Dag 3/21

Nogmaals Herbert Lake

Ik sta om 04:40 op voor een bezoek aan Herbert Lake tijdens de zonsopkomst. Zoals ik eigenlijk al een beetje verwachtte zijn de condities vergelijkbaar met gisteravond. Volledig bewolkt met laaghangende wolken. Sinds ik hier ben heb ik nog geen enkele berg kunnen zien. Er zijn wel wat mooie reflecties in het meer, ondanks de bewolking. Geen spectaculaire kleuren maar wel mooie tinten groen in een wat mistige sfeer.

Herbert Lake, rond zonsopkomst.

Ik heb nog steeds de Grizzly-closeups in gedachten, die de fotograaf me gisteravond heeft laten zien. Zodra ik klaar ben bij Herbert Lake, rij ik door naar Bow Lake een stukje verderop. Er zijn geen beren te zien hier. Ik rij nog een stuk verder om een mooi bergpanorama te maken.

Bergpanorama tussen Herbert Lake en Bow Lake, Banff National Park.

Op de terugweg stop ik bij een mooie kleine waterval die op de heenweg heb gezien vlak bij de weg. De mistige sfeer is perfect voor watervalfotografie.

Waterval tussen Herbert Lake en Bow Lake, Banff National Park.

Inzoomen levert een mooie closeup op van de vegetatie en het sprankelende water.

Waterval tussen Herbert Lake en Bow Lake, Banff National Park.

Nadat de waterval van alle kanten is gefotografeerd, rij ik terug in de richting van Herbert Lake en er voorbij. Vanochtend vroeg heb ik een klein meertje gezien met een kristal heldere reflectie van de bomen er omheen.

Meertje tussen Herbert Lake en Lake Louise, Banff National Park.

Intense groene kleuren.

Meertje tussen Herbert Lake en Lake Louise, Banff National Park.

Na enkele foto’s ga ik terug naar het chateau om wat slaap in te halen. Ik slaap tussen 07:30 en 10:00. Dit is echt heerlijk na het vroege opstaan en een paar uur rondgelopen te hebben in de vroege ochtendkou.

Lake Louise

Nu ik weer wakker ben, weet ik eigenlijk niet goed wat ik het beste kan gaan doen. Die bewolking blijft maar hangen en dat is niet goed voor de zonsopkomst/ondergang foto’s. Ik kan naar andere plaatsen een stuk verderop rijden, maar de kans is groot dat het weer daar hetzelfde is. Ik besluit eerst maar eens een stuk langs Lake Louise te wandelen. Onverwacht kan ik hier een paar mooie foto’s maken van de stenen net onder het wateroppervlak, het mooie blauwe water en een stuk van de waterlijn en bergen aan de overkant van het meer.

Lake Louise, Banff National Park.

Het water zelf is ook fotogeniek en biedt de mogelijkheid om…

Golfpatronen in Lake Louise, Banff National Park.

…mooi gekleurde golfpatronen te fotograferen en door de polarizer te varieren…

Golfpatronen in Lake Louise, Banff National Park.

…ontstaan er drie compleet verschillende foto’s van hetzelfde stuk water.

Golfpatronen in Lake Louise, Banff National Park.

Een tijdje speel ik met de gedachte om het Trail of the Six Glaciers te lopen. Dit is een wandeling van ongeveer 5.5 kilometer enkele reis. De kans is vrij groot dat deze wandeling voor niets blijkt te zijn vanwege de lage bewolking. Het zou een beetje zonde zijn om zo’n eind omhoog te lopen om uiteindelijk alleen maar bomen te zien.

Ik maak me ook een beetje zorgen over de Grizzlies. Vanochtend vertelde een vrouw me dat ze gisteren op dit pad een moeder met twee jonkies heeft gezien. Zij moest continue omlopen om de beren uit de weg te blijven. Er staan hier overal waarschuwingen om niet alleen rond te lopen.

Ik wacht een tijdje om te kijken of er anderen naar boven gaan en besluit uiteindelijk om het maar te laten gaan.

Moraine Lake

Ik neem de auto en rij naar Moraine Lake. Dacht dat dat er ‘s middags het beste uit zou zien, maar daar heb ik me in vergist. Moraine Lake is een echte ochtend locatie vanwege de ligging. De bergen liggen aan de westkant van het meer en zijn vooral ’s ochtends mooi verlicht. Aan het eind van de middag liggen ze in de schaduw. Het lijkt toch beter om door te rijden en Moraine Lake en nog wat andere plekjes over een paar weken nog eens te bezoeken, hopelijk met beter weer.

