Dag 12/21 – Deel 1/2

Ochtend

Black Tail Ponds

Vandaag ben ik om 04:30 al weer op. Dat komt weer even hard aan na amper 5 uur slaap. Het is bijna volledig bewolkt dus dat voorspelt niet heel veel goeds. Eerst rij ik naar Schwabacher Landing. Dat is een beroemde plek waar de Tetons weerspiegeld worden in een watertje dat door bevers is aangelegd. Het is heel populair en dat merkte ik de vorige keer al dat ik hier was. Toen ben ik ook in het donker er naar toe gereden om tot de ontdekking te komen dat er al 3 man stond.

De plek waar je de mooiste foto kunt maken is maar 1 meter breed. Direct daarnaast staan bomen en weer daarnaast kijk je neer op een berg waterplanten (zonder weerspiegeling). Die vorige keer heb ik nog wel foto’s gemaakt, maar toen was er een stuk bos in brand gestoken en was er door de rook geen mooie rode gloed op de bergtoppen bij zonsopkomst.

De afslag is ook deze keer weer moeilijk te vinden in het donker. Ik kom er al gauw achter dat ik niet goed heb gekeken en aan de verkeerde kant van het riviertje zit. Ik had de volgende afslag moeten nemen. Op het smalle weggetje kan ik niet meer doen dan doorrijden tot de parkeerplaats. Aan de overkant van het water zie ik op de parkeerplaats van de andere afslag al een aantal auto’s staan. Dan weet ik al hoe laat het is. Ik keer om en rij door naar het tweede alternatief: Black Tail Ponds. Dit is een verdiept gebied bezaaid met struiken, gras, een paar beekjes en een aantal meertjes die zijn aangelegd door bevers. Ook hier kun je bij zonsopkomst mooie foto’s maken van de weerspiegeling van de bergen in het water.

In de schemer daal ik zo’n 10 meter af naar het gebied. Het staat vol met afwisselend wilgen en gras. Het hele gebied wordt doorkruist door beken die net allemaal te diep zijn om comfortabel doorheen te waden. Ik kan in eerste instantie geen mooie plek vinden en wordt aangetrokken door de bomenrij een stuk verderop. Ik volg de grootste beek een tijdje totdat ik bij een plaats kom waar ik wat gemakkelijker kan oversteken. Het is inmiddels al een stuk lichter geworden. Ik moet snel iets vinden want anders heeft het geen zin meer.

Zonder mijn schoenen uit te trekken steek ik de beek over. Aan de overkant zie ik een grote ovale platte plek in het gras… die lijkt op de slaapplaats van een beer? Ik had eigenlijk niet verwacht dat er in dit drassige gebied beren zouden kunnen zitten. Enigszins vertwijfeld loop ik nog wat verder en stuit dan opeens op een groot half opgevreten kadaver. Shit, shit, shit hier loopt inderdaad een beer rond en ik ben veel te dicht bij zijn eten. Ik moet als de sodemieter maken dat ik hier wegkom. Snel steek ik de beek weer over en loop zo hard ik kan weg van hier, terug naar het plateau boven dit gebied.

Een paar keer zoek ik de juiste doorgangen tussen de wilgen en probeer mezelf te dwingen niet te gaan rennen. Mijn hart klopt in mijn keel. Wat ben ik oerstom geweest. In de schemer rondzwerven in een gebied waar beren zitten en dan ook nog op een kadaver stuiten. Dat zijn twee fouten die heel duur kunnen uitpakken. Uiteindelijk kom ik – waarschijnlijk wat wild uit mijn ogen kijkend – weer boven aanstuiven en daar staat een groepje mensen mij wat geschrokken aan te kijken. Het blijkt een groep van een fotocursus te zijn. Ik leg hen uit wat ik heb gezien en als ze al het idee hadden om naar beneden te gaan, dan is dat nu duidelijk niet meer het geval.

