Dag 8/21

Even Bijtanken

Gisteren was een lange dag. Ik ben om 05:00 uur opgestaan en ging pas om 00:30 naar bed, na 1100 kilometer rijden. Vanochtend wordt ik automatisch wakker om 05:00 uur. Tussen de gordijnen door zie ik een mooie oranje lucht te midden van donkere wolken. Ik stel meteen mijn statief op om foto’s te maken, totdat ik er achter kom dat het raam helemaal niet open kan (-; Ik denk ‘Laat ook maar’, voordat ik beneden ben is het feest toch al over. Terug bed weer in waar ik tot 09:00 uur blijf liggen. Hierna eerst maar eens de voorraden aanvullen in zo’n echte grote Amerikaanse winkel. Altijd leuk om even doorheen te lopen.

IJs en Co

Bij de ijsafdeling zie ik een nogal forse vrouw (ik zal het netjes houden) een greep in de vriezer doen. Ik ben toch even benieuwd wat daar uit tevoorschijn gaat komen en blijf even kijken. Een emmertje sorbet-ijs van ongeveer het formaat waar wij verf in halen bij de Gamma, 15 liter of zo. Niet te geloven zeg. Ik heb nog even in die vriezer staan koekeloeren maar het is echt niet bijzonder, ze zijn allemaal zo groot.

Yellowstone

Na dit ’avontuur’ ga ik op weg naar Gardiner, de noord-ingang van Yellowstone National Park. Hier regel ik meteen maar een kamer voor de volgende nacht. Ik heb geen garantie dat ik vanavond een kamer ga vinden. Gardiner is ook niet zo heel groot. De hoteleigenaar waarschuwt me nog voor beren want die zitten er nogal veel. Ze struinen regelmatig in het stadje rond. Hij heeft een aantal foto’s van beren hangen die hij zelf heeft gemaakt.

Zo rond de middag kom ik in Yellowstone National Park aan. Dit is niet bepaald het allerbeste tijdstip van de dag, maar dat kon even niet anders. Hoog op het lijstje staan een aantal van de mooi gekleurde bronnen en een aantal watervallen. Het wegennet in Yellowstone National Park heeft de vorm van een acht. Ik ga eerst via de westzijde naar het zuiden.

Luierende Bisons

Onderweg zie ik een paar bisons, vlak bij de weg. Vanwege het grote contrast tussen de donkere, zwarte haren en het felle zonlicht zijn ze lastig te fotografen.

Bison

Bison, Yellowstone National Park.

Een jong.

Bison, Yellowstone National Park.

Deze bison is zijn wintervacht aan het wisselen en dat geeft hem een nogal wild uiterlijk.

Bison, Yellowstone National Park.

Black Sand Basin

In Yellowstone National Park zijn er veel verschillende geothermische structuren waaronder de geyser en de bron. Een geyser bouwt periodiek druk op en geeft dat in één keer vrij via een fontein van water en stoom. Uit een bron stroomt continue heet water maar er wordt geen druk opgebouwd. Een bron overstroomt eigenlijk continue.

Afhankelijk van de temperatuur en de zuurgraad leven er verschillende soorten microben die allemaal hun eigen kleur hebben. Zo heb je fel blauwe of groene bronnen maar ook bronnen met naar buiten uitwaaierende gekleurde banden (blauw, groen, geel, bruin, rood). De meeste poelen bevatten hoge concentraties zwavelzuur en zijn zo zuur dat je schoenen er binnen een paar minuten compleet in oplossen. Daarnaast zijn ze vaak ook nog tussen de 50-100 graden heet. Alle bronnen en geysers hebben sprekende namen zoals Grand Prismatic Spring, Morning Glory Pool en Great Fountain Geyser.

De eerste echte stop is Black Sand Basin, een gebied met een aantal mooi gekleurde bronnen en een paar geysers.

Emerald Pool heeft een afmeting van 8 bij 11 meter, is ongeveer 7.5 meter diep en heeft een gemiddelde temperatuur van 68 graden Celsius. De gele en oranje kleuren van de bacteriën gecombineerd met de reflectie van de blauwe lucht resulteren in de smaragd (emerald) groene kleur van het water.

Emerald Pool, Black Sand Basin, Yellowstone National Park.

Een closeup van de afwateringsstroom.

Emerald Pool, Black Sand Basin, Yellowstone National Park.

Sunset Lake is een stuk groter en heeft een afmeting van 44 bij 58 meter, is ongeveer 7 meter diep en heeft een hogere gemiddelde temperatuur van 82 graden Celsius. Het water van Sunset Lake stroomt zowel naar Iron Creek als naar Rainbow Pool. Sunset Lake barst heel af en toe uit waarbij het water tot zo’n 3 meter hoog kan opspuiten.

Emerald Pool, Black Sand Basin, Yellowstone National Park.

Details van de Sunset Lake bodem

Sunset Lake, Black Sand Basin, Yellowstone National Park.

Aparte patronen en kleuren. Achteraf gezien had ik deze foto met wat meer ruimte aan de randen moeten maken zodat ik in staat zou zijn geweest om de photo 45 graden met de klok mee te draaien. Zodoende zou de öriëntatie juist zijn geweest. Maar soms wordt je gewoon gehypnotiseerd door die mooie kleuren en patronen waardoor je niet goed nadenkt (-;

Sunset Lake, Black Sand Basin, Yellowstone National Park.