Peyto Lake

De volgende bestemming is Jasper National Park, ruim 230 kilometer verderop. Vanwege de afstand bestaat de kans dat het weer daar beter is. Ik dacht hier vanochtend nog anders over, maar het lijkt nu toch beter om hier weg te gaan. Op deze manier heb ik het hele noordelijke stuk alvast gehad en kan ik daar vandaan naar de VS.

Na een paar kilometer steekt er een beer de weg over. Volgens mij is het een bruine beer (Grizzly). Het kan ook een bruin gekleurde zwarte beer zijn. Tot nu toe heb ik alleen zwarte beren gezien en ik kan ze nog niet goed van elkaar onderscheiden. Een stukje verderop spelen enkele zwarte beren langs de kant van de weg.

Zwarte beer langs Hwy 3, Banff National Park.

Ze zijn moeilijk te fotograferen omdat ze vaak aan het zicht onttrokken worden door bomen en struiken.

Zwarte beer langs Hwy 3, Banff National Park.

Voordat ik begin aan het grootste deel van deze rit stop ik nog even bij Peyto Lake. De mooie diepblauwe kleur van dit meer is geweldig.

Peyto Lake, Banff National Park.

Op foto’s die ik eerder heb gezien, zijn de kleuren altijd een beetje buitenaards blauw. Door een beetje met de belichting te spelen, kan ik er voor zorgen dat de kleur op de foto precies hetzelfde is als wat ik zelf zie. Het is werkelijk de mooiste kleur blauw die ik ooit in de natuur heb gezien. Bijna onwerkelijk.

Peyto Lake, Banff National Park.

Door iets naar rechts op te schuiven wordt het mogelijk om de glaciale morene te fotograferen, tezamen met de melkwitte stroom glaciaal water dat het meer in stroomt.

Peyto Lake, Banff National Park.

Door nog wat verder in te zoomen komt de mooie blauwe kleur nog wat meer naar voren en krijgen we beter zicht op de toevoer van het melkachtige glaciale water.

Peyto Lake, Banff National Park.

Terwijl ik terugloop naar de auto, raak ik in gesprek met een meisje uit Zwitserland. Zij rijdt hier al 7 weken rond in haar uppie. Ze slaapt in haar auto om kosten te besparen, maar dan wel op campings vanwege de veiligheid. We wisselen emailadressen uit en ik beloof haar om haar een paar foto’s van Peyto Lake te sturen.

De Icefields Parkway

Vervolgens ga ik op weg naar Jasper via de Icefields Parkway. Er valt heel veel te zien langs deze mooie route.

Mooi uitzicht over een vallei, terugkijkend naar het oosten, vlak voor het bereiken van de Bridal Veil Falls.

De Icefields Parkway ten oosten van Breidal Veil Falls, Banff National Park.

Bridal Veil Falls van een afstandje…

Breidal Veil Falls, Banff National Park.

…en wat dichter bij.

Breidal Veil Falls, Banff National Park.

De volgende stop is bij de Athabasca Glacier. 20 minuten wandelen over de morene met een beetje klimmen hier en daar brengt me bij de tong van de gletsjer. Je wordt hier streng afgeraden om verder te gaan vanwege de gevaren van instortend ijs. Aan de linkerzijde van de gletsjer zie ik een enorme overhangende ijswal.

Athabasca Glacier, Jasper National Park.

Hier een overzicht van de hele gletsjer.

Athabasca Glacier, Jasper National Park.

Een panorama geeft een nog wijdere blik op de gletsjer die zich gedurende de afgelopen jaren honderden meters heeft teruggetrokken.

Athabasca Glacier, Jasper National Park.

Na een tijdje ga ik verder op de The Icefields Parkway omdat er nog veel meer te zien is en ik nog steeds meer dan 100 kilometer moet rijden naar Jasper. Een stukje verderop zie ik mijn eerste Bighorn Sheep in een vallei naast de weg.

Bighorn Sheep bij de Icefields Parkway, Jasper National Park.

De Weeping Wall Falls zijn goed aangegeven en heel fotogeniek. Het warme namiddag licht wordt mooi gereflecteerd door de oranje getinte rotsen.

De Weeping Wall Falls, Jasper National Park.

Je kunt hier oneindig veel unieke foto’s maken.

De Weeping Wall Falls, Jasper National Park.

