Dag 5/23

Ochtend

Vanochtend wordt ik rond 05:00 wakker omdat het licht wordt. Buiten kwetteren en fladderen kleine colibri’s in de struiken. Heel af en toe hoor je brulapen ergens in de bomen ver weg. De vulkaan is zo’n 3 kilometer verwijderd van het hotel maar het lijkt maar een paar honderd meter te zijn. Ik maak een paar foto’s van het mooi uitzicht vanuit mijn kamer.

Butterfly, Uitzicht vanuit mijn kamer, Arenal Observation Lodge, Costa Rica.

Deze rode bloemen zijn gember. Er zijn ook roze.

Uitzicht vanuit mijn kamer, Arenal Observation Lodge, Costa Rica.

Ik heb nog een beetje hoop dat ie vandaag helemaal vrij van wolken zal zijn maar voorlopig zit de top nog helemaal in de mist. Rond 06:45 richting ontbijt. De biologen staan al druk vogeltjes te turen. Ditmaal met een scope met 25x vergroting. Mooi helder beeldje van kleine vogeltjes met fel blauwe en oranje kleuren. Dit wordt de 4e keer dat we samen eten en hierna zullen onze wegen scheiden. Zij gaan richting Poas Volcano National Park waar ik vandaan kom en ik ga naar Monteverde Cloud Forest Reserve waar zij net een paar dagen zijn geweest. Ik denk dat we wel contact gaan houden, maar we zullen zien hoe dat loopt.

Even lijkt het erop dat de bewolking optrekt. Het wordt helderder en er stijgen grote kolommen waterdamp op uit de bomen. Maar later zakt het weer compleet in, dus om 08:00 besluit ik richting Monteverde Cloud Forest Reserve te rijden. Misschien dat het weer daar beter is.

Ik ga eerst even terug naar La Fortuna om te tanken. Daar spelen ze een leuk spelletje dat ik misschien nog wel een keertje ga zien. Het gaat als volgt. Je gaat tanken. De auto wordt netjes schoongemaakt en we gaan afrekenen. Dan slaat hij zich voor het hoofd en laat zien dat hij de komma verkeerd heeft gezet. in plaats van 26.000 colones heeft ie 260.00 ingetypt. Oh oh oh wat dom en wat nu? Baas erbij. Rekenmachine erbij. 26.000 – 260 = 25.740 dus dat moet nog betaald worden, iedereen blij. Ik loop naar de auto en kijk toch nog eens even op de pomp. Daar staat 16.000 en geen 26.000. Ondertussen is er een auto vol politiemannen aangekomen die ook moeten tanken. Ik spreek die knakker nog even aan en laat hem de creditcardslipjes zien en het getal op de pomp. Hij speelt weer even comedie “stom stom stom” en gaat terug naar binnen. De politieman glimlacht naar me. Hij heeft wel door wat hier gebeurt. Mannetje komt terug met een briefje van 10.000 en verdwijnt weer. Het trukje hier (want volgens mij ging dit helemaal niet per ongeluk) is dat je wordt afgeleid door dat gedoe met de komma en even niet oplet hoe hoog het bedrag echt is. Slim maar vandaag net niet slim genoeg.

Op de route langs het Arenal meer (gisteren ook al gereden op weg naar Tenorio Volcano National Park) zie ik iets te laat een paar enorme gaten in de weg. Ik kan niet meer op tijd remmen en ga er met beide wielen vol in met zo’n 60km per uur. Wat een klap zeg. Je zou zo de onderkant eronderuit rijden.

Middag

De weg naar Monteverde Cloud Forest Reserve wordt bewust slecht gehouden om het massatourisme tegen te houden. Maar hij valt me alles mee. Wel wat gaten en kuilen en stenen en zo, maar ik heb al slechtere wegen gehad. Gisteren bijvoorbeeld. Het weer is redelijk goed. Veel blauw in de lucht en een lekker zonnetje. In Santa Elena, het dorpje bij het Monteverde Cloud Forest Reserve is het een chaos van auto’s en mensen. Al snel heb ik een hotel gevonden dat me aanstaat. Ik kleed me direct om en ga richting het park. 17 dollar toegang is best veel eigenlijk voor zo’n relatief klein park. Het mannetje dat de kaartjes verkoopt gaat super efficient te werk. Terwijl hij de afrekening voor mij verzorgt, helpt hij ook de volgende klant al en staat nog iemand aan de telefoont te woord. Dat zie je niet vaak!

Er staat een enorme wind hier en er valt hele fijne regen. De regen is eigenlijk wel lekker. Nat wordt je hier toch, dus hoe sneller dat gebeurt hoe beter je afkoelt. De mensen hier lopen ook gewoon in de regen zonder paraplus of zo. Het is zo fijn dat het toch weer heel snel verdampt. Ik heb nog een paar uur voor het park sluit en kan naar het uitzichtpunt lopen. Totaal maar zo’n 4 kilometer maar wel weer onverwacht stijl. De fijne regen maakt al snel plaats voor een heuse stortbui.

Helemaal boven is de Continental Divide die helemaal van Canada naar Argentinie loopt. Aan de ene kant kun je op een heldere dag de Atlantische Oceaan zien en aan de andere kant de Pacific. Er staat hierboven een orkaanwind. Regen waait met een enorme vaart horizontaal in je gezicht. Het zou me niets verbazen als dit de restanten van een echte orkaan zijn. Het schijnt hier al enkele dagen zo hard te waaien. Onvoorstelbaar eigenlijk want hemelsbreed is het helemaal niet zo ver van Arenal. Maar wel een compleet ander weer hier. Het is allesbehalve helder en er valt dus niets te zien. Ik ga gauw weer terug. Van fotograferen komt niets terecht. Alle vegetatie vliegt heen en weer en er valt veel te veel water.

Terug bij de receptie heb ik nog een uur over voor het park sluit maar ik hou het voor gezien voor vandaag.

Meteen ook maar even boodschapjes gedaan. Onderweg al een paar andere mogelijkheden gezien. Een colibri-tuin en verschillende exposities met slangen, vleermuizen en insecten. Naast Monteverde Cloud Forest Reserve is er ook nog Santa Elena Cloud Forest Reserve. Genoeg te doen dus hier, ook bij slecht weer. Ik heb voorlopig twee nachten geboekt. Misschien komt er nog een derde bij. We zullen zien.

Afgelopen maandag in de lodge kwam er iemand met een telefoon naar me toe die iemand aan de lijn had voor mij. Je kunt je mijn gezicht misschien wel voorstellen. Wie weet dat ik hier ben? Het bleek iemand van Swiss Travel te zijn. Die behandelen de hotelboekingen hier. Of ik de envelop had ontvangen in het eerste hotel en of alles naar wens was. Ik stond wel even raar te kijken, maar goed, leuke service.

Foto’s schiet nog niet erg op met dat takkeweer. Vandaag alleen een paar bijgevoegd van het uitzicht op de tuin en vulkaan vanuit mijn kamertje. Ik hoop dat er de komende dagen wat meer foto’s los komen. Het wordt tijd.

Kaarten, Grafieken & Downloads

GPS Kaart met kleurgecodeerde hoogte informatie

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek, Costa Rica Droogseizoen 2011, Dag 5

Download het originele gpx bestand hier.

edit