Dag 2/21

Wakker Worden

Het idee is om vandaag vroeg op te staan rond 04:50 en terug te gaan naar de Vermillion Lakes van gisteravond, omdat zonsopkomst hier heel mooi kan zijn. Reden hiervoor is dat dit één van de weinige plaatsen is waar de zonsopkomst boven de prairie niet geblokkeerd wordt door bergen. Rond deze tijd regent het heel erg hard en ik besluit om te blijven liggen. Fotograferen van regen staat niet echt op mijn verlanglijstje.

Later is het droog maar ik ben redelijk gaar. Dit heeft natuurlijk te maken met de verandering van tijdzone gisteren. Achteraf gezien had ik nog kunnen gaan kijken bij de meren of er dieren te zien zijn in de schemer, maar ik heb het maar laten lopen. De hele lucht zit potdicht, dus het heeft niet zo heel veel zin om lokaal te gaan fotograferen. Er is geen berg te zien, alles zit in de wolken en mist.

Johnston Canyon

Ik volg de Bow Valley Parkway naar Johnston Canyon. Het pad door de canyon is licht klimmend en gemakkelijk te volgen. Er zijn een aantal mooie uitzichtpunten op de stroom vanaf houten verhoogde constructies en vanaf het pad. Hier verdwijnt de stroom in een waterval rechts op de foto.

HDR impressie van de stroom in Johnston Canyon, vroege morgen in het voorjaar, Banff National Park, Alberta, Canada.

De steen in het midden van de stroom samen met mooie patronen in het water.

HDR impressie van een stoom in het midden van de stroom in Johnston Canyon, vroege morgen in het voorjaar, Banff National Park, Alberta, Canada.

Radium

Ik besluit om naar Radium Hot Springs te rijden dwars door Kootenay National Park. Radium is echt een leuke naam. Het heeft iets dynamisch en dromerigs in zich. Onderweg wordt ik plotseling verrast door een eland, die zomaar langs de weg loopt. Ik kijk een paar keer achterom om hem wat beter te bekijken maar moet doorrijden omdat er nergens een plaats is om te stoppen.

De eerste stop is bij Numa Falls, een ruwe rotsuitslijtende stroom.

HDR impressie van Numa Falls, vroege morgen in het voorjaar, Kootenay National Park, British Columbia, Canada.

Een verticale compositie geeft meer een tunnel uitzicht.

HDR impressie van Numa Falls, vroege morgen in het voorjaar, Kootenay National Park, British Columbia, Canada.

Intieme rots details van één van de wanden van de stroom.

Intieme rots details van Numa Falls, Kootenay National Park, vroege morgen in het voorjaar.

Water slijpt en polijst de rotswand.

Intieme rots details van Numa Falls, Kootenay National Park, vroege morgen in het voorjaar.

Even later zie ik mijn eerste zwarte beer vrij dicht bij de weg. Dit is totaal onverwacht omdat het midden op de dag is. De meeste dieren zouden zich terugtrekken tijdens de schemering of dit op zijn minst tijdens de vroege ochtend doen. Beide camera’s liggen achterin en ik ben er niet helemaal zeker van of het is toegestaan om op deze weg te stoppen omdat het een highway is. Er zijn geen vluchtstroken naast de weg en zowel auto’s als vrachtwagens rijden vrij hard, waarschijnlijk allemaal verveeld door al die natuur.

Al snel daarna, zie ik een hertje langs de kant van de weg. Een stukje verderop voel ik een steeds sterker wordende drang opkomen om de auto te keren en enkele foto’s te maken. Er lopen hier zoveel dieren rond. Ik moet op zijn minst proberen om er een aantal te fotograferen. Je weet ten slotte nooit zeker of het iets te maken heeft met het weer of de omstandigheden hier. Hoeveel andere dieren ga ik zien tijdens deze trip? Beter om er nu iets mee te doen dan te wachten.

Een paar kilometer verderop is een afslag. Ik stop hier om eerst één van de camera’s goed in te stellen. Ik ga terug naar de plek waar ik het hertje heb gezien maar de vogel is al gevlogen.

Geiten en Paint Pots

Ik rij weer verder en ben nu volledig geconcentreerd op het uitkijken naar dieren. Al snel daarna, zie ik mijn tweede zwarte beer. Deze keer is het heel dicht bij de weg en er staan al andere auto’s stil. Ik besluit maar om hetzelfde te doen en parkeer de auto midden op de weg. Dit is de eerste keer dat ik zo dichtbij een wilde zwarte beer ben, slechts enkele meters is het maar. Omstandigheden om te fotograferen zijn niet echt goed maar ik blijf wel even aandachtig kijken. Na een tijdje rij ik weer verder.