De volgende waterval op de route is Sunwapta Falls, maar deze is voor mij fotografisch gezien niet interessant, dus ik ga snel verder. Kort daarna kom ik bij de Kerkeslin Goat Lick area. De heuvels hier bevatten een zoute substantie, die de geiten oplikken van de grond. Er zijn een aantal Mountain Goats en dit is er één van.

Mountain Goat bij de Kerkeslin Goat Lick area, Jasper National Park.

Aan de andere kant van de weg, een beetje verborgen tussen de bomen, is een mooie vallei te zien met bergen op de achtergrond.

Een mooie vallei tegenover de Kerkeslin Goat Lick area, Jasper National Park.

Een mooie vallei tegenover de Kerkeslin Goat Lick area, Jasper National Park.

Jasper en Maligne Lake

In Jasper duurt het even voordat ik een hotel heb gevonden dat me bevalt. Gelukkig is het weer hier een heel stuk beter dan dat het vanmorgen in Lake Louise was. Altijd als ik ergens aankom voel ik een bijna niet te onderdrukken drang om ’dingen te zien’. Dit is een heel sterk gevoel dat ik gewoon moet volgen.

Ik rij meteen door naar de Maligne Lake Road. Maligne Lake is erg bekend vanwege een klein fotogeniek eilandje met een paar bomen erop, Spirit Island. Bezoek van dit eiland aan de andere kant van het meer is helemaal gecommercialiseerd. Als je maar ietsje langer wil blijven dan de bedoeling is kun je terug met een andere boot, maar betaal je wel dubbel tarief.

Het enige alternatief is om een kano te huren en 20 kilometer heen en terug te peddelen. Afgezien dat zo’n afstand peddelen niet voor iedereen is weggelegd gaat ook dit een hoop geld kosten. De commerciële boten stoppen al vrij vroeg in de middag, hetgeen ook jammer is. Ik denk dat ik dit bezoek maar uitstel tot een volgende trip, maar Maligne Lake zelf wil ik wel zien.

Zoals bijna alles hier, blijkt het meer iets verder weg dan gedacht. Het was al vrij laat in de namiddag toen ik vertrok en nu ongeveer halverwege vermoed ik dat ik de 44 kilometer niet kan rijden voordat de zon onder gaat.

Een Fraai Trio

Onderweg zie ik opeens een perfecte foto. Drie bighorn schapen liggen op een rijtje te zonnen aan de weg langs Lake Medicine. Het zou echt een perfecte foto zijn. Hele sterke compositie met mooi natuurlijk licht. De weg is hier erg smal en er is geen plaats om te parkeren. Een paar honderd meter verder denk ik, stik ik moet die foto gewoon hebben. Wat verderop is het mogelijk om te keren. Ik maak snel de camera gereed en rij gauw terug.

De perfecte compositie is al verpest, omdat niet alle schapen meer in dezelfde richting kijken en ook het mooie warme zonlicht al wegtrekt. Het schaap dat zijn kop heeft weggedraaid lag tussen de andere twee schapen in toen ik ze de eerste keer passeerde. Hun koppen waren toen heel dicht bij elkaar.

Bighorn Sheeps langs Maligne Road, Jasper National Park.

Ik zet de auto gewoon maar midden op de weg neer met de knipperlichten aan en schiet een paar mooie portretten van het schaap dat het dichtst bij de auto ligt.

Bighorn Sheep portret langs Maligne Road, Jasper National Park.

Nog steeds hele mooie foto’s als je het mij vraagt. Ik ben er heel blij mee en had nooit gedacht dat dit soort foto’s mogelijk zouden zijn, zomaar vanaf de weg.

Bighorn Sheep portret langs Maligne Road, Jasper National Park.

Nu weet ik wel zeker dat ik Maligne Lake niet meer ga halen dus ik ga terug naar het hotel. Een paar kilometer verderop scharrelt er een zwarte beer langs de weg. Ik blijf hier een tijdje in de buurt om hem te fotograferen. Dit is vrij lastig omdat het al aardig schemerig is en de beer continue met zijn kop in het gras zit.

Zwarte beer grazend langs Maligne Road, Jasper National Park.

Rond 23:30 ben ik terug in het hotel en val bijna meteen in slaap.

Kaarten, Grafieken & Downloads

GPS Kaart met kleurgecodeerde hoogte informatie

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek, Canada Voorjaar 2010, Dag 3

Download het originele gpx bestand hier.

edit