Dag 9/21 – Deel 4/4

Dunraven Pass

De overige geysers en bronnen die ik nog op het programma heb staan zijn eigenlijk ochtend-locaties vanwege het licht. Toch ga ik er maar naar toe. Je weet tenslotte nooit en wat moet je anders? (-; Via Dunraven Pass en de Hayden Valley ga ik naar het zuiden. Op de pas is het behoorlijk koud. Wel maak ik hier nog een paar foto’s, ondanks de harde wind. De bossen zijn allemaal afgebrand, waarschijnlijk door blikseminslag tijdens de zomer.

Dunraven Pass

Dunraven Pass

Onderweg staan er een hoop mensen en auto’s aan de kant: een teken dat er wat te zien valt. Het blijkt een behoorlijk grote zwarte beer te zijn die door het bos struint. Ik maak maar geen foto’s, omdat ie net iets te ver weg is en steeds achter de struiken verdwijnt. De beer komt steeds dichter bij de weg, totdat er een parkranger begint te schreeuwen dat iedereen terug de auto in moet.

Op zoek naar een kamer

Een kamer vinden blijkt nog een aardige opgave te zijn. Ik heb een lijst van alle hotels in de omgeving te pakken gekregen en moet er heel wat af bellen om er eentje te vinden. Uiteindelijk blijkt Best Western nog één kamer over te hebben in West Yellowstone. Dus die reserveer ik meteen maar. Gelukkig maar dat ik dat nu heb gedaan, de kans om vanavond nog iets te vinden is een heel stuk kleiner.

Upper Geyser Basin

De volgende stop is Upper Geyser Basin. Dit is het grootste gebied met geysers en bronnen. Hier wandel ik wat rond en fotografeer een aantal bronnen. Ondanks het tijdstip valt het resultaat me nog niet eens tegen. Wat me wel opvalt is dat veel bronnen hun kleuren aan het verliezen zijn (vooral blauw) vergeleken met de vorige keer (7 jaar terug). Dat komt omdat mensen er allemaal troep in gooien waardoor de toevoer wordt geblokkeerd en de temperatuur daalt. Zonde…

Gouden randjes.

Upper Geyser Basin

Bacteriekoloniën rondom een afwateringskanaal van een bron.

Upper Geyser Basin

Upper Geyser Basin

Giant Geyser

Upper Geyser Basin

Upper Geyser Basin

Morning Glory Pool

Upper Geyser Basin

Terwijl ik langs de Grant Geyser loop, zie ik een heleboel mensen zitten wachten op een uitbarsting. Die heeft redelijk voorspelbare erupties met een onzekerheid van 4 uur. Maar soms slaat ie een keertje over. Dit heeft te maken met een complex geheel van omstandigheden die samenhangen met twee andere geysers er vlak naast. Een paar uur later op de terugweg zitten de meeste mensen nog steeds te wachten. Je moet er maar zin in hebben. Ik ga hier niet een paar uur zitten wachten om misschien naar een fontein te kijken (-; Ik heb al andere geysers gezien en weet wat het is. Old Faithful is wat dat betreft veel gemakkelijker, die gaat iedere 90 minuten zonder uitzondering.

Bij het wegrijden staan er weer een hoop auto’s langs de kant van de weg. Toch maar even kijken, wat er te zien valt. Midden in het gras op een heuvel ligt een heel groot hert. Die zet ik ook nog maar even op de foto.

Hert

Midway Geyser Basin

Daarna rij ik verder naar Grand Prismatic Spring in Midway Geyser Basin. Dat is de grootste bron in Yellowstone, met een doorsnede van ruim 100 meter. De vorige keer dat ik hier was, was het hele ding gehuld in stoom en nu is dit weer zo. Morgenochtend nog maar een poging wagen.

Fountain Flat Drive

Op de terugweg sla ik nog even af naar de Fountain Flat Drive. Aan het einde daarvan staat een hele familie Bisons mooi in de avondzon. Dit keer lukt het wel om ze goed te fotograferen. Het juiste licht maakt zo’n verschil.

Fountain Flat Drive

Fountain Flat Drive

Fountain Flat Drive

De zonsondergang wacht ik niet meer af. Ik heb echt even behoefte aan normale dingen: internet, chinees eten en een lekker bed.

Kaarten, Grafieken & Downloads

GPS Kaart met kleurgecodeerde hoogte informatie

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek, Canada Voorjaar 2010, Dag 9

Download het originele gpx bestand hier.

edit