Dag 14/21 – Deel 2/2

Hierna rij ik terug en steek de grens naar Canada weer over. Dit gaat vrij soepel, wat vragen en controles op de computer en het is geregeld. Heel anders dan naar Amerika toe. Waarschijnlijk vertrouwen ze het wel omdat ze in Amerika een stuk strenger zijn.

Glacier National Park in Amerika en Waterton Lakes National Park in Canada sluiten op elkaar aan en vormen een internationaal park één groot park. Beide zijn lastig te fotograferen. Je bent continue in een dal en zeker ‘s avonds en ‘s ochtends is alles in schaduw. Het is overigens één groot Grizzly-bolwerk. Het stikt hier van de beren. Ik heb al bij verschillende paden extra waarschuwingen gezien dat er een aantal beren in het gebied actief zijn.

Zojuist was ik bij een meer (ben even de naam kwijt) en daar stond dat je kano’s kunt huren maar dat je aan de zuidkant niet te dicht bij de wal moet komen en al helemaal niet aan land moet gaan vanwege Grizzly activiteit daar. Pffft.

Vandaag rij ik verschillende routes in het park. Eén route is afgesloten vanwege werkzaamheden. Daar rijdt nu een shuttle service. Die ga ik morgen doen.

Hier en daar zijn al wel wildbloemen te zien maar ze zijn moeilijk te fotograferen vanwege de harde wind. Uiteindelijk vindt ik een bosje Indian Paintbrush dat uit de wind staat. De komende dagen ga ik op zoek naar meer. In het juiste licht zijn ze heel fotogeniek.

Deer

Hertjes lopen hier gewoon in het dorp, dus dat is makkelijk schieten.

Deer
Deer

Je ziet ze overal en ze zijn behoorlijk op hun gemak.

Deer
Deer
Deer

In het bos zie ik nog een mooie helblauwe vogel maar die is me telkens te snel af. Hoop dat ik die binnenkort nog te pakken krijg. De American Robin zat ik ook al twee weken achteraan, maar die is eindelijk gelukt. Niet maximaal scherp maar goed genoeg.

American Robin

Grondeekhoorns zijn er ook veel. Ze zijn ontzettend snel en moeilijk te vangen op de foto. De Robin zit één van de eekhoorntjes constant achterna, grappig om te zien.

Ground Squirl

Hij is constant alert en gaat meteen terug naar zijn hol als hij het even niet vertrouwt.

Ground Squirl

Daar blijft hij dan helemaal plat op zijn buik heel stil liggen.

Ground Squirl

Ground Squirl

Zodra het ‘gevaar’ weer geweken is gaat hij weer op pad.

Ground Squirl

Ik ben inmiddels geland in het restaurant dat bij het hotel hoort en zit te puzzelen over de rest van de week als er een groot bord met Lemon-Cheese cake, bramen met caramel en Cranberry-Apple tea wordt gebracht. Dat leidt wel even af (-;

Aanvankelijk dacht ik veel meer tijd nodig te hebben voor Glacier/Waterton, maar dat valt dus mee. Morgenochtend ben ik hier wel klaar. Er is nog een rondvaart van 2 uur over Waterton Lake, weer de grens over naar Amerika. Hier kun je ook rondwandelen, midden in het park maar morgen geven ze behoorlijk warm weer op, dus daar heb ik niet zo heel veel trek in.

Vanavond had ook gekund, maar dan is de grens dicht en kun je alleen maar heen en terug varen. Die heb ik maar laten lopen. Misschien een andere keer.

Nu ik nog 7 dagen heb komen er allerlei dingen binnen bereik waar ik eerst niet aan had gedacht:
– Gebied met rode rotsen in het oosten van Alberta
– Canyon waar de indianen vroeger bisons naar beneden lieten storten
– Dinosaur Provincial Park
– Badlands met hoodoos vanaf Red Deer naar het zuiden
– Drumheller dino museum
– Drumheller canyon
– Banff (eerste dagen in Canada waren bewolkt en regen, dus wil hier in ieder geval nog een ochtend en een avond hebben)
– Moraine Lake bij Lake Louise (in ieder geval 1 ochtend)
– Omgeving van Calgary, mooie natuur en wildwater kayakkers

Banff, Moraine Lake en Drumheller hebben de hoogste prioriteit, die wil ik in ieder geval nog doen, de rest is luxe.

Het ‘probleem’ is echter de volgorde. Museum kan het beste bij heel warm weer of slecht weer. De komende drie dagen worden heel mooi met temperaturen van rond de 27 graden. Daarna is het wat onzeker.

Wildwater kayakkers zijn er vooral in het weekend en dan wil ik zeker niet in Lake Louise of Banff zijn, vanwege de drukte.

Dus ik zou het beste eerst nu naar Lake Louise/Banff kunnen gaan, ware het niet dat dat heel ongunstig is qua reistijd, omdat ik nu dichter bij Drumheller en de rode rotsen ben. Die laatste moeten overigens ook met mooi weer, omdat het terrein onbegaanbaar is bij regen.

Ik denk dat ik maar bovenstaande volgorde aanhoud totdat duidelijk wordt dat er een paar dagen slecht weer aankomt. Dan verander ik de plannen wel weer. Ik zou mezelf heen en weer moeten kunnen zappen, dat zou een stuk gemakkelijker zijn. (-;

Kaarten, Grafieken & Downloads

GPS Kaart met kleurgecodeerde hoogte informatie

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek, Canada Voorjaar 2010, Dag 14

Download het originele gpx bestand hier.

edit