Dag 3/23

Ochtend

Vanacht is het tegen de verwachting in weer gaan regenen. Als het licht wordt is het me duidelijk dat mijn plannetje van gisteren niet doorgaat. De lucht zit helemaal dicht en het giet. Rond een uur of zeven ga ik naar de lobby, om uit te zoeken wat de weersverwachtingen zijn, maar internet doet het niet. Er ligt een groot boek met veel foto’s van Costa Rica. Deze blader ik helemaal door en dat levert een aantal mooie tips op. Hier ga ik nog wel wat aan hebben. Na het ontbijt, doet internet het weer en de verwachtingen zijn niet best. Voor San Jose wordt de hele week regen opgegeven.

Gisteravond met de eigenaar gesproken en een kerel uit New Foundland. Wel aardige lui. De eigenaar woont hier al sinds 1966 en is Engelsman. Hij vertelt dat de uitbarstingen van Arenal enkele maanden geleden zijn gestopt. Dat is wel jammer, want een actieve vulkaan staat al een hele tijd op mijn lijstje. De Arenal Observatory Lodge waar ik de komende twee nachten slaap heeft een bordes dat uitkijkt op de vulkaan. ’s Nachts kon je dan de lava naar beneden zien stromen. Dat leek me wel wat. William (de eigenaar) maakt zich hier wel zorgen over omdat deze vulkaan van het type Mt St. Helens is. Dat is er eentje die een keer uit elkaar klapt met pyroclastische stromen a la Pompeï. Poas is sinds 1995 weer actief, maar die ga ik deze keer niet te zien krijgen.

Die andere kerel uit New Foundland, zou me wat foto’s laten zien. Schijnt mooi stukje land te zijn met veel wildleven. Hij laat een hoop foto’s zien, maar de meesten zijn van zijn huis, zijn boot, zijn kinderen, zijn vrienden, zijn reclamebureau en dan toch ook een paar van de kust. Het ging maar door… Was blij dat ik er vanaf was.

Vanochtend staat ie er opeens weer. Hij vraagt zich af wat hij moet gaan doen. Hij heeft geen vervoer en vertrouwt er op dat ie dat met anderen kan regelen. Hij is 15 jaar geoloog geweest en heeft in de ruwste gebieden onderzoek gedaan. Een praatje maken met iemand levert vrijwel altijd wel een slaapplek of vervoer op. Ik voel hem al aankomen. En ja hij geeft aan dat hij wel brandstof wil betalen als hij mee kan rijden. Ik hou me maar een beetje op de vlakte, want hier heb ik echt geen zin in. Hij waagt later nog een poging om samen te ontbijten, maar ik blijf lekker in mijn Costa Rica boek bladeren. Nog zo’n verhaal als gisteravond heb ik geen zin in. Kort na het ontbijt pak ik alles in en ga richting Arenal Volcano National Park.

De weg is vrij ruw en gaat vrijwel de hele tijd door de bergen. Hier en daar wat dorpjes. Maar het rare is dat er nergens een bord staat, dus je weet nooit precies waar je bent. De nationale parken zijn wel aangegeven al duurt het soms wel lang voor er weer een bordje verschijnt.

Middag

Eenmaal uit de bergen klaart het wat op en stopt het ook met regenen. Achter me zit alles nog helemaal dicht. Goede beslissing dus om daar weg te gaan. Je rijdt gemiddeld niet harder dan 40. Een afstandje van 100 kilometer duurt dan zo maar 2.5 uur.

In Arenal Volcano National Park is het weer even zoeken, maar de lodge heb ik vrij snel gevonden. Die ligt tegen de wand van de vulkaan aan, maar daar is weinig van te zien. De bovenste helft ervan ligt in de wolken. De lodge ligt in een afgesloten gebied met een aantal wandelpaden.

Koud binnen ga ik meteen maar wat wandelingen doen. Eén daarvan is naar de waterval hier. Niet een heel bijzondere maar leuk om even mee te pikken.

Waterval, Arenal Volcano Lodge, Costa Rica.

Watervallen hebben zoveel gezichten.

Waterval, Arenal Volcano Lodge, Costa Rica.

Als ik de waterval steeds meer naar de achtergrond druk…

Waterval, Arenal Volcano Lodge, Costa Rica.

…komt de beek meer en meer op de voorgrond.

Waterval, Arenal Volcano Lodge, Costa Rica.

Details in de beek zijn ook dankbare onderwerpen.

Waterval, Arenal Volcano Lodge, Costa Rica.

Waterval, Arenal Volcano Lodge, Costa Rica.

Ook zie ik een aantal keren een kolonie met leaf-cutter ants. Van die mieren die allemaal met een stukje blad op hun nek lopen. Grappig gezicht.

Bijna terug staan er een paar mensen in de struiken te koekeloeren. Hier zijn een paar bijzondere vogeltjes te zien die alleen maar army-ants eten. De vogeltjes zelf zijn nauwelijks te zien tussen de donkere struiken maar de mieren des te meer. Dit zijn mieren die ’s ochtends uitzwermen en alles wat leeft en loopt opknippen in kleine stukjes en ’s avonds in kolonne terug naar het nest vervoeren. De hele weg zit er vol mee.

Hier kom ik ook twee biologen tegen waar ik vandaag en ook morgen samen mee eet. Leuke lui. Ze hebben enkele jaren in Kameroen gewoond en gewerkt. Leuke verhalen! Hij heeft daarna nog anderhalf jaar af en aan in de jungle van Sierra Leone gezeten. Hij sliep gewoon in een tentje en na een aantal weken zat hij helemaal onder de schimmels vanwege het vocht.

Kaarten, Grafieken & Downloads

GPS Kaart met kleurgecodeerde hoogte informatie

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek, Costa Rica Droogseizoen 2011, Dag 3

Download het originele gpx bestand hier.

edit