Dag 9/21 – Deel 1/4

Mammoth Hot Springs – Opal Terrace

Vanochtend ga ik weer om 07:00 uur op pad. Aangezien ik niet zo heel ver hoef te rijden kan ik wat later opstaan vandaag. Allereerst ga ik naar Mammoth Hot Springs. Dit is een hele grote kalkachtige heuvel met een aantal bronnen en terrassen. Via kanalen onder de grond stroomt mineraalhoudend water naar boven. Het water verdampt aan de oppervlakte en laat de opgeloste mineralen achter. Na honderdduizenden jaren worden op deze manier mooi gekleurde terrassen gevormd en uiteindelijk zelfs een hele heuvel ervan. De kleuren zijn zowel afhankelijk van de bacteriën die hier leven als van de soorten materiaal die zijn afgezet.

Bij de terrassen aangekomen, zie ik een aantal Elk staan. Ze lijken rustig en ik loop via een houten boarding naar de plek waar ik wil gaan fotograferen. Ik kom op een meter van zo’n Elk te staan, wel nog met een houten leuning tussen ons in. We kijken elkaar even aan en hij lijkt zich niet al teveel van me aan te trekken. Op het moment dat ik mijn statief uitpak begint hij een beetje te briesen. Ik doe net alsof ik het niet zie en draai me om. Dat kun je dus beter niet doen. Hij begint te bokken en maakt wilde sprongen om er (gelukkig) vervolgens vandoor te gaan. Vreemde beesten. Iemand anders strekt zijn arm naar een Elk uit en die likt zijn vinger. Ze zijn totaal onvoorspelbaar en je weet niet precies waardoor of wanneer ze zich bedreigd voelen (een statief is dus duidelijk foute boel (-;).

Mammoth Hot Springs

Eentje komt vrij dichtbij voor een closeup.

Mammoth Hot Springs

Het valt me op dat ze heel erg nieuwsgierig zijn. Op één van de terrassen zit een vogel die vreselijk te keer gaat als er een Elk te dichtbij komt. Volgens mij heeft ze een nest ergens in de buurt. Het is tenslotte voorjaar.

Mammoth Hot Springs

Dat gepiep trekt zo de aandacht dat één van de Elk er naar toegaat om er aan te ruiken. Vervolgens blijft hij het vogeltje minuten lang volgen. Ik denk nog, straks vreet ie hem op.

Mammoth Hot Springs

De kalkterrassen bieden heel veel mogelijkheden voor foto’s en ze staan op dit moment ook in mooi zacht licht. Schieten dus maar.

Mammoth Hot Springs

Mammoth Hot Springs
Mammoth Hot Springs

Mammoth Hot Springs

Een mooie overgang tussen oranje (ijzer) en wit (kalk).

Mammoth Hot Springs

Bomen zijn soms onfortuinlijk hier en worden in de loop van de tijd compleet ingekapseld. Deze foto laat ook goed de cross-bedding zien, de elkaar kruisende lijnen veroorzaakt doordat water in de loop van de tijd vanaf verschillende kanten is gelopen.

Mammoth Hot Springs

Ik kijk nog eens om me heen en het valt me op dat de Elk allemaal zijn verdwenen, waarschijnlijk ergens de struiken in gedoken.

Links van de terrassen een muur…

Mammoth Hot Springs

…en de fijne details in de vloer.

Mammoth Hot Springs

Kaarten, Grafieken & Downloads

GPS Kaart met kleurgecodeerde hoogte informatie

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek, Canada Voorjaar 2010, Dag 9

Download het originele gpx bestand hier.

edit