Dag 13/21

Valdez

Regen wederom. Vreemde is dat de weersvoorspellingen telkens aangeven dat het morgen zonnig wordt, maar als het dan morgen is regent het en geven ze aan dat het morgen zonnig wordt. Ik weet even niet wat ik nu moet doen. Ik kan hier naar het Alaska Aquarium gaan wat me op zich wel leuk lijkt maar wat doe ik dan met de middag? Een beetje in de regen rond gaan stampen zie ik ook niet zo zitten. Hier in deze hoek valt genoeg te zien maar met regen houdt alles wel zo’n beetje op. Een paar uurtjes rijden hiervandaan is de fishinglodge van Joe en Steph. Daar wil ik ook nog wel een dagje heen maar niet met regen.

Het ontbijt is een beetje vreemd. Dit is een vrij klein hotel en de eigenaar zit ook aan een tafeltje en is duidelijk uit op een praatje, nou ja van zijn kant dan. Allemaal verhalen over wedstrijden waar hij aan heeft meegegaan en dat ie in het ijskoude water is gevallen en zo. ’s Morgens vroeg moet je daar bij mij niet mee aankomen. Eerst even rustig wakker worden. Pffft. Gelukkig zitten er nog twee meiden waar hij zijn verhalen aan kwijt kan. Zou die dat nu iedere ochtend doen? Dan moet je toch ook moe worden van jezelf?

Rond 10 uur moet ik uitchecken en ik weet nog steeds niet wat ik moet doen. Hier blijven en hopen dat het morgen beter is of terug naar Valdez en van daaruit via the Alaska Marine Highway System naar het oosten naar Haines, Sitka en Juneau. Daar valt nog heel veel te zien en één dezer dagen moet ik die kant op anders ga ik in tijdnood komen. In die hoek moet alles met ferries en de terugreis is minstens 16 uur met de auto, dus moet wel een beetje speling houden. Ben best wat dagen kwijt geraakt met wachten op mooi weer hier. De 15e stoppen alle tours hier terwijl in het oosten alles pas eind september stopt. Had dus geen andere keus als ik het hier wilde zien. In het oosten is het best een aantal dagen heel mooi weer geweest, maar zodra ik daar heen ga ben ik minstens 10 dagen kwijt en zou ik te laat terug zijn voor hier. Alles wordt gedicteerd door het weer en de sluitingsdatums. Een efficient reisplan in elkaar draaien is er niet bij. Alles gaat van dag tot dag.

Ik ga een stuk terugrijden tot aan de splitsing richting Soldotna, waar de fishinglodge is en waar de Kenai National Wildlife Refuge is, een parkje met alle grote zoogdieren van Alaska. Die lijkt me ook nog wel aardig. Hier blijven heeft geen zin en dan heb ik in ieder geval weer 2 uurtjes om verder na te denken.

De ene regenboog volgt de andere en dan sta ik op de splitsing. Als ik nu naar Soldotna rij, raak ik vandaag kwijt, want ik ben daar over een uurtje of zo en vissen kan ik op zijn vroegst voor morgen regelen. Er is een visitor center hier, ook altijd leuk om even rond te neuzen, maar dat is al dichtgetimmerd voor het winterseizoen. De Kenai National Wildlife Refuge ziet er ook niet erg aanlokkelijk uit, een weiland met wat hokken en gaas erop. Leuk om even een uurtje binnen te wandelen tijdens een dagje hier, maar als ik het nu doe raak ik ook de middag kwijt met niets doen. Bovendien regent het nog steeds stevig.

Na nog even twijfelen hak ik de knoop door. Als het dan toch prutweer is kan ik de dag beter gebruiken om te rijden, 7 uurtjes naar Valdez en hopelijk, morgen of uiterlijk overmorgen een boottochtje + een ferry naar oost Alaska. Kan ik het vissen inplannen voor 1 of 2 dagen voor mijn vlucht hiervandaan.

