Dag 16/21

Soldotna

Verrassend genoeg is het bijna helemaal bewolkt. Bijzonder hoe snel die weerswisselingen hier gaan. Heb het deze keer dus perfect uitgekiend, bewolkt weer tijdens het boottochtje en mooi weer tijdens het relaxdagje.

Rond 09:00 stap ik in de auto voor een 8.5 uur durend ritje terug richting het westen naar Soldotna, vlakbij waar ik eergisteren nog was. Voordat ik echt op pad ga nog even checken bij de hatchery of er nog beren zijn. Bij het riviertje waar ik er eergisteren 4 zag, nu weer geen. Daar heb ik dus echt geluk mee gehad. Verderop zit een beer te eten, maar hij is niet goed zichtbaar. Zijn kop is verborgen in het gras. Ik laat hem maar en rij richting het noorden.

Na een paar kilometer zie ik een meertje met een bergtop op de achtergrond. Goed genoeg voor een paar foto’s. 50 km verderop kom ik weer langs het gebied waar ik een paar dagen geleden mooie foto’s maakte. Het licht was toen mooier maar de bergen op de achtergrond zijn nu beter zichtbaar. Nog maar een paar maken dus. Eerst goed uitkijken of er geen grizzlies rondlopen, want dit is wel het type gebied waar ze graag uithangen. Er staat een harde wind en al na een paar foto’s begint de kou binnen te dringen, zo anders dan een paar dagen terug. Na een paar setjes hou ik het voor gezien.

Dit is de eerste keer dat ik de bergen goed kan zien hier, erg mooi. Niet lang daarna trekt het helemaal dicht en gaat het regenen. Wat verderop schijnt de zon weer en krijg ik eindelijk de Wrangell Mountain Range te zien, dit zijn de bergen waar ik de eerste week na de lekke banden, ’s avonds werd verrast door de mooie alpenglow. Het is niet helemaal helder maar ze zijn toch goed genoeg voor een paar foto’s.

Hierna volgt de lange weg naar het westen weer. Vooral het eerste deel is erg mooi. Veel geel gekleurde bomen en struiken afgewisseld door dieprode struiken. Sommige blaadjes van de gele bomen kleuren ook al mooi rood. Ik blijf uitkijken naar een plek om de auto aan de kant te zetten maar vind die niet. Op één punt loopt de weg langs een mooie vallei die in de verte tussen de bergen wegloopt. Ik laat de auto met de alarmlichten aan achter op een smalle strook naast de weg en ren snel naar de overkant voor een paar foto’s. Af en toe kijk ik achterom naar de auto als er weer een grote vrachtwagen voorbij dendert. Als dat maar goed gaat. Er is zo weinig ruimte hier. Zodra ik kan ren ik weer terug naar de auto. Dit moet ik niet te vaak doen.

Dan wordt de weg een stuk saaier. Ik heb op een gegeven moment moeite om wakker te blijven. Dan nog de 3 uur durende weg langs Anchorage naar het zuiden. Veel file hier want ik ben er precies rond de spits. Er volgen nog meer stops voor wegwerkzaamheden en dan zie ik voor het eerste de mooie Kenai River, blauw gekleurd en snelstromend. Dit schijnt een mekka voor vissers te zijn. Veel activiteit hier en veel hotels, winkeltjes en zo. Een uurtje verderop ben ik om 19:30 eindelijk bij mijn hotel.

Op mijn vraag of er hier nog een mooie zonsonderganglocatie is krijg ik onverwacht een uitgebreid antwoord met kaartje. 6 mijl verderop zijn de duck flats eenn wetland langs de rivier met zicht op de Kenai Mountains. De bergen staan al in vuur en vlam. Zou ik weer te laat zijn? Ik rij nog een keertje verkeerd en kom vlak na zonsondergang aan. Op zich jammer maar er zijn nog mooie kleuren in de lucht. Het is laag water en de modderbanken naast de rivier reflecteren de nog blauwe lucht dat mooi contrasteert met de warme kleuren boven de zonsondergang.

Langs de oever krijg ik net die karakteristieke berg er niet op zonder een heel stuk donker gras mee te nemen. Het enige alternatief is de brug op te gaan, naast het voorbij razende verkeer. Er is een smalle strook waar een fiets op is getekend, dus ik ga er vanuit dat het mag. Erg lekker voelt het niet om in het bijna donker hier in een zwart jack te staan. Ik hou de auto’s een beetje in de gaten en vertrouw er maar op dat ze me mis houden. Zodra ik mijn foto’s heb ga ik als de sodemieter weer van die brug af. Daarna terug naar het hotel. Toch nog een setje leuke plaatjes erbij (-;

Kaarten, Grafieken & Downloads

GPS Kaart met kleurgecodeerde hoogte informatie

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek, Alaska Herfst 2013, Dag 16

Download het originele gpx bestand hier.

edit