Achteromkijkend zie ik tot waar ik ben geweest. In het midden loopt de beek van rechts naar links, op iets minder dan 1/3 van links staat een bos wilgen die wat groter en hoger is dan de wilgen eromheen. Daar ben ik de beek overgestoken en vond ik het karkas. Brrrrr. Achter de bomenrij op de achtergrond loopt de Snake River. Daar was ik naar op weg. Op de foto lijkt het gebied niet zo groot, maar het ligt een meter of 10 lager dan waar ik nu sta en het is echt een doolhof daar beneden omdat die bomen allemaal een meter of 3-4 hoog zijn en je niet goed kunt zien waar je heen loopt. Op de heenweg ben ik de beek gevolgd, maar op de terugweg ben ik er dwars doorheen gegaan (-;

Black Tail Ponds

Een paar kilometer verderop zien we een kudde Bisons de weg oversteken. Te ver weg voor een foto in ieder geval. Ik loop nog wat rond en zie een paar zonnebloemen, leuk met de bergen op de achtergrond. En hier blijft het bij. Geen mooi licht bij de zonsopkomst.

Black Tail Ponds

Ik heb nog een alternatief voor vanochtend in gedachten. Hier vlakbij staan een aantal oude Mormonen schuren die misschien wat leuke foto’s kunnen opleveren. Onderweg zie ik nog een Coyote de weg oversteken. Er hangt een dikke band bewolking en dat geeft genoeg tijd om even rond te neuzen om de beste plek te vinden voor wat foto’s. Als de zon dan eindelijk boven de wolken uitkomt valt er onverwacht nog mooi warm licht op de schuren. Mooi met de bergen op de achtergrond!

Mormon Row
Mormon Row
Mormon Row

Vlak achter me staat een camper waarvan de deur open gaat. Er komt een man naar buiten met zijn ogen nog half dicht. Hij is ook fotograaf. Op zijn camera zit iets dat ik niet herken, een soort zoeker of zo. We raken in gesprek en ik vraag hem wat het is. Het is een zelfgemaakt frame dat hij gebruikt om drie gedeeltelijk overlappende foto’s te maken die het juiste formaat oplevert voor een afdruk. Als ik hem om zijn naam vraag, blijkt het Robert Park te zijn, een hele bekende Amerikaanse fotograaf! Dit is zijn website http://plateaulight.com. Hij heeft een aantal galerieën waar hij grote afdrukken verkoopt voor duizenden dollars per stuk. Hij kan er goed van leven zegt hij.

Ik heb al vaker gelezen dat die professionele fotografen allemaal een camper of een oud busje hebben waar ze ‘s avonds mee naar de ochtendlocatie rijden om daar te slapen totdat het tijd is. Dan eerst foto’s maken en vervolgens ontbijten. Scheelt een hoop gedoe en gezoek in het donker en je bent altijd op tijd.

Als de zon wat feller wordt, rij ik terug naar het hotel om even te ontbijten. Vandaag ga ik hier weg. Ik rij eerst nog even langs Oxbow Bend dat nog best mooi in het licht staat.

Oxbow Bend
Oxbow Bend
Oxbow Bend

Terwijl ik wegrij zie ik nog een Pelikaan vrolijk rondpeddelen met een zojuist gevangen meerval in zijn bek.

Pelican with Catfish at Oxbow Bend

Hierna ga ik op zoek naar een lupine veldje waarover ik gelezen heb. Hier kun je een reflectie van de bergen fotograferen met op de voorgrond lupinen. Dit blijkt in het gebied te zijn waar ik gisteren de Grizzly heb gefotografeerd. Uit de beschrijving kan ik opmaken dat het ergens achter een schuurtje ligt. Aangezien ik er niet helemaal heen kan rijden maar lopend zou moeten gaan zoeken laat ik dit maar laten lopen. Ik heb even genoeg van beren na vanochtend (-;

Ik rij verder door Teton National Park noordwaards naar Yellowstone.

Kaarten, Grafieken & Downloads

GPS Kaart met kleurgecodeerde hoogte informatie

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek, Canada Voorjaar 2010, Dag 12

Download het originele gpx bestand hier.

edit