Dag 12/21 – Deel 2/2

In Yellowstone ga ik eerst nog eens langs de Grand Prismatic Spring. Er staat nu een hele harde wind, waardoor grote hoeveelheden stoom worden weggeblazen. Af en toe zie ik helemaal niets meer door deze warme mist. Wel fijn om in rond te lopen. Er loopt een lang houten wandelpad langs het water. De hoge heuvel op de achtergrond blijkt Picture Hill te heten en die heb ik eergisteren beklommen om foto’s te kunnen maken van de hele bron.

Grand Prismatic Spring

De Grand Prismatic Spring heeft een omvang van 75 bij 90 meter en een diepte van 49 meter. Het water heeft een constante temperatuur van 85°C en is extreem zuiver waardoor het een diepblauwe kleur heeft. Er stroomt continue zo’n 2000 liter water per minuut omhoog dat wegloopt langs de randen. Daar waar het water genoeg is afgekoeld bewegen slierten wier in het stromende water.

Grand Prismatic Spring
Grand Prismatic Spring

Eenmaal bij het water zijn de felle kleuren deze keer wel goed zichtbaar.

Grand Prismatic Spring
Grand Prismatic Spring

Op de achtergrond weer Picture Hill.

Grand Prismatic Spring
Grand Prismatic Spring
Grand Prismatic Spring

Op de heenweg ben ik langs de krater van de Excelsior Geyser gelopen omdat er zo ontzettend veel stoom vanaf kwam dat er letterlijk niets te zien was. Nu, op de terugweg, is het diepblauwe water veel beter te zien. Hier komt iedere minuut zo’n 16.000 liter heet water uit de grond dat wegloopt in de Fire hole River, die er vlak langs loopt. Ruim 100 jaar geleden was het een zeer explosieve geiser met uitbarstingen van tussen de 30-90 meter hoog en breed! Waarschijnlijk hebben de gewelddadige uitbarstingen de toevoer beschadigd waardoor er alleen nog maar water uitstroomt.

Excelsior Geyser Crater

Aangezien de wind uit het oosten komt, is fotografie vanaf een klif op een heuvel aan de oostzijde mogelijk. Ik besluit het te proberen en rij er met de auto naar toe. Daar aangekomen twijfel ik weer of ik het wel moet doen of niet. Tenslotte is dit Grizzly gebied en daarboven heb ik absoluut geen bescherming. Net als gisteren loop ik maar zo snel mogelijk naar boven.

In eerste instantie valt het wel mee, maar halverwege wordt de passage steeds smaller. Links van me is een dicht bos en rechts een afgrond. Nu de afstand tot de auto een paar honderd meter is geworden, bekruipt het gevoel me pas echt. Als er een beer tussen mij en de auto verschijnt zit ik in een lastig parket. Ik loop maar gauw door en zodra ik boven ben begin ik snel aan mijn foto’s.

Het uitzicht op de twee grote bronnen is werkelijk fantastisch. De wind daar heb ik hier geen last van want ik wordt afgeschermd door de heuvel. Het pad waar ik zojuist liep is goed te zien. De bezoekers lijken wel mieren. Eerst de Grand Prismatic Spring…

Grand Prismatic Spring

…en dan de Excelsior Geyser Crater.

Excelsior Geyser Crater

In West Yellowstone eet ik nog wat en daarna ga ik op weg naar Glacier National Park, een rit van ruim 800 km terug naar het noorden. Ik had eigenlijk nog wel graag een paar geisers willen fotograferen maar dan moet de lucht wel blauw of donker zijn om de stoom goed te kunnen zien. De lucht is wit vandaag dus dat zou niet zoveel zin hebben en nog een dag wachten heb ik er niet voor over. Een dag eerder naar boven betekent dat ik wat ruimte heb om in Canada nog wat extra’s te doen: Drumheller bijvoorbeeld (dino’s).

Ik rij de eerste 350 km vanmiddag door een mooi groen landschap. Heuvels en bergen zijn nooit ver weg en soms zit ik er opeens midden in. Het geeft een heel rustig (groen) en ruimtelijk gevoel, heerlijk om doorheen te rijden. Ik heb de laatste dagen redelijk wat intensieve gaap-momenten zo halverwege de dag, dus het lijkt me beter om vandaag maar een beetje mijn gemak te houden.

Aangekomen bij het hotel zie ik dat twee politieauto’s een personenauto hebben klem gereden en van de zijkant geramd. Zo’n scene die je wel eens op tv ziet. Vraag me af wat er aan de hand is. Rammen doen ze niet zomaar, lijkt me.

Ik zit nu in Butte, Montana en ga eens een lekkere lange nacht pakken. Morgen rij ik de overige kilometers naar Glacier. Onderweg zijn er nog een aantal leuke dingen te zien, maar daarover morgen meer.

Kaarten, Grafieken & Downloads

GPS Kaart met kleurgecodeerde hoogte informatie

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek, Canada Voorjaar 2010, Dag 12

Download het originele gpx bestand hier.

edit