Heel snel daarna zie ik de eerste Mountain Goat op een speciale plaats waar ik al over heb gelezen. Deze geit staat aan de andere kant van de weg en hierdoor is het vrij gemakkelijk om een paar mooie geïsoleerde foto’s van hem te maken.

Mountain goat langs de weg van Lake Louise naar Radium Hot Springs, midden op de dag in het voorjaar, Kootenay National Park, Alberta/British Columbia, Canada.

Later kom ik erachter dat iedereen gewoon zijn auto aan de kant van de weg kwakt als er iets te zien is. De meeste mensen hier zijn toeristen en het is normaal dat mensen iets willen zien. Park rangers doen het ook en schijnen dit gedrag te begrijpen. Zodra ik dit door heb, begin ik het ook te doen, simpelweg omdat het de enige manier is om de dieren te fotograferen. Je kunt hier zoveel mooie kansen laten liggen omdat er zoveel dieren te zien zijn en zo weinig plaatsen om de auto normaal te parkeren.

Nadat ik het stadje Radium Hot Springs heb bereikt, rij ik bijna meteen weer terug. De omgeving van Radium is niet bepaald interessant en ik wil terug zijn in Lake Louise voordat het donker wordt. Op de terugweg, wandel ik naar de The Paint Pots, een speciale plaats met kleine gele meertjes welke zijn ontdekt en gebruikt door de indianen als basis voor verf.

The Paint Pots zijn kleine meertjes met fel geel water.

HDR impression of the Paint Pots in Kootenay National Park, late afternoon in spring.

En nog eentje.

HDR impression of the Paint Pots in Kootenay National Park, late afternoon in spring.

Vlakbij Lake Louise, zie ik een paar grondeekhoorns rondspringen. Zodra ik de auto stop, rennen ze allemaal naar de veiligheid van hun ondergrondse huisjes toe, behalve eentje.

Grondeekhoorn, vlakbij Lake Louise, Banff National Park, Canada, late namiddag in het voorjaar.

Chateau Lake Louise en Herbert Lake

Soms moet je gewoon iets absurds doen en dit is er de tijd voor blijkbaar. Ik neem een kamer in het wereldberoemde chateau aan de rand van Lake Louise, om er een nachtje te verblijven in 5-sterren stijl. Het mission statement van dit hotel is “Turning moments into memories for our guests”. Je zou inderdaad dit soort wonderen verwachten voor de 274 dollar die ik hier betaal voor een eenvoudige kamer zonder uitzicht op het meer. Maar de sfeer is wel bijzonder op een bepaalde manier.

Mooi uitzicht op Lake Louise vanuit één van de ramen van het chateau.

HDR impressie van avonduitzicht in het voorjaar op Lake Louise vanuit Chateau Lake Louise, Banff National Park, Alberta, Canada.

De gang waarin mijn kamer ligt.

HDR impressie van avond uitzicht in het voorjaar op Lake Louise vanuit Chateau Lake Louise, Banff National Park, Alberta, Canada.

Herbert Lake

’s Avonds rij ik naar Herbert Lake, waar je soms mooie reflecties van de bergen kunt zien. Op dit moment is het helemaal mistig, maar ik maak toch enkele foto’s.

De rood verlichte boomstammen komen mooi uit tussen de groene tinten en ik blijf me maar afvragen wat er daar achterin om de hoek te zien zal zijn…

HDR impressie van Herbert Lake, vlak voor zonsondergang in het voorjaar.

Het warm getinte licht aan de linkerkant biedt een mooi contrast met de wat gedimde sfeer aan de rechterkant.

HDR impressie van Herbert Lake, vlak voor zonsondergang in het voorjaar.

Ik raak in gesprek met een andere fotograaf en hij laat me enkele waanzinnig mooie closeups zien van Grizzlies die hij vandaag heeft gemaakt bij Bow Lake. Hij vertelt me dat de Grizzlies hier de hele dag lijken te zijn en dat je ze heel gemakkelijk kunt benaderen. In de winter krijgen ze wormen en in het voorjaar eten ze veel paardebloemen waardoor de wormen dood gaan.

Vanaf Herbert Lake ga ik meteen terug naar het chateau voor een upper class schoonheidsslaapje (-;.

Kaarten, Grafieken & Downloads

GPS Kaart met kleurgecodeerde hoogte informatie

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek, Canada Voorjaar 2010, Dag 2

Download het originele gpx bestand hier.

edit