Rica.

Bananaquit, Monteverde area, Costa Rica.

Bananaquit en Colibri. Hier moest ik twee verschillende belichtingen maken ieder met focus op één van de vogeltjes, om ze beide scherp te krijgen.

Bananaquit, Monteverde area, Costa Rica.

Eerst probeer ik een paar Colibri’s vliegend te fotograferen, maar dat blijkt heel erg lastig. Ze zijn zo snel. De enige plaats waar ze enigszins stil in de lucht hangen is vlakbij de schaaltjes.

Colibri, Monteverde area, Costa Rica.

Colibri, Monteverde area, Costa Rica.

Maar al snel kom ik er achter dat ze ook hier af en toe even rusten tussendoor, rustig poserend voor een mooie scherpe foto.

Colibri, Monteverde area, Costa Rica.

Colibri, Monteverde area, Costa Rica.

Colibri, Monteverde area, Costa Rica.

Colibri, Monteverde area, Costa Rica.

Colibri, Monteverde area, Costa Rica.

Colibri, Monteverde area, Costa Rica.

Dan vind ik een Praying Mantis op een blad.

Praying Mantis, Monteverde area, Costa Rica.

Praying Mantis, Monteverde area, Costa Rica.

Praying Mantis, Monteverde area, Costa Rica.

Een Frans vrouwtje loopt te tobben met haar camera en die help ik even met de instellingen. Ze kreeg de kleuren van de vogeltjes niet goed.

Ik kom ook nog een Schotse vogelaar tegen en die geeft de tip om naar La Selva Biological Station te gaan. Honderden soorten vliegen daar rond. Dit is in het noordoosten, terug richting Arenal en Poas dus. Directe routes vanuit hier zijn er niet. Ik ben er nog niet helemaal uit of ik nu naar het oosten of westen zal gaan. Moeilijk, moeilijk…

Middag

Vanmiddag relax ik wat na ruim 7 uur rond banjeren. Het is lekker toeven hier in de tuin.

Avond

Om 17:00 uur ga ik richting het Children’s Eternal Rainforest voor een nacht tour. Terwijl ik zit te wachten gaat de zon onder en laat een mooie donker gele gloed achter. Snel maak ik even een foto uit de hand.

Zonsondergang, Monteverde area, Costa Rica.

Even later wordt de lucht nog mooier maar de gids is er inmiddels. Dus beter maar geen risico nemen in het donker. Een zee van rode ogen kan ik verwachten volgens de Lonely Planet. Nou dat blijkt lichterlijk overdreven. Ik heb welgeteld 3 oogjes zien gloeien van een paar motten (-;

Maar toegegeven. Het is een leuk tochtje met een kundige gids. We zien een aantal slapende vogels, waaronder een Toekan. Ze slapen allemaal in dunne boompjes op dunne takken. Reden hiervoor is dat slangen of andere roofdieren, de lichte boompjes laten bewegen waardoor de vogel wakker wordt en wellicht nog kan ontsnappen. Verder een wandelende tak van een centimeter of 8. Er schijnen er hier ook rond te wandelen van 30 centimeter en ongeveer een vinger dik. Ook zien we een wandelend blad. Mooi beestje. Er schijnen ook nog wandelende bloemen te zijn, maar niet hier. Verder een Coati, enkele grote vlinders (Monarch), een flinke Tarantula, ongeveer handgroot en zwart met oranje gekleurd. Die zitten in een hol en als je met een stokje over de grond schuift komen ze naar buiten en bijten in de tak. Ik heb onthouden waar die zit en ga hem morgen bij daglicht nog eens bezoekje brengen. Kijken of hij een beetje wil poseren voor me (-; Verder nog een paar kleinere spinnen en een paar kleine kikkertjes en een luiaard heel hoog in de boom maar nauwelijks te zien.

December is overigens de winderigste maand. De beste tijd hier is april-mei. Het is dan wel drukker, maar windstil. Iedere beweging van een dier hoor je dan. Nu wordt alles overstemd door de wind. Ik had gehoopt wat meer grote dieren te zien. Een stel uit New York komt ook net uit Arenal en hebben daar een nachttour gedaan. Ze hebben heel veel kikkers gezien en ook een paar slangen.

De gids vertelt dat er in Arenal veel Bromelia’s in de bomen groeien en daar houden kikkers van. In Monteverde is alles behangen met epiphyten terwijl het hier, nog geen kilometer van Monteverde vandaan, een overgangsbos is waar geen epiphyten zijn en ook geen Bromelia’s.

Het schijnt overigens zo te zijn dat over twee weken het hele land volstroomt met Amerikanen en dan is alles meteen volgeboekt overal. Nachttours met 50 mensen is geen uitzondering, nu zijn we met zijn vieren. Dus de juiste tijd uitgezocht.

Morgenochtend vroeg ga ik nog even een paar Colibri’s schieten en dan nog eens naar datzelfde bos van vanavond maar dan bij daglicht. Daarna door naar het noordwesten.

Kaarten, Grafieken & Downloads

GPS Kaart met kleurgecodeerde hoogte informatie

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek, Costa Rica Droogseizoen 2011, Dag 6

Download het originele gpx bestand hier.

edit