Dag 10/21

Banden

Vanochtend is het wederom heel mooi weer hier maar het hele zuiden is regenachtig. Zonde dat ik hier maar wat rond moet hangen terwijl daar zoveel is te zien. Morgen regent het in zo’n beetje heel Alaska, dat wordt dus een reisdag, de 10 daarop volgende dagen moeten overal mooi worden.

Nu ga ik eerst op zoek naar een bandenboer. De tweedehands banden die er nu op zitten zijn niet heel erg best, ze zitten helemaal vol met kleine scheurtjes, bovendien draaien ze de verkeerde kant op. Ik heb liever de originele banden er weer op. Die zijn ook niet best, maar bij een klapband heb ik misschien een slecht verhaal als de originele banden er niet op zitten. De eerste toko waar ik kom ziet reparatie niet zitten. De tweede wel. Zij hebben speciale spullen die de meeste anderen niet hebben. Bovendien wil ik de wielen die achter zitten aan de voorkant hebben omdat daar nog meer profiel op zit en de geplakte liever achter omdat die zowiezo al slechter zijn en straks nog geplakt ook. Liever ellende aan de achterkant dan bij de wielen waar tractie en sturing op zit.

Ik krijg de indruk dat ze wel een dealtje willen maken. Zij de twee 2e hands banden en ik geplakte en gewisselde banden. We zullen zien. De scheuren worden rond gemaakt en gepolijst, daarna een blauw goedje aan de binnenkant en dan wordt er een soort verwaaide paraplu vanaf de binnenkant doorheen getrokken. Het gat wordt opgevuld door de staf en de plu wordt strak tegen het gat aangetrokken. Alles lijkt te houden en na een paar uurtjes sta ik -$45 weer buiten. De banden heb ik toch nog maar gehouden. Hoef ik alleen maar op zoek naar iemand die ze er op kan zetten en niet meer naar een band als ze weer kapot gaan. Als ik ze niet meer gebruik, gooi ik ze de laatste dag wel ergens in een container of zo.

Daarna nog even naar het postkantoor om 1.5 kilo visspullen naar huis te sturen want die kunnen er eigenlijk niet meer bij in de koffer. Parkeren is gratis hier in de stad, netjes!

Denali National Park

Omdat ik hier verder niets meer heb te doen besluit ik alvast de eerste 200 km naar het zuiden terug te rijden. Dat scheelt alvast weer voor morgen. Het eerste stuk rij ik een langzamer dan normaal om te zien of de banden het houden. Voelt wel beter zo. Alles weer origineel. Ze hebben ook nog een bestaande plug in één van de banden vervangen. Na 2.5 uur ben ik bij mijn ’hotel’ vlakbij Denali National Park.

Omdat de lucht hier nog vrij van wolken is ga ik proberen om Denali van de zuidkant te fotograferen, daarstraks was hij nog volledig zichtbaar. Hier was ik op dag 2 ook maar toen zat alles in de wolken. Betekent wel 200 km verder rijden en weer terug. Even op en neer naar Groningen voor een foto. Thuis zou ik dat niet in mijn hoofd halen, maar hier wel. Ik kan rond zonsondergang weer terug zijn en zelfs nog eten hier vlakbij.

Nog geen 20 minuten later zie ik de wolken al samenpakken en de bergtoppen hier verdwijnen al. Dat heeft dus geen zin. Broadpass is maar 30 kilometer verderop en dat was ook erg mooi. Hier heb ik in de stromende regen wat kiekjes gemaakt, hopelijk ligt het er nu mooier bij. Maar al snel zie ik de regengordijnen mijn kant opkomen. Ik maak in de buurt nog wat foto’s en ga dan maar eten. Het is nu 18:00, wat vroeg nog maar misschien straks nog kans op wat plaatjes.

The 49th State Brewery werd aanbevolen, flinke porties en lekker eten. Ik ga voor de fish & chips vanavond, van kabeljauw deze keer. Smaakt goed maar ligt wel behoorlijk zwaar op de maag. Het toetje neem ik mee als ontbijt voor morgen, versgebakken blueberry pie of blueberry cheese cake, hmmm moeilijk. Ach wat, ik neem ze allebei.

Buiten nog een paar foto’s van zon op de bergen en een mooie regenboog. Daarna komen de regenbuien ook hier aan, dus het zit erop voor vandaag.

De kamer staat in schril contrast met die van de afgelopen twee dagen, een portocabin in plaats van een luxe hoekkamer met open haard.

Ach in allebei staat een nest en dat is eigenlijk voldoende.

Kaarten, Grafieken & Downloads

GPS Kaart met kleurgecodeerde hoogte informatie

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek, Alaska Herfst 2013, Dag 10

Download het originele gpx bestand hier.

edit