Dag 15/21

Valdez

Gisteravond was het helemaal mistig geworden, dus vanochtend heb ik niet heel veel haast om wakker te worden. Om 08:00 sla ik de gordijnen open en tot mijn verbazing is het stralend mooi weer. Ok, snel ontbijt naar binnen proppen en dan naar buiten. Ik ga eerst terug naar de hatchery van gisteravond in de hoop dat er weer beren zijn, maar die zijn er niet. Dan door naar de Thompson Pass waar ik eergisteren mooie foto’s heb gemaakt. Dit blijkt verder weg te zijn dan ik me herinnerde, 26 mijl maar liefst.

Zoals ik van de week al dacht te zien staat het licht hier ’s ochtends niet goed maar je weet maar nooit. Terug naar Valdez rij ik langs een beekje waar zalmen aan het paaien zijn. Beetje triest gezicht wel. Het zit vol met zalm, maar heel veel energie zit er niet meer in. Er liggen veel kadavers, want na het paaien gaan ze dood. Instinctief blijven ze nog wat tegen de stroom in peddelen, maar je ziet al aan de huid dat het niet lang meer duurt, die is groenig en zit vol met vlekken.

Hierna rij ik nog naar het startpunt voor een wandeling, maar nu ik het zo zie durf ik dat toch niet aan. Het pad loopt voor zover ik kan zien door dicht struikgewas en het waait vrij hard. Beren kunnen je dus niet zien aankomen en ook niet horen. In mijn hoofd klinkt de waarschuwing ’Do not hike alone in bear country’. Die heb ik goed in mijn oren geknoopt. Al krijg ik wel steeds meer het idee, dat dat is omdat je met meer mensen meer herrie maakt en niet zozeer omdat je kwetsbaarder bent. Was het een open terrein geweest dan had ik het denk ik wel aangedurfd, maar zo dat struikgewas in zie ik niet zitten.

De middag gebruik ik om de was te doen en te laten drogen in de zon en wind en wat te lezen. Verder nog wat lopen rondom de haven. Beetje rustig aan dus.

Rond 16:00 weer terug naar de hatchery. In het riviertje van gisteren geen beer te zien. Kilometer verderop wel. Er loopt een hele grote zwarte beer langs de weg op weg naar het water. Hij steekt continue zijn neus in de lucht. Bij het water is aan de overkant al een andere beer aan het vissen. Het is zo gemakkelijk voor hen. Langs de kant liggen zalmen 3 rijen dik langzaam te flapperen in de stroming. Heel veel verder kunnen ze niet meer. Het is een kwestie van naar het water lopen en happen. Al gauw hebben ze allebei een flinke te pakken, centimeter of 70 denk ik.

De beer die er al was vliegt de struiken in met zijn buit. De grote scheurt hem ter plekke aan stukken. Niet lang daarna gaat hij op voor de volgende. Het vreemde is dat hij op diezelfde plek er zo nog eentje kan pakken maar hij loopt een meter of 10 verder waarna zijn aandacht opeens wordt getrokken door een spetterende zalm die hij er meteen uitvist. Moeilijk te zien wat hij allemaal uitvreet, omdat hij op een glooiing staat. Foto’s maken is lastig, de beer is gitzwart terwijl het water heel licht is. Een paar keer kijkt hij op naar ons, we staan denk ik zo’n 10 meter bij hem vandaan, met een vangrail ertussen, die denk ik eem vals gevoel van veiligheid geeft. Na nog wat lopen wordt nummer 3 uit het water gevist. Deze keer is hij naar mij toe gedraaid en kan ik goed zien wat hij doet. Zelfs half opgevreten blijft de zalm nog bewegen. Sommige mensen staan veel te dichtbij, meter of 4 maar en je kunt aan hem zien dat hij dat niet prettig vindt, maar de zalm trekt het grootste deel van zijn aandacht.

Dan staat hij onverwacht op en loopt rechtstreeks op ons af. Jaiks! Gauw even ruimte maken. Best imponerend zo’n groot beest. Hij is van 3 kanten ingesloten door mensen en ik wil hem niet de indruk geven dat ik hem belemmer. Hij lijkt niet bepaald onder de indruk van ons.

Dan verdwijnt hij onder de brug, komt er aan de andere kant weer onder vandaan en begint tussen de stenen te klauwen. Na een tijdje peutert hij er een zalmlijk tussen vandaan dat helemaal onder de modder zit en begint er met lange tanden van te eten. Je zou zeggen dat verse zalm toch lekkerder is, maar hij denkt daar blijkbaar anders over. Dit voelt wel beter overigens, het riviertje zit nu tussen ons in en de beer is op een meter of 20 afstand nu. Het is niet diep dus hij kan nog met een paar seconden bij ons zijn, maar hij heeft nu de ruimte dus dat zal niet gebeuren. Hierna vangt hij weer een verse zalm.

Ik loop even terug naar de andere beer die daarstraks in de struiken zat en er nu weer uit is. Die vangt ook weer een grote en verdwijnt weer. Volgens mij is deze helemaal verzadigd. Hij vangt ze nog wel, maar gaat er vervolgens lekker bij liggen en peutert er wat aan.

Terug naar de andere beer komt een vrouw me tegemoet die ik daarstraks ook al gesproken heb. Ze zegt dat de beer achter een muur zit en dat ik er veilig dichtbij kan komen. Dacht het dus niet. Ik moet hem op zijn minst kunnen zien en dichtbij komen heb ik niet op mijn verlanglijstje staan. Ze heeft het nog niet gezegd of dat ding komt de hoek omzetten, precies langs de plek waar zij vond dat ik veilig zou zijn. Je zou je kapot schrikken als je daar nu stond en de beer waarschijnlijk ook en dan is hij ook nog eens aan het eten. Recept voor ellende. Ze zegt dat het haar nog nooit overkomen is en schaamt zich dat ze me daarnet aanraadde om daar te gaan staan.

De beer grijpt zalm nummer 4 is het geloof ik en bijt er en paar keer in. Er spuit allemaal rommel uit en dat beest blijft maar flapperen. De beer laat hem los en begint weer tussen de stenen te zoeken naar rottende zalm. De ontsnapte zalm ligt nu op de stenen en na een paar minuten wild flapperen komt hij anderhalve meter verderop weer in het water terecht. Hier blijft hij een tijdje liggen. Later als ik daar even ga kijken is de zalm er niet meer. Niet te geloven, gewoon weer weggezwommen. Kan me alleen niet voorstellen dat hij het nog lang overleeft, want hij werd een paar keer flink gebeten. Het bloed ligt nog op de straat. Een man naast me zegt dat zodra beren een beetje verzadigd raken, ze alleen nog maar de eitjes, de vette huid en de hersenen eten. Die eerste twee had ik al eerder gehoord, maar dat laatste kan ik me niet zo goed voorstellen.

Daarna maak ik nog een paar foto’s van de zalmen en ga terug naar mijn hotel.

Kaarten, Grafieken & Downloads

GPS Kaart met kleurgecodeerde hoogte informatie

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek, Alaska Herfst 2013, Dag 15

Download het originele gpx bestand hier.

edit