Dag 7/21

Een Sluw Plan

Ik heb besloten om naar Yellowstone National Park te gaan. Ik kan er simpelweg niet om heen (-; Het is bijna 1100 kilometer rijden maar als ik het wil, kan ik het beste nu gaan. De weekenden zijn veel drukker in de parken dan doordeweeks. Die kan ik het beste als reisdagen gebruiken.

Emerald Lake

Vanochtend rij ik eerst nog even terug naar Emerald Lake om te kijken of de zonsopkomst misschien mooi is. Dat is dus niets, Emerald Lake is uitsluitend een middaglocatie. Ik rij terug naar de plek waar ik gisteravond gestopt ben. De rivier is mooi blauw van het gletsjermateriaal dat er in is opgelost en de bergen op de achtergrond worden mooi verlicht door de opkomende zon. Hier ben ik zeker een uur bezig. Het licht wordt steeds mooier.

Een vuurrode Zonsopkomst langs de Kicking Horse River.

Zonsopkomst langs de Kicking Horse River vlakbij Emerald Lake, Yoho National Park.

Een wat bredere blik.

Zonsopkomst langs de Kicking Horse River vlakbij Emerald Lake, Yoho National Park.

Lange sluitertijden maken het water zo glad.

Zonsopkomst langs de Kicking Horse River vlakbij Emerald Lake, Yoho National Park.

Moraine Lake

Hierna rij ik door naar Moraine Lake. Dit is echt het mooiste meer in de omgeving. Enkele dagen geleden ben ik er niet heen gegaan vanwege de bewolking. Nu is het heel mooi. Ik denk dat ik nog vroeger moet zijn hier. In de laatste week ga ik nog een ochtend hiervoor reserveren.

Deze keer maak ik een panorama van 189 foto’s, opgebouwd in 3 rijen, 7 kolommen en 9 belichtingen. De uiteindelijke 134 megapixel foto meet 14908 x 9026 pixels en heeft een bestandsgrootte van 788 MB. Vergelijk dat maar eens met de standaard 12 megapixel foto’s van de camera! Op dit moment is het detailniveau niet zichtbaar, maar dat zal zeker het geval zijn in de nabije toekomst.

Moraine Lake, Banff National Park.

Op weg naar Yellowstone

Ik begin aan de rit naar Yellowstone National Park. Het is een hele zit, maar in plaats van naar 1100-1000-900 kilometer te kijken deel ik de rit op in stukjes van 200 kilometer. Twee uurtjes rijden is wel te overzien. Je houdt jezelf een beetje voor de gek op deze manier, maar het werkt wel.

Prairie Dogs

Ten zuiden van Calgary zit de hele weg vol met grappige beestjes. Ik denk dat ze prairie dogs worden genoemd. Het lijken een soort knaagdiertjes te zijn, maar ik zie dat ze ook hun platgereden soortgenoten opeten. Het lukt maar niet om ze goed op de foto te krijgen. Zolang je rijdt blijven ze zitten totdat je bijna over ze heen rijdt, maar zodra je stopt zijn ze meteen weg. De smiechten (-; Wat verderop heb ik nog een grote roofvogel in het vizier. Ik zit even met de camera te klooien en dan komt er opeens een grote vrachtwagen voorbij, jammer dus. Het hele eind geen auto te zien en precies op dit moment…

Montana

De grensovergang gaat soepel. 6 Dollar betalen en weer de bekende green-card invullen. Overigens geen lastige vragen zoals op de vliegvelden.

Ergens in de middag zie ik een mooie trein staan.

Trein, Montana.

Snel nog een closeup voordat hij weer verder rijdt.

Trein, Montana.