Golven van stoom komen vanuit één van de andere bronnen, Rainbow Pool, aandrijven, waardoor fotograferen af en toe compleet onmogelijk wordt gemaakt. Lekker om midden in te gaan staan. Voel je afwisselend natte warmte en droge kou op je huid. Het stinkt wel naar rotte eieren vanwege de hoge zwavelconcentratie, maar dat nemen we er maar bij.

Rainbow Pool is weer een stuk kleiner en heeft een afmeting van 30 bij 40 meter, is ongeveer 7 meter diep en heeft een wat lagere gemiddelde temperatuur van 72 graden Celsius. De rand van de bron heeft de kleuren van de regenboog en hier is de naam van afgeleid. Ook Rainbow Pool barst heel af en toe uit waarbij het water zo’n 8 meter hoog kan opspuiten.

Rainbow Pool, Black Sand Basin, Yellowstone National Park.

Deze bron heeft ondergrondse verbindingen met Green Spring en Handkerchief Pool. Deze laatste was populair rond 1900. Touristen lieten hun zakdoek aan één kant van de pool vallen, waarna deze door convectiestromen onder water werd getrokken. Na korte tijd kwam de zakdoek aan de andere kant weer mooi schoongewassen boven. Handkerchief Pool is kapot gegaan door vandalisme en is tegenwoordig niet meer te bereiken door touristen.

Cliff Geyser heeft een gemiddelde temperatuur van 88 graden Celsius en heeft een onregelmatig eruptieschema van ergens tussen 30 minuten en 18 uur. Een eruptie kan tussen 30 minuten en 3 uur duren, waarbij het water tot wel 12 meter omhoog spuit. Deze geiser kan voor enkele weken tot soms wel jaren in sluimertoestand raken waarbij er geen enkele eruptie meer is.

Cliff Geyser, Black Sand Basin, Yellowstone National Park.

Op de parkeerplaats maak ik nog een foutje. Ik gooi de achterdeur van de auto dicht om tot de ontdekking te komen dat alle deuren op slot zitten en de sleutels op de achterbank liggen… Gelukkig is dit de allereerste keer dat ik twee sleutels bij de auto heb gekregen en ik ben ook nog zo slim geweest om ze gescheiden op te bergen en wel in mijn broekzak. Daar kom ik dus mooi mee weg (-;

West Thumb Geyser Basin

Hierna rij ik naar het zuidoosten van het park, naar West Thumb Geyser Basin. Dit gebied is fotografisch gezien niet zo heel bijzonder, met uitzondering van de Fishing Cone. Dit is een geyser in Yellowstone Lake. Het verhaal gaat dat je een visje kunt vangen en hem aan de haak meteen kunt koken in de geyser.

Ik kan de Fishing Cone helemaal niet vinden. De Giant Cone, het grotere maar lelijker broertje vind ik wel al snel.

Emerald Pool, Black Sand Basin, Yellowstone National Park.

Abyss Pool is een helder blauwe poel waar een heleboel stoom vanaf komt. Met een diepte van ruim 16 meter is dit de diepste poel in Yellowstone. Het water heeft een gemiddelde temperatuur van 78 graden Celsius en een omvang van 9 bij 17 meter.

Abyss Pool, West Thumb Geyser Basin, Yellowstone National Park.

Na een tijdje rondlopen ben ik toch vastbesloten om de Fishing Cone te vinden. Ik ben er heel zeker van dat hij hier ergens moet zijn. Even later vind ik hem en het blijkt dat hij helemaal onder water ligt. In het voorjaar is de waterstand in Yellowstone Lake een stuk hoger dan in het najaar. Je kunt hem wel zien maar er staat een halve meter water op. De vorige keer dat ik hier was, was in de herfst.

Emerald Pool, Black Sand Basin, Yellowstone National Park.

Boven West Thumb Geyser Basin op de terugweg vind ik nog een plekje met een wijd uitzicht over Yellowstone Lake. Hier maak ik een vrij groot panorama van. Het licht is mooi warm omdat het nu aan het einde van de middag is.

Yellowstone Lake, Yellowstone National Park.

Hayden Valley

Ik vervolg mijn weg langs de oostzijde van de ring weg en zie nog een zwarte beer halverwege. Ruim op tijd voor zonsondergang, arriveer ik bij een mooi uitzichtpunt over Hayden Valley. De zonsondergang is niet spectaculair.

Hayden Valley na zonsondergang, Yellowstone National Park.

Aan de andere kant van de weg ligt een klein meertje dat mooie roze wolken reflecteert.

Reflectie van roze wolken, Yellowstone National Park.

Kleurige silhouetten

Het wordt al snel donker en verderop naar het noorden in de buurt van Canyon valt me opeens een klein meertje op dat de diepblauwe nachtlucht weerspiegelt. Dit is één van die kansen die je in de schoot worden geworpen door rond te rijden na zonsondergang. De lucht kan spectaculair gekleurd zijn tot wel 45 minuten na zonsondergang. Vaak is de lucht veel mooier gekleurd dan tijdens de zonsondergang zelf. Ik maak een paar mooie silhouetten van dode bomen tegen een diepblauwe lucht.

Bomen silhouet, Canyon area, Yellowstone National Park.

Dit type foto’s kan heel gemakkelijk gemanipuleerd worden naar een warmgetinte lucht. De lucht zag er in werkelijkheid niet zo uit, maar het zou best kunnen…en ik vind beide varianten wel iets hebben.

Bomen silhouet, Canyon area, Yellowstone National Park.

Kaarten, Grafieken & Downloads

GPS Kaart met kleurgecodeerde hoogte informatie

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek, Canada Voorjaar 2010, Dag 8

Download het originele gpx bestand hier.

edit