Dag 21/21

Plan B

Vandaag regent het in Seward, de plaats waar ik nog naar terug wil voor de Exit en Portage gletsjes, het aquarium, het wildlife refuge en de king crab. Nope nog steeds niet geprobeerd. De verwachtingen voor de komende dagen zijn ook niet best. Zoals ik een paar dagen geleden al schreef loop ik al een tijdje rond met de gedachte om eerder naar Seattle te vliegen, omdat daar genoeg te zien en te fotograferen is. Hier zit ik een beetje op een dood spoor. Oost Alaska is al weken shitweer, Seward is de afgelopen week knudde en dat lijkt zo te blijven en de Kodiak beren van Katmai heb ik nu ook gezien. Vrijwel alle excursies daarnaartoe zijn inmiddels gestopt. Steller gaat nog door tot de 28e maar alleen naar Brooks Camp omdat op andere plaatsen de beren al naar hogere gebieden zijn vertrokken. Nog een keer naar Brooks hoeft niet, dan ga ik precies hetzelfde zien.

Ik heb er nog één gevonden die naar Lake Clark vliegt vanuit Anchorage, maar die klonk zelf al niet echt positief meer. Op een goede dag zien ze nu 10 beren daar, gisteren hebben wij er iets van 25 geteld. Ik heb nog een aantal lodges gevonden in Katmai, daar ga ik de volgende keer eens een paar dagen naartoe. Die Zwitser die ik in Denali ontmoette heeft dat al drie keer een week gedaan. Hij vond het geweldig, de hele dag begeleid beren bestuderen en fotograferen. Voor nu ben ik wel klaar hier. Had het nog een dagje misschien twee, kunnen rekken als het goed weer zou zijn in Seward, maar het is zonde van de tijd op deze manier, om hier nog een week doelloos rond te hangen.

Ik probeer vandaag nog een vlucht te krijgen naar Seattle, dat zou perfect zijn. Na een half uurtje aan de telefoon heb ik er eentje vanmiddag om 17:05, dat is over 6 uur al! Het is een kleine 3 uur rijden dus tijd zat. 250 dollar is het maar, valt dus mee voor een vluchtje van drie uur.

Ik rij nog even langs Joe en geef hem de bearspray want die mag ik niet meenemen.

Onderweg gooi ik de tank nog een keertje vol en vraag of ze misschien een container hebben waar ik die banden ik kan gooien. Die hebben ze niet, maar verderop schijnt er ééntje te zijn. Ik heb er eigenlijk niet zo’n in om nog bij van die bandenboeren te gaan lopen leuren met die dingen. De ’container’ blijkt de lokale afvalverwerking te zijn. Het kost 3 dollar om de banden hier achter te laten en ik krijg nog een lollie ook (-;

Op het vliegveld moet ik nog 25 dollar betalen voor de ingecheckte baggage. Vreemd, blijkbaar boek je hier een ticket exclusief baggage. Op zich wel logisch nu ik erover nadenk. Nog wat eten en dan het toestel in. Dat zit helemaal vol en ik zit in het midden en niet aan het gangpad. Ik heb een enorme knoflookkegel van gisteren en er is geen pepermunt tegen opgewassen. De dame naast me ziet een plekje aan de andere kant van het gangpad aan het gangpad. Meer ruimte dus en ze zegt dat ik beter daar kan gaan zitten. ’Nee, niet dat ze me hier weg wil hebben hoor, maar ik heb daar veeeeeel meer ruimte’. Nog tijdens de takeoff doet ze haar riem af en maakt ruimte voor me om over te stappen. Eh, volgens mij mag dit niet, maar ik vind het best.

Achter me zit een kerel die me een beetje begint te irriteren. Hij heeft zo’n hele indringende kraakstem en kan zijn waffel maar niet houden. Is zo’n typisch midden Amerikaans accent met zo’n lange rollende r. Er is alleen zoveel herrie dat ik het net niet kan verstaan. Het enige dat ik hoor is allemaal van dat geberrrrrrr burrrrrr faivvvvvvvve boooooys. Wordt er na een uurtje een beetje knetter van en moet nog twee uur, pffffft. Er komt nog een vriendin van die vrouw naast me met haar kletsen en ze vertelt trots dat ze een beter plekje voor me heeft geregeld, voor mijn lange benen. Tuurlijk en zeker helemaal niet vanwege die muur van knoflook die om me heen hangt hahaha.

Dan rond 21:00 (3 uur vliegen +1 uur tijdverschil) kan ik er eindelijk uit. Oef wat een genot om van dat klotegeluid af te zijn. Hij ging maar door, drie uur lang. Hoopte eigenlijk een beetje te kunnen slapen maar dat ging dus niet door.

Voor de autohuur ga ik maar weer naar Alamo. Ik laat het vorige contract zien en zeg dat ik zoiets wil, inclusief alle verzekeringen. Oh zegt ze, maar wij kunnen veel beter. Oh ja? Ze zegt dat ik de auto + alle verzekeringen de hele week meekrijg voor maar 98 dollar en ze bedankt me nog ook. Ze gebruikt haar persoonlijke code voor een lager tarief. Ik begrijp het ff niet helemaal. Of ik misschien een grotere auto wil? Kost niets extra. Eh ok, is goed doe maar. Dan vraagt ze waarom ik de vorige auto moest inleveren. Dan begrijp ik het. Ze heeft de inleverdatum gezien en weet dat ik deze auto dubbel huur. Ik vertel haar dat ik de auto niet in hoefde te leveren maar dat ik zelf eerder hierheen wilde. Ik mag naar de garage lopen en er zelf eentje uitkiezen uit de middenklasse. De sleutels zitten er in.

In de garage sta ik voor een hele rij auto’s en weet even niet welke ik moet kiezen. Ik loop het hele rijtje twee keer af. De witte, de blauwe, de zwarte of toch die witte. Dan kom ik er achter dat ze allemaal hetzelfde model zijn. Hahaha eikel. Ik neem de witte maar. Hotel is binnen 5 minuten gevonden.

Zo, nu eens even gaan uitzoeken wat ik hier allemaal wil gaan zien.

Kaarten, Grafieken & Downloads

GPS Kaart met kleurgecodeerde hoogte informatie

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek, Alaska Herfst 2013, Dag 21

Download het originele gpx bestand hier.

edit