Onderweg in Montana loopt er opeens een hertje met een kleintje de weg op. Volgens mij is die nog maar net geboren, niet veel groter dan een poedel en nog helemaal gespikkeld. Beide blijven even op de weg staan kijken naar de aanstormende auto’s waarop de moeder het bos in loopt. Het kleintje blijft nog een tijdje staan maar raakt in paniek als hij in de gaten krijgt dat zijn moeder weg is. Die staat heel ongerust achterom te kijken aan de bosrand en zodra hij haar ziet, rent hij snel naar haar toe. Het gebeurt allemaal voor me op de weg tot op een meter of 20 van de auto. Ik moest bijna gaan remmen. Mooi gezicht, ik krijg er kippevel van.

Verderop lopen drie vreemde vogels de weg over. Zo te zien een gezinnetje. Ik vraag me af wat het zijn. De vogels rennen weg en blijven aan de rand van wat struikgewas staan. Zodra ik de auto stilzet begint er één te gillen en gaat er als een haas vandoor met het kleintje. Het mannetje blijft achter en gaat in allerlei patronen rondrennen. Blijkbaar zodat ik mijn aandacht op hem vestig en niet op de rest van zijn gezin. Het stelt me in ieder geval in staat om een paar leuke foto’s van hem te maken. Het blijken Canadese kraanvogels te zijn.

Het mannetje probeert mijn aandacht af te leiden van de rest van de familie…

Canadese Kraanvogel, Montana.

…soms lijkt het wel alsof hij aanvalt…

Canadese Kraanvogel, Montana.

…en vervolgens rent hij weer hard weg.

Canadese Kraanvogel, Montana.

Een tijdje later is hij weer op zijn gemak en ik vervolg mijn weg.

Canadese Kraanvogel, Montana.

Een oude vervallen schuur en een hevige onweersbui

Montana wordt ook wel Big Sky Country genoemd en dat is niet voor niets. Er is zoveel ruimte hier met mooie luchten.

Montana.

Het lijkt erop dat er een flinke onweersbui aankomt daar in de verte.

Montana.

Een eindje verderop wordt de lucht een stuk donkerder.

Montana.

De onweersbui ontwikkelt zich snel.

Montana.

De lucht wordt donkerder en donkerder…

Montana.

…totdat ik helemaal omgeven ben.

Montana.

Ik wil snel een mooie voorgrond vinden. Precies op het juiste moment zie ik een oude vervallen schuur staan. Ik stap uit om foto’s te maken. Het moet allemaal heel snel, want de bui is al bijna boven me en het begint overal om me heen te flitsen. De bui kan ieder moment losbarsten. Ik maak snel enkele foto’s en ren terug naar de auto. Direct daarna begint het te plenzen.

Montana.

Het onweer is hevig met harde wind, veel regen en overal lichtflitsen. De lucht wordt nog veel donkerder tot deze geleidelijk over gaat in de nacht. Terwijl ik Livingston binnen rij, met nog maar 1 uur te rijden naar de noordelijke ingang van Yellowstone National Park, regent het nog steeds erg hard en het zicht is minimaal. Ik vind al snel een hotel voor de nacht.

Yellowstone en Grand Teton

Het hele eind is het noodweer geweest en de lucht is nog steeds helemaal zwart. Ook voor morgen worden wat onweersbuien verwacht, dus misschien nog een kans op mooie luchten. De rest van de week zijn de verwachtingen goed. Ik trek zeker een dag of 4-5 uit voor Yellowstone National Park en Grand Teton National Park. Hierna rij ik weer terug naar het noorden voor een paar dagen Glacier National Park (United States). Tot slot heb ik dan nog een paar dagen in Canada.

Een veranderend landschap

Vandaag heb ik bijna 1100 kilometer gereden en het is leuk om te zien hoe het landschap verandert. In Canada zat ik eerst midden tussen de bergen, later werden dat groene heuvels. In Montana waren er eerst de grote vlakten gevolgd door heuvels en mooie bossen.

Ondanks de forse afstand toch blij dat ik hierheen ben gereden.

Kaarten, Grafieken & Downloads

GPS Kaart met kleurgecodeerde hoogte informatie

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek, Canada Voorjaar 2010, Dag 7

Download het originele gpx bestand hier.

edit