Dag 10/21 – Deel 1/3

Grand Loop Road

Vandaag wil ik naar de Grand Prismatic Spring toe. Hier kun je het beste halverwege de ochtend naar toe. ’s Ochtends vroeg is er veel te veel stoom en later op de dag staat de zon verkeerd. Dus eerst maar eens wat fotograferen langs de Grand Loop Road, de weg die ik zowiezo moet nemen om bij de Grand Prismatic Spring uit te komen.

Het licht is mooi hier zo vroeg in de ochtend. De lucht is blauw terwijl het gras in warm zonlicht staat. Het is heel stil, op het gekabbel van de beekjes na en daar zijn er heel veel van. Op deze eerste foto loopt een beekje mooi weg in de verte. Het is net een schilderij.

Grand Loop Road

De bomen zijn hier allemaal aangevreten door het zuur. De stammen zijn aan de onderkant wit geworden en de meeste bomen zijn inmiddels dood.

Grand Loop Road

Het hele gebied is drassig, overal doorkruist door water. Als ik mijn hand voorzichtig in het water steek blijkt het heel warm aan te voelen, graad of 40-50 of zo. Het ruikt ook licht zwavelachtig.

Grand Loop Road

Alleen het gras lijkt tegen het zure milieu te kunnen.

Grand Loop Road

Een mooi kleurcontrast tussen het warm getinte gras en de kouder gekleurde lucht. De zon past er ook nog net op zo tussen de bomen. Is altijd oppassen geblazen want je kijkt wel door een lens.

Grand Loop Road

Low Geyser Basin

Low Geyser Basin ligt ook op de route. Via de Firehole Lake Drive kun je alle geysers gemakkelijk bekijken. Centraal ligt de grote Great Fountain Geyser. Het water rondom het spuitgat is diepblauw gekleurd en aan de randen komen veel geel-bruine tinten voor, waarschijnlijk van bacterieën.

Great Fountain Geyser

Deze geyser heeft over het algemeen een vrij regelmatig patroon en spuit ongeveer iedere 9-15 uur gedurende ongeveer een uur. Het water kan dan tussen de 23-67 meter hoog komen. Nauwkeurigheid van dit patroon ligt rond de 2 uur.

Soms wordt dit patroon onderbroken door heel onregelmatig gedrag waarbij de geyser veel langer water spuit en tussendoor ook veel langer in rust is, tot wel 4 dagen toe. Daarna ontstaat vanzelf het regelmatige patroon weer.

Op dit moment duurt het nog vele uren voordat de geyser gaat spuiten, dus daar ga ik maar niet op zitten wachten. Er zijn genoeg andere onderwerpen. Terwijl ik hier sta te fotograferen, zie ik een stukje verderop een andere geyser uitbarsen. Dit blijkt de White Dome Geyser te zijn.

Great Fountain Geyser

Ik rij meteen maar die kant op en op het bordje zie ik dat deze geyser een veel frequenter eruptiepatroon heeft, zo’n 2 tot 3 keer per uur. Uitbarstingen duren enkele minuten waarbij het water bijna 9 meter hoog komt. De kegel is bijna 4 meter hoog. Ik wacht twee erupties af en dit geeft me genoeg gelegenheid om even te oefenen voor een mooie foto. Het licht begint overigens al wel vervelend hard te worden.

White Dome Geyser

Kaarten, Grafieken & Downloads

GPS Kaart met kleurgecodeerde hoogte informatie

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek, Canada Voorjaar 2010, Dag 10

Download het originele gpx bestand hier.

edit