Voorbereiding

Noorderlicht

Na IJsland in maart ben ik vastbesloten om nog eens te proberen om het Noorderlicht te fotograferen. Het is zo mooi om te zien, heel apart. Maart/april en september/oktober zijn de beste maanden hiervoor.

Aanvankelijk had ik in gedachten om weer terug naar IJsland te gaan, maar omdat ik ook nog een keertje die kant op wil in juni voor het mooie zachte licht ’s nachts is het beter om nu ergens anders naar toe te gaan.

Alaska

Alaska staat al jaren op mijn verlangslijstje, maar er schoof telkens iets anders tussen. Een paar maanden voor vertrek kwam ik iets tegen over de mooie herfstkleuren op de toendra in september en dat was het startsein.

Meteen een stapel boeken besteld en internet afgezocht, want eigenlijk wist ik hier nog niet zoveel over. Alaska is ongeveer 3x zo groot als Frankrijk en alleen in de hoek rechtsonder zijn er een paar wegen, uitgezonderd nog een weg die helemaal naar de Noordelijke IJszee loopt is er op het land helemaal niets.

Verder zijn alle plaatsjes aan de zuidkust verbonden door 8000 km aan veerbootdiensten, het Alaska Marine Highway System. In het oosten begint de waterweg in Canada en helemaal in het westen eindigt die in Dutch Harbor, ook bekend van Deadliest Catch op Discovery Channel.

In het midden-zuiden ligt Katmai National Park, bekend van de grote Kodiak beren.

Er leven maar 700.000 mensen in Akaska waarvan de helft in Anchorage, verder bruine, zwarte en ijsberen, verschillende soorten walvissen, zeehonden, zeeleeuwen, walrussen, zeeotters, bevers, bisons, elanden, rendieren en allerlei soorten herten.

Het lastige aan Alaska is dat alles zover weg is. Meer dan driekwart van de staat is alleen maar met vliegtuigjes te bereiken en dan sta je meteen midden in de ruige natuur. Daar is geen beschaving, geen vangnet, helemaal niets. Onverantwoord om zonder ervaring of begeleiding heen te gaan. Zelfs het deel dat wel ’normaal’ te bereizen is, is ook niet te vergelijken met andere delen van Amerika. Er is veel minder geregeld en veel meer wild.

Die beren hebben de laatste maand wel in mijn hoofd gezeten. Ik ken het gevoel nog maar al te goed van een paar jaar geleden in Canada. De eerste paar honderd meter zo’n bos in gaat nog wel, maar daarna wordt het heel wat anders. Ook duiken ze op plaatsen op waar je ze totaal niet verwacht: op de parkeerplaats 10 meter van je auto. Heel bijzonder, dat wel.

Beren zien ons als beren en in principe niet als eten. Dat betekent dus ook dat je je als beer moet gedragen en niet als prooidier door bijvoorbeeld hard weg te rennen. Ik heb er weer aardig wat over gelezen en er is een redelijk simpel lijstje dat je moet volgen. Goed om te weten. Verder hou ik me maar zoveel mogelijk bij better safe than sorry. Geen onnodige risico’s nemen voor een paar foto’s.

Rocky Mountains en Yellowknife

Omdat ik twee pogingen wil wagen om het Noorderlicht te zien (september en oktober) heb ik maar besloten om er één hele lang trip van de maken, 5.5 week maar liefst, twee dagen langer dan Australië vorig jaar. Dit zou te lang zijn voor een eerste keer Alaska en toen ik las dat de herfstkleuren half augustus in het noorden beginnen, half september ongeveer in het zuiden zijn en begin oktober in Canada (bergen even daargelaten, want daar komt het natuurlijk eerder), was de combi snel gemaakt.

De Rocky Mountains waar ik drie jaar geleden in het voorjaar was, zijn dus ook mooi eind september, begin oktober: Alaska + Canada dus. Het beste (qua flexibiliteit) zou zijn om de auto te huren in Alaska en in Canada weer in te leveren, maar dat kan jammergenoeg niet. Ook auto huren in Canada bij de grens met Alaska lukt niet, dus wordt het vliegen.

Ik heb er lang over gedaan om alles uit te vogelen en eigenlijk ben ik er nog niet uit. Ik heb wel een hele lijst met plaatsen waar ik naar toe kan en wat ik daar kan zien, maar de route en hoe lang ik ervoor nodig heb, dat niet. De Rocky Mountains heb ik al uitgebreid gezien dus daar kan ik nu sneller doorheen: alleen de mooie plekjes en de plaatsen die vorige keer gesloten waren vanwege de sneeuw. Een week zou hier genoeg moeten zijn. Yellowknife in het noorden van Canada staat bekend om het Noorderlicht dus daar wil ik ook een paar dagen heen. Nog even over gedacht om er ook nog een week Vancouver Island tussen te proppen, maar denk dat ik daar liever apart een keer heen wil. Ik heb de scheiding maar op 27 dagen Alaska en 10 dagen Canada gezet.

Later kom ik erachter dat veel al rond half september dicht gaat in Alaska vanwege de naderende winter en dat het weer richting eind september ook slechter wordt. Normaliter controleer ik dat altijd vooraf, maar nu heb ik daar helemaal niet aan gedacht. Het ligt ook zover in het noorden, bijna 3000 km hoger dan Calgary. Wel op de zelfde hoogte als IJsland overigens maar dat is een zeeklimaat en dus niet te vergelijken. Geen idee hoe het zich gaat ontwikkelen, maar we zullen zien. Misschien moet ik nog over gaan stappen op een plan B maar dat komt vanzelf wel.

Lastige keuze is nog dat alle gletsjers en zeedieren in het zuiden te zien zijn, waar de excursies stoppen rond de 15e en dat in diezelfde periode de toendra rood kleurt in het noorden. Ik mik toch op het zuiden, tenzij het weer daar gaat tegen zitten. Dynamisch reisschema dus en van dag tot dag bekijken. Iets anders zit er niet op.

edit