Day 2/24 – Deel 1/2

Tunnel View

De dag start al vroeg na 9 uur in de tijd te zijn opgeschoven. Om 03:30 ben ik klaar wakker en alert. Ontbijt is pas om 07:00 uur en geen minuut eerder. Na een snelle hap ga ik op pad om de nodige voorraden in te slaan: eten en drinken voor de eerste paar dagen. Ook koop ik sneeuwkettingen, want je kunt een hoge boete krijgen als je ze niet bij je hebt. Nog erger, ze kunnen je verbieden om verder te rijden (of terug) zolang als sneeuw- en ijscondities voortduren. Maar eigenlijk het allerbelangrijkste, zonder kettingen zou de auto kunnen slippen en crashen. Ze kosten maar liefst 100 dollar, maar het voelt goed om ze bij me te hebben, vooral omdat ik de wegcondities hier niet ken.

Direct hierna ga ik op weg naar Yosemite National Park. Vanuit Oakhurst is het een ritje van zo’n 90 minuten naar Yosemite Valley. De weg is op sommige plaatsen nat en op andere plekken bevroren, zoals ik straks zal ondervinden. Er staan wel waarschuwingen voor icy spots maar gedurende het eerste uur merk ik daar niets van. Plotseling gaat de auto in een dalende bocht gewoon rechtdoor. Het lukt me om hem op de weg te houden door in de richting van de beweging te sturen en het gas eraf te halen. Dit is eng! Black Ice noemen ze dat hier. Die ijzige plekken kun je nauwelijks onderscheiden van natte plekken en lijken vooral voor te komen in de schaduw, omdat het daar waarschijnlijk wat kouder is.

Ik had heel graag een vroege morgen doorgebracht in Yosemite Valley voor een fotosessie, maar dat zat er niet in. Om 09:30 kom ik aan en eigenlijk is het nog niet eens zo erg. Misschien zelfs beter, omdat die ijzige plekken vast een stuk verraderlijker zullen zijn geweest in het donker. Het licht is niet optimaal maar verrassend zacht. De eerste stop is bij Tunnel View waar ik een mooi zicht heb op El Capitan en het bos in Yosemite Valley.

Tunnel View

Yosemite Valley

Beneden in het dal loopt een weg in de vorm van een acht. De eerste stop is de Swinging Bridge, waar in de ochtendkou nog wat mist hangt boven de besneeuwde grond.

Yosemite Valley, Swinging Bridge

Yosemite Valley, Swinging Bridge

Een stukje verderop een hoge waterval met mooie regenboogkleuren in de waterdamp.

Yosemite Valley, past Swinging Bridge

Yosemite Valley, past Swinging Bridge

Rond 11:30 wordt het licht te lelijk en stop ik bij de Yosemite Lodge om een kamer te regelen en voor een lekkere lunch: brood met honing geroosterde ham.

Kaarten, Grafieken & Downloads

GPS Kaart met kleurgecodeerde hoogte informatie

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek, Zuidwest VS Winter 2010, Dag 02

Download het originele gpx bestand hier.

edit