Dag 3/21

Anchorage

Vanochtend is het onverwacht helemaal opgeklaard, tijd voor actie. Eerst rij ik naar een beekje waar zalm te zien moet zijn. Maar om de één of andere reden kom ik in de haven terecht. Het is inmiddels 09:00 uur dus de winkel is open en ik kan maar beter op weg gaan richting Denali National Park. Als ik de haven uitrij, zie ik dat het beekje toch aan deze kant van het water ligt en ik er eigenlijk heel vlakbij was. Nu ja laat maar gaan, komt binnenkort wel.

Terug naar de Sportman’s Warehouse voor de bearspray en hier raak ik in gesprek met iemand die hier veel vist. Snoeken horen hier niet thuis en worden uitgeroeid. Hele meren worden vergiftigd en na herplanting komt de snoek vanzelf weer terug. Zalm en forel zit hier heel veel en kun je vrijwel overal vangen. Hij wijst nog wat kunstaas aan waar hij veel mee vangt en voor ik het weet zit mijn mandje weer vol (-; Ons gesprek komt ook nog op een paar bear-encounters. Hij heeft er een paar gehad, vooral met mountainbiken omdat je ze dan verrast. Niets aan overgehouden overigens, een paar schijnaanvallen en dat was het. Maar wel tot op 2.5m met een hoop gebrul. Belangrijkste is dat je blijft staan want dat is iets wat beren onderling ook doen en wat ze dus herkennen. Als je wegloopt maak je jezelf ondergeschikt of zelfs prooi. Hold your ground is het devies. Ook weer de nodige shotgun verhalen en zo van if he would come closer he would eat some lead, hahaha apart volkje.

Hij vertelt ook dat je hier zwaarder wordt gestraft als je iemand onder de bearspray spuit dan wanneer je hem neerschiet. Komt omdat je ervan in shock kunt raken. Hij is tweemaal ondergespoten. Eén keert in de trein spoot iemand per ongeluk zijn canister leeg en moest de trein een noodstop maken en een keer werden ze in de winkel bedreigd en bespoten door iemand die spullen wilde stelen. Hij zegt dat je het gevoel hebt dat je dood gaat. Je ziet niets meer en je kunt vrijwel geen adem halen. Alle slijmvliezen zetten op. Hij geeft ook als tip mee om als je moet spuiten het met de wind mee te doen en er rekening mee te houden dat je altijd iets op je krijgt en snel weg moet zijn omdat het spul vrij lang in de lucht blijft hangen. Het mag niet mee in het vliegtuig en hij raadt aan om te proberen het te verkopen. Bij de kassa staat een gezinnetje voor me met in het karretje 4 magazijnen voor een automatisch geweer. Het is zo gewoon hier. Denk dat je hier niemand kunt vinden die niet minstens 1 kanon in huis heeft.

Denali National Park

Hierna snel op weg naar het noorden. Het is zo’n 5 uur rijden en inmiddels 10:30. Hotel heb ik gisteren al geboekt dus daar hoef ik me geen zorgen over te maken. De eerste paar uren is het niet bijzonder mooi. Gewoon een dicht bos aan beide zijden van de weg, berken en naaldbomen. Lijkt me geen doorkomen aan, alles staat zo dicht op elkaar gepakt.

Ben van plan om de hele reis te timelapsen. In IJsland heb ik dat al wat uitgeprobeerd en nu heb ik een goede zuignap voor de GoPro. Elke autorit hangt ie voor het raam en wordt er iedere 5 seconden een foto gemaakt. Dat is dus 28 seconden video per gereden uur. Als ik dat flink versnel kan ik de hele reis in een minuutje of 10 video proppen. Ben benieuwd.

De berken beginnen hier en daar al gele plukjes te krijgen. Onderweg maak ik nog een paar panorama’s van een meer met een mooie bomenrand op de achtergrond. De lucht begint dicht te trekken en het gaat ook regenen. Dan de eerste blik op de Alaska Range vanaf het zuiden gezien. Ook hier een paar foto’s. Denali zit in de wolken en is niet te zien. Had geen idee dat je er zo dichtbij kunt komen, 40 mijl is het maar. Morgen zal ik aan de noordkant zitten in het park.

Een stukje verderop mijn eerste wauw-moment. Dacht al wanneer komt ie. Had al een tijdje niet rechts van me gekeken en hier is de toendra helemaal in roodtinten gehuld. Het regent vrij hard en er is nergens een mogelijkheid om te stoppen. Links een grote vlakte met beekjes en allemaal van die Bob Ross naaldbomen. Ze staan in rijtjes langs het water en hier en daar ook los. Dan een plekje waar ik kan stoppen. Het regent nog steeds hard en de kleuren zijn hier ook iets minder fel dan een stuk terug dus maar even een fotootje met mijn mobieltje.

Een uurtje later ben ik bij het hotel. Er is geen plaats meer vrij dus blij dat ik van tevoren heb geboekt. Aardige lui, een oud stel allebei met baseballpetje (-;

Het is nu 17:30 en het regent keihard. Wat later is het bijna droog en hoor ik iemand over een dubbele regenboog. Snel naar buiten, het is inderdaad een mooie, heel fel. Maar voor ik weer terug ben met camera is er weinig meer van over.

Kaarten, Grafieken & Downloads

GPS Kaart met kleurgecodeerde hoogte informatie

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek

Kleurgecodeerde afstand/hoogte grafiek, Alaska Herfst 2013, Dag 03

Download het originele gpx bestand hier.

edit