Dag 5/21

Tijd om na te denken

Ik vertrek vanuit Jasper in zuid-westelijke richting naar Wells Gray Provincial Park.

Watervallen kun je het best onder een dik wolkendek fotograferen omdat dat het licht dan mooi gelijkmatig is verdeeld. Vandaag is er een stralend blauwe hemel en ik zal ook nog eens op het slechtste moment van de dag, rond 12 uur, bij de watervallen aankomen. Foto’s maken van watervallen in direct zonlicht is een crime omdat het water heel veel feller verlicht is dan de omgeving, waardoor het water overbelicht wordt of de omgeving onderbelicht. Verder zijn de lange sluitertijden die nodig zijn om water mooi te fotograferen gewoon niet te halen zonder speciale filters.

Tijdens het rijden bedenk ik een totaal nieuwe aanpak voor het fotograferen van watervallen onder een heldere blauwe hemel en ik ben van plan om die meteen in de praktijk uit te gaan proberen. Eerst fotografeer ik de achtergrond van de waterval in HDR mode (meerdere belichtingen) waarbij ik zo kort mogelijke sluitertijden gebruik. Hierdoor loopt er zo weinig mogelijk water over het beeld. Daarna wordt de lens 64 keer donkerder gemaakt met een neutral density filter, waardoor ik het stromende water met een veel langere sluitertijd kan fotograferen. Dit keer focus ik uitsluitend op het water en let totaal niet op de omgeving van de waterval. De beste delen van alle gemaakte foto’s zullen in de nabewerking worden gecombineerd, waardoor hopelijk een perfecte foto ontstaat. Ben benieuwd of het gaat lukken.

Wells Gray Watervallen

Wells Gray Provincial Park zit vol met beren. Er zijn er zoveel van dat ze normaal gesproken zelfs in de stad rond lopen. Maar vandaag is het te warm voor ze volgens de park ranger. De kans is klein dat ik een beer ga zien. Ik rij het park in om verschillende watervallen te bezoeken. Het park heeft er zo’n 250 waarvan een klein aantal via een korte wandeling is te bereiken. Voor de overige watervallen moet je echt de bush in. Ik rij uiteindelijk 45 kilometer het park in en zie 3 watervallen voordat ik besluit om terug te gaan.

Dawson Falls, ook wel bekend als Little Niagara Falls, is de eerste waterval op de route. Deze waterval is volgens de nieuwe aanpak gefotografeerd en ik ben behoorlijk blij met het resultaat. De nieuwe techniek heeft zich meteen bewezen. Het is onmogelijk om een dergelijke foto met één enkele opname te maken in dit licht.

Dawson Falls, Wells Gray Provincial Park.

Wat dichterbij worden de zachte patronen in het water zien wat duidelijker.

Dawson Falls, Wells Gray Provincial Park.

De volgende waterval is Helmcken Falls, met een grote grot die het vallende water omringt.

Helmcken Falls, Wells Gray Provincial Park.

Van wat verder weg komt de omgeving van de waterval in zicht.

Helmcken Falls, Wells Gray Provincial Park.

De laatste waterval is Spahat Falls, die heel moeilijk is te fotograferen door de grote contrastverschillen.

Spahat Falls, Wells Gray Provincial Park.

Wat nu? Palouse, Yellowstone of Yoho?

Nu sta ik voor de keuze: Palouse bij Spokane, Washington staat hoog op het lijstje maar is nog ruim 800 kilometer verder. Yellowstone National Park is helemaal schrikken, dat ligt 1600 kilometer verderop. Palouse is wel te halen maar ik heb al ruim 5 uur gereden. Een vierde onverwacht alternatief komt hierdoor naar voren: terug naar het noordoosten: Mount Revelstoke National Park and Glacier National Park.

Mount Revelstoke National Park zal waarschijnlijk nog ingesneeuwd zijn. Voor de wildbloemen waardoor het bekend staat moet je hier echt midden in de zomer zijn, maar dat komt nog wel eens. Als ik door Mount Revelstoke National Park rij kom ik in Yoho National Park terecht en daar valt nog wel het een en ander te doen. Verder komen dan Lake Louise, Banff en wellicht de Icefields Parkway weer in beeld.

Ik denk dat ik Palouse ga laten schieten, omdat het overal eigenlijk te ver vandaag ligt. Ook vanaf Yellowstone National Park is dat ruim 800 kilometer rijden. Ik speel zelfs met de gedachte om Yellowstone National Park te laten schieten maar zeker weten doe ik dat nog niet. Ik heb hier erg veel zin in omdat daar zoveel te fotograferen is. Bovendien is het gewoon leuk om het allemaal weer eens te zien. Nee, nu ik er nog eens over nadenk weet ik het zeker, ik moet daar gewoon naar toe.

Mount Revelstoke National Park

Uiteindelijk aangekomen in Mount Revelstoke National Park, realiseer ik me dat ik vandaag bijna 800 kilometer heb gereden. Dit was niet helemaal de bedoeling maar het gebeurde nu eenmaal. Ondanks dat je weet dat je niet in Nederland rond rijdt blijven de afstanden toch verrassen.

Nieuwe Bestemmingen op de Horizon

Vanochtend in Jasper liep ik tegen een boekje aan: How To Photograph The Canadian Rockies.

Het is geschreven door een fotograaf die hier veel heeft gedaan. Er staan veel plekken in waarvan ik het bestaan nog niet wist. Heel misschien ga ik de hele vakantie wel in de Canadese Rockies blijven. Iets anders wat wellicht ook leuk is, is Drumheller. Hier zijn heel veel dino-skeletten opgegraven en er zijn twee musea waar skeletten tentoongesteld worden. Ook dit is wel weer een paar honderd kilometer heen (en weer terug) maar het lijkt me wel bijzonder. Keuzes, keuzes, ik weet nog niet welke kant het opgaat, maar het plan zal zich vanzelf wel weer ontvouwen zoals het dat altijd doet…

Kaarten, Grafieken & Downloads

GPS Kaart met kleurgecodeerde hoogte informatie

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek, Canada Voorjaar 2010, Dag 5

Download het originele gpx bestand hier.

edit