Na een uurtje rijden is het droog rondom Anchorage, nu nog een stuk naar het noorden em dan kan ik rechtsaf naar het oosten. Het is best leuk rijden hier, dwars door de Chugach Mountains. Het licht staat wat verkeerd en het is ook midden op de dag, toch maar een paar foto’s. Weer een flinke gletsjer, die hebben ze ook veel hier. Rond een uur of 15:00 begint het licht al aardig aangenaam te worden en zelfs goed genoeg voor mooie foto’s. Nog een keertje rechtsafslaan bij Glennallen voor de 110 mijl zuidwaarts richting Valdez. Verdwalen moet je hier echt moeite voor doen. Halverwege wordt het weer donkerder en begint het te regenen. Deze hele weg loopt naar beneden. Eigenlijk rij je vanuit de bergen een soort put in, waar het heel veel regent. Net als in Seward, valt hier ’s winters tussen de 10 en 20! meter sneeuw. Wat verderop stopt het gelukkig weer en wordt het ook wat lichter. Was al bang dat ik weer in de regen terecht zou gaan komen.

De Worthington gletsjer op deze weg heb ik vorige week in de regen gezien, deze keer is het gelukkig droog. Geen mooie maar wel foto’s deze keer. Helemaal bij de gletsjer zie ik iets roods. Door mijn telelens zie ik dat het een man is die een foto maakt van zichzelf met de gletsjer op de achtergrond.

Een stuk verderop is de Thompson Pass. Eerst rij ik er bijna voorbij maar dit is toch wel een fotootje waard. Na de eerste foto valt me een rots op, zo’n 100 meter verderop. Probleem met berg-en-dal foto’s is altijd dat ze heel vlak overkomen. Het overweldigende diepte effect dat je in het echt ziet valt helemaal weg op de foto. Truukje hiervoor is om iets scherp op de voorgrond te zetten, een steen, rots of een pol gras of zo.

Het is een beetje manouvreren over scherpe rotsen en zompige stukken veen. Doet me denken aan IJsland, zelfde vegetatie, arctic fluffy of zoiets, een groen steeltje met een wit pluizig vaantje eraan. De rots voldoet aan alle verwachtingen en meer. Begroeiing in allerlei kleuren afgewisseld door kale steen. Zoveel mogelijkheden. Ik ga meteen aan de gang met de groothoek en een half uurtje later heb ik mooi setje foto’s. Perfect zacht licht ook. Zou hier nog wel een tijdje door kunnen gaan, maar wordt dan wel steeds meer van hetzelfde. Het is goed zo.

In Valdez kom ik weer uit bij Best Western en de prijs is nu de helft van vorige week. Dat scheelt een hoop zo. Meteen het restaurant in want kan wel een paard op. Heilbot met mango salsa en gefrituurde zoete aardappelen met een lemon cheese cake als toetje. Oempf wat lekker (-:

Ik zie wel dat ik me, beetje naief misschien, heb vergist in de mogelijkheden om hiervandaan op de ferry te stappen. Had ik even beter naar moeten kijken. Er gaat hier maar 1 x per maand een ferry naar oost Alaska. Fok. Het enige alternatief is met de auto door een stukje Canada naar Haines rijden, een kleine 1500 km en vandaar ferries nemen naar de andere plaatsjes. Daar had ik even niet op gerekend. Betekent 3000 km extra in de auto. Nou ja het is niet anders. Ben ik ook minder afhankelijk van ferrytijden. Zo te zien gaan de ferries daar wel dagelijks.

Overigens zijn de weersverwachtingen voor en oost Alaska omgeklapt van 10 dagen zon naar 10 dagen regen en bewolkt en nu wordt er voor de hoek waar ik net vandaan kom weer een paar dagen zon opgegeven. Bijzonder allemaal. De enige conclusie die ik hieruit kan trekken is dat de verwachtingen gewoon niet goed genoeg zijn. Nou ja, dag voor dag, eerst morgen hier maar eens kijken.

Kaarten, Grafieken & Downloads

GPS Kaart met kleurgecodeerde hoogte informatie

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek, Alaska Herfst 2013, Dag 13

Download het originele gpx bestand hier